Prešovská reggae skupina Akustika prichádza s treťou novinkou z pripravovaného albumu, ktorý plánuje vydať v máji. Je ňou pieseň Ako sa máš, na ktorej vzniku sa podieľali dvaja členovia kapely Pavol Kovaľ i Stanislav Rusyn a manažér kapely Peter "Kovo" Kovalčík.

"Prvá časť textu piesne ma napadla v skúšobni, keď som sedel sám a myslel som na svoju priateľku, čo asi robí, keď nie je so mnou," vysvetľuje vznik slov k singlu spevák skupiny Pavol Kovaľ, ktorý zložil k nemu i hudbu. "Ďalšiu časť textu doplnil náš manažér. Napadla ho počas cestovania v nočnom bratislavskom autobuse. A tretiu časť textu zasadil do pesničky ďalší člen kapely Stanislav Rusyn. Dlho sme tento singel skladali dokopy a aj keď klip k nemu je natáčaný v zime, myslím si, že vznikla pekná romantická letná pieseň," dodáva Kovaľ.

Klip k piesni Ako sa máš sa nakrúcal 4 dni v prešovských a košických uliciach. Jeho autorom je režisér Jaroslav "Jaris" Vaľko, ktorý je známy natáčaním videoklipov pre IMT Smile, Adama Ďuricu, skupinu Komajota či Lukáša Adamca a ďalších. "V klipe sme chceli zachytiť, čo robíme my alebo naše priateľky, keď s nimi nie sme. Keď sme tzv. "sami"," vysvetľuje námet na klip novinky Ako sa máš spevák prešovského zoskupenia.


Druhý album si nekladie žiadne žánrové obmedzenia 

Skupina Akustika momentálne pripravuje v košickom štúdiu Klason pre svojich fanúšikov prekvapenie v podobe spomínaného druhého štúdiového albumu, z ktorého pochádza uvedená novinka Ako sa máš. Ako avizujú členovia kapely, album bude celkom odlišný od predošlého počinu tohto zoskupenia a nebude si klásť žiadne žánrové obmedzenia či hranice. "Žáner vyhranený nemáme. Každý z nás má v sebe "inú" hudbu, čiže v každej piesni sa zlieva viac hudobných štýlov od reggae cez drum n bass, prvky slovenskej ľudovej hudby, latino, hip-hopu a jazzu späť k reggae," prezrádza viac o albume Kovaľ. Novinka by mala vyjsť koncom mája a bude obsahovať 12 piesní.

Zoskupenie Akustika vzniklo v roku 2013 pod názvom N3O Akustika. Založili ju vtedajší textár a spevák kapely Dominik Varchola, kontrabasista Filip Činčala a gitarista Pavol Kovaľ. Sily spojili s bubeníkom Tomášom Bockom, huslistom Filipom Lipkom a perkusionistom Mirkom Szirmaiom. Kapela má na svojom konte jeden štúdiový album s názvom Vnímaj to Svetlo, ktorý bol vydaný v roku 2014 pod vydavateľstvom Batelier records, na ktorom spolupracovali aj s kapelou Medial Banana. Album Vnímaj to Svetlo zaujal aj singlom Duchovná revolúcia, ktorý dostal kapelu do mediálneho povedomia. 

Kapela sa dostala do širšej nominácie na Debut roka v ankete rádia_FM Radio Head Awards 2014. Po letnej festivalovej sezóne 2016 sa v kapele udiali personálne zmeny, ktoré vyústili až k zmene názvu kapely z pôvodného N3O Akustika na Akustika. Pôvodného speváka nahradil Pavol Kovaľ a bola doplnená dychová sekcia v zložení Gregor Chalupecký (trombón), Lukáš Fülop (trúbka) a Jakub Slávik (lesný roh). V roku 2016 kapela vydala singel Pridaj sa k nám, ktorá sa dostala do rotácií väčšiny slovenských rádií. Kapela od roku 2015 absolvuje pravidelne Street tour, kde baví ľudí priamo na uliciach nie len slovenských miest. V roku 2016 sa so svojou Street tour dostali aj do Francúzska a Talianska, kde natočili zábery do ďalšieho videoklipu k singlu s názvom I'm Rastaman.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Janka Marczellová.