Už 20. marca odštartuje v Bratislave 26. ročník Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest. Prehliadku slávnostne otvorí premiéra slovensko-českého filmu Punk je hned! debutujúceho režiséra Juraja Šlauku s hudbou Davida Kollara, ktorý si už v piatok, 15. marca, prevezme cenu Radio_Head Award za prínos do hudby.

V hlavnom meste sa bude konať Febiofest od 20. do 26. marca a na divákov čaká 7 dní filmového maratónu s vyše 100 filmami v 9 programových sekciách a premietaniami v 3 bratislavských kinách a sprievodnými programami v ďalších 5 kultúrnych priestoroch.

MFFK Febiofest si tento rok po prvý raz zvolil tému, ktorej sa bude program naprieč sekciami venovať a ktoré budú leitmotívom konkrétnych filmov. S podtitulom Zlo sa vo filme neskryje má upozorňovať na zlo a strach, ktoré s čoraz silnejším kalibrom šíria politici a médiá. Tiež má za cieľ pripomenúť, že zlo má síce viacero podôb, ale len jeden základ a práve ten približujú divákom už vyše sto rokov veľké filmové príbehy.

Punk je hned!

Úlohu otváracieho filmu zverili organizátori debutu režiséra Juraja Šlauku s názvom Punk je hned! Film, inšpirovaný detailne odpozorovaným životom pankáčov prebývajúcich na periférii, rozpráva príbeh 30-ročného drogovo závislého Kvička, ktorý žije v rozpadajúcom sa podnájme so svojou družkou a s dvojročným synom. Jeho impulzívne správanie mení jeho život na voľný pád.

Nakrúcaniu podľa režiséra predchádzala dlhá príprava, kedy sa autor stretával so svojim protagonistom, pozoroval jeho život, zapisoval si skutočné dialógy, ktoré neskôr použil v scenári. S predstaviteľom Kvička, Pavlom Kovačovský, ktorý ťahá svojim autentickým prejavom a prirodzenou charizmou celý film, sa poznajú dlhšie a ako Juraj Šlauka opisuje ich spoločnú minulosť, boli to mimoriadne zaujímavé stretnutia.

"Prvýkrát sme sa stretli v prvej triede na základnej škole. Vtedy mi preventívne rozbil hubu hneď v prvý školský deň rovno medzi dverami. Ja som ho za to nezradil učiteľke a tak sa z nás stali kamaráti. Druhýkrát sa naše životy preťali v puberte, keď sme spolu založili punkovú kapelu Kľúčna kosť. Ten názov bol myslím odkaz na to, že mu ju doktor zlomil pri pôrode. Kapela sa rozpadla po dvoch mesiacoch neintenzívneho hrania, keď Kvičko naskočil na heroínovú vlnu. Z nášho tretieho životného stretnutia vzišiel práve tento film," povedal režisér. Hudbu k snímke vytvoril hudobník a skladateľ David Kollar, ktorý si už v piatok prevezme ocenenie Radio_Head Awards za prínos do hudby


Premiéry slovenských filmových noviniek

Sekcia Slovenská filmová krajina prinesie spolu 9 premiér a predpremiér najnovších domácich filmov a televíznych filmových projektov. Medzi nimi predstaví svoju novinku aj dokumentaristické duo Zuzana PiussiVít Janeček. Vo svojej novej snímke Obliehanie mesta sledujú Kremnicu. Na jej zlate vyrástlo viacero európskych stredovekých miest, samotná Kremnica bývala bohatá a niekoľkokrát ju obliehali, ale nikdy nedobyli. Nové metódy ukázali, že zlato je tu možné ťažiť aj dnes. Avšak len za zdrvujúcich podmienok pre život mesta a jeho obyvateľov. Niekoľkí z nich sa vzopreli a začal sa zdanlivo vopred prehratý boj s nadnárodnou korporáciou.

V premiére sa predstaví aj poľsko-česko-slovenský film Milosť režiséra Jana Jakuba Kolskeho či dokument Lada svetom: Na žiguli cez Himaláje, kde sa o hudbu postaral Bulp, ktorý pre film vytvoril aj svoj aktuálny singel Mabel

MFFK Febiofest ako najväčšia putovná prehliadka na Slovensku následne zavíta od 25. marca do 10. apríla až do rekordných 15 miest - do Banskej Bystrice, Dubnice nad Váhom, Kežmarku, Košíc, Levíc, Lučenca, Martina, Modry, Nitry, Nových Zámkov, Popradu, Prešova, Prievidze, Trenčína a Trnavy s podtitulom Best of MFFK Febiofest.


Redakciu Hudba.sk informovala za organizátorov festivalu Febiofest PR manažérka Zuzana Kizáková. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: PR