Jedna z najzaujímavejších súčasných slovenských kapiel, Čisté Tvary, ohlásila svoj návrat na scénu a po takmer šesťročnej prestávke predstavuje nový videosingel Dýchať síru. Prvý kúsok z plánovaného väčšieho vizuálneho celku, spojeného so zatiaľ nepomenovaným tretím albumom, si dnes môžete pozrieť v premiére na Hudba.sk.

Čisté Tvary boli dlho preč. Po vydaní dvoch úspešných albumov (Meskalin, 2005; Rita von Anarchia, 2008) sa kapela na dlhší čas odmlčala, aby mohla nazbierať dostatok energie a nápadov na ďalšiu tvorbu. "Viem, že ľudia by boli radi, keby sme albumy vydávali častejšie, ale niektoré veci sa urýchliť nedajú, potrebujú svoj čas," povedal v roku 2013 po vydarenom koncertnom návrate líder kapely Juraj Péč. Martinská skupina bola vždy známa tým, že vo svojej tvorbe nerobí kompromisy. Svoj pohľad na hudbu muzikanti nezmenili ani po pätnástich rokoch fungovania, ich nový album, ktorý vyjde na jeseň na rešpektovanej značke Slnko Records, je preto na domácej hudobnej scéne právom veľkou a očakávanou udalosťou.

Prvou ochutnávkou je skladba Dýchať síru s animovaným klipom, ktorý podčiarkuje pozitívny vzťah Čistých Tvarov k výtvarnému umeniu. Ich silné hudobné výpovede, živé vystúpenia i samotné albumy totiž aj v minulosti sprevádzali originálne a neprehliadnuteľné obrazové stvárnenia. Inak tomu nebude ani tentoraz, pričom kapela ponúkne ucelený vizuálny koncept, ktorý vznikol oslovením niekoľkých mladých slovenských umelcov. Všetci dostali pri svojej práci úplne voľnú ruku a výsledkom je podľa kapely pôsobivá mozaika krátkych filmov - videoklipov a vizuálov, ktoré zrkadlia hudbu Čistých Tvarov v často neuchopiteľných a bizarných obrazoch.

Prvý zverejnený vizuál podľa jeho autora odkazuje na staré, "primitívne" rituály a slávnosti. "Čiernobielu atmosféru videa dopĺňa cyklická, miestami monotónna štruktúra. Sledujeme magickú noc, v ktorej čoskoro prestanú platiť všetky racionálne zákony," hovorí talentovaný výtvarník Marián Vredík o klipe Dýchať síru. Tak, ako sa skladba z "bežnej" pesničky so slohami a refrénom v druhej polovici zmení na psychedelicky vygradovanú emotívnu jazdu, plynie aj video - od lineárneho príbehu k nespútanej predstavivosti plnej surreálnych výjavov.


Živá a živelná tvorba

Hrubé jadro piesne pochádza zo zvukových štúdií RTVS (miešacia hala č.II.) a úplne prvá skica skladby je výsledkom kapelových jam sessions v legendárnom štúdiu Ebony. "Je to miesto nabité zvláštnou, magickou energiou. Dnes už neexistuje, ale v 90-tych rokoch sa v ňom nahralo niekoľko podstatných albumov československej hudobnej scény vrátane Lucie - Černý kočky, mokrý žáby, Richard Müller – LSD a Free Faces - La belle époque," prezrádza Juraj Péč. Do finálnej formy sa singel dostal počas dohrávok v domácom štúdiu dvorného producenta kapely Oskara Rózsu, ktorý je od návratu kapely na scénu aj jej oficiálnym členom.

Novinka Dýchať síru, ako aj ďalšie skladby z pripravovaného tretieho albumu Čistých Tvarov, vznikli z dlhých spoločných improvizácií kapely. "Neskôr sme ich transformovali do konkrétnych skladieb. Bol to proces veľmi inšpirujúci a spontánny. Veľmi živý a v podstate aj živelný," hovorí Juraj Péč (spev, gitara, klávesy). Okrem neho a Oskara Rózsu (basa, klávesy, produkcia) sú členmi skupiny aj Ondrej Gregor (gitara, basa) a Matej Pliešovský (bicie). Na nahrávaní albumu sa podieľal aj gitarista Radoslav Chrzan.

"Ľudia aj časy sa menia. Niektorí ľudia prídu a potom odídu, iní zostanú. Suma času je pritom úplne nepodstatná. Môže vzniknúť hviezda, ktorá zažiari silno, oslepujúco. Potom však v okamihu pohltí samú seba a veľmi rýchlo zhasne. Iné putujú oblohou od nepamäti. My ako kapela sa momentálne nachádzame na tej pomyselnej sínusoide - reťazovej dráhe života - opäť na ceste hore. A vrchol je snáď ešte ďaleko," hovoria o svojom aktuálnom štádiu členovia kapely, pričom fanúšikom sľubujú aj skorý návrat na koncertné pódiá.

Pozrite si teaser k novému albumu Čistých Tvarov:


Text skladby Dýchať síru:

Kým? Kým?
Sme zlomení nocou
Vraj vo me dýcha splín

Kým? Kým?
Sme stádom sme stopou
Tak chutí dýchať síru

Kým Kým
Čas odplaví popol
Len v prachu dvíha vír

Kým Kým
Chuť skazených plodov
Po ktorej strácam mieru

Len dážď a v nás dnu tečie voda skalená nocou
Bez sĺz je tvár, zem mrzne v slnku zbavená slov

Kým? Kým?
Sme zlomení nocou
Vraj vo me dýcha splín

Kým Kým
Čas odplaví popol
Ty si večnosť čo hľadám

Len dážď a v nás dnu tečie voda skalená nocou
Bez sĺz je tvár, zem mrzne v slnku zbavená slov

Je márne tu stáť a vidieť mesiac, nahé miesta snov
Poranený a bez zábran tam mrzne v tichu zbavený slov

Noci stíchli
Tmou všetko dýcha
Už nepatrí nám
Len spev ma víta
Noci stíchli
Tmou všetko dýcha
Nepatrí nám

Novinky Čistých Tvarov môžete sledovať na oficiálnych stránkach www.cistetvary.sk (pre zaujímavý pohľad "do hlavy" Juraja Péča odporúčame sekciu Blog) a www.facebook.com/CistetvarySk.

Informácie a fotografie portálu Hudba.sk poskytol Alexander Čerevka z vydavateľstva Slnko Records. Článok bol upravený redakciou.

Súvisiaci interpreti: Čisté Tvary