Po úspechu na minuloročnom festivale Pohoda sa islandská elektronická legenda GusGus 9. mája vráti na Slovensko. Tentokrát sa fanúšikovia môžu tešiť na plnokrvnú klubovú šou, ktorá je oproti festivalovým vystúpeniam dlhšia a intenzívnejšia. Napokon, v Bratislave sme sa o tom presvedčili už niekoľkokrát a ani tento koncert určite nebude výnimkou.

GusGus sú známi tým, že si každé svoje vystúpenie užívajú naplno a skladby naživo upravujú podľa momentálnych pocitov a atmosféry, ktorú im vytvoria diváci. Ženie ich k tomu neustála potreba vyvolať si hudbou na pódiu zimomriavky, čo spoľahlivo prenáša aj na ich fanúšikov. O tom, že sú v skvelej forme svedčil aj výborný minuloročný koncert v klube Roxy v Prahe.

"To, čo predviedli hudobný inžinier Birgir Þórarinsson a spevák Daníel Ágúst Haraldsson, by nenechalo chladným nikoho. Nekompromisné zvukové steny s hypnotickými beatmi, intuitívne gradácie s expanzívnymi vyvrcholeniami, hra svetiel a étericky rozrastrovaná atmosféra spôsobená všadeprítomným dymom. Že vystúpeniu chýbala projekcia som si nestihol ani uvedomiť," napísal náš redaktor Matej Kráľ v reportáži z pražského koncertu, ktorú uzavrel slovami: "Keď sa GusGus opäť objavia na Slovensku v klube, treba ísť. Rozhodne. Patria medzi najlepšie živé elektronické projekty na svete a ja som už v podobne silný zážitok po miernom sklamaní z Pohody tento rok ani nedúfal."


Skupina GusGus vznikla v roku 1995 v islandskom Reykjavíku a na konte má zatiaľ desať štúdiových albumov. Tvorba nerozlučnej dvojice, s ktorou sa v minulosti predstavilo viacero hudobníkov a vokalistov (napr. aj Emíliana Torrini), predstavuje jedinečný mix žánrov elektronickej hudby od housu, cez trance, minimal a progresívne techno až po elektropop, downtempo, trip-hop či ambient. Skladby z minuloročného albumu Lies Are More Flexible, ale aj množstvo úspešných trackov z predchádzajúcich nahrávok s nezameniteľným spevom Daníela Ágústa zaručujú magický výlet do sveta elektronickej hudobnej fantázie. Povestné severské tajomno sa v klubovom prostredí vždy postupne zmení na silnú vzájomnú výmenu emócií medzi pódiom a hľadiskom.

Najbližšie sa o tom môžete presvedčiť vo štvrtok 9. mája v bratislavskom klube Ateliér Babylon. Podrobnosti nájdete na oficiálnej stránke klubu atelierbabylon.sk a na Facebook evente.


TIP: Pripomeňte si bratislavský koncert v Starej tržnici z roku 2014

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Rado Mešša. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Súvisiaci interpreti: GusGus