Len pred pár mesiacmi zožala veľký úspech pieseň Slovensko moje, otčina moja v podaní skupiny Hrdza, ktorá sa stala titulnou skladbou filmu Sviňa. Teraz sa do pozornosti dostáva znova, a opäť v pretextovanej verzii, tentokrát spolupráci viacerých umelcov, ktorí ju vydali pod názvom Slovenský raj.

Dve tohtoročné verzie známej ľudovej piesne (môžete ju poznať aj ako dlhoročnú hymnu KDH), pekne ukazujú, že tá istá skladba môže v rôznych podaniach a kontextoch vyznievať veľmi odlišne. Kým tá filmová od Hrdze bola hrdým, no smutným soundtrackom k filmu o nefungujúcom štáte, cieľom jej najnovšej úpravy s popovejším aranžmánom a doplneným textom je v dobe boja proti koronavírusu chytiť ľudí za srdce a zároveň ich povzbudiť.

Za piesňou nazvanou Slovenský raj stojí nedávno vzniknuté občianske združenie Moje Slovensko, ktoré k svojim doterajším aktivitám pridáva spoluprácu s umelcami z Banskej Bystrice a okolia. Videoklip má od nedeľnej premiéry na Youtube viac ako 33-tisíc prehratí.

"Oslovili sme skvelú partiu ľudí, ktorí sú profíkmi vo svojom odbore s cieľom vyprodukovať niečo pre Slovenky a Slovákov v týchto ťažkých časoch. Niečo, čo bude pripomínať súčasné dianie v spoločnosti, a zároveň bude pohladením pre dušu," vysvetľuje predseda občianskeho združenia Martin Pechovský, ktorý je autorom doplneného textu. "Text piesne sa mi vtisol na papier, keď som sa jedno ráno skoro prebudil a nemohol som spať. Hudobníkom sa zapáčil aj môj hlas, a tak som si v piesni aj zaspieval," dodáva.


Na skladbe spolupracovali zvučné mená ako bratia Bošeľovci, známi aj zo zoskupení Čendeš (predtým Rusín Čendéš Orchestra) či Slovak Tango. Reného Bošeľu si môžete pamätať z prvej série Česko Slovenskej SuperStar, kde sa dostal do semifinále, Robo Bošeľa zase produkuje videoklipy hviezdam ako IMT Smile, Karmen Pál-Baláž či Štefan Štec. Na piesni sa podieľali aj multiinštrumentalista Matej Smutný, ktorý hráva napríklad s Martinom Harichom, Radovan Oravkin z kapely Reunion, klavirista Martin "Buko" Bukový, ktorý hráva s Adamom Ďuricom, talentovaná speváčka Tereza Králiková, herečka a moderátorka Ema Kristofová a ďalší.

Text piesne Slovenský raj:

Slovensko moje, otčina moja,
krásna si ako raj, ako raj.
Na tvojich horách nádhery trónia,
v údolí šumí háj, šumí háj.
Na tvojich poliach si spievali,
otcovia naši pracovali.
Slovensko moje, otčina moja,
krásna si ako raj, ako raj.

Ej, mám otčinu v svete jedinú,
kde domov našich mám, našich mám.
Tu si milujem, jej šťastie prajem,
srdce jej svoje dám, srdce dám.
Tu šumia hory aj potoky,
Hron spieva krásne im do nôty.

Slovensko moje, otčina moja,
krásna si ako raj, ako raj.
Kopce sa belia, ovce tam zvonia,
láska tu kvitne v máj, kvitne v máj.
Na tvojich lúkach vyrastali,
z tých tvojich tepien vodu brali.
Slovensko moje, otčina moja,
krásna si ako raj, ako raj.

Sme národ dobrý, sme veľmi prajní,
aj keď tu číha zlo, číha zlo.
Spolu vstaneme, všetko zvládneme
a našu rodnú zem, nedáme.
Zobuť sa zobuť priateľu,
bo nám slobodu preč zoberú.
Slovensko moje, otčina moja,
krásna si ako raj, ako raj.

Pripomeňte si aj verziu z filmu Sviňa:


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Matej Smutný. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.