Filmový dokument Čo bolí, to prebolí o vzniku multiplatinového Modrého albumu Mira Žbirku, ktorý vyšiel pred 20 rokmi a reštartoval jeho tvorbu do nového tisícročia, sa bude nakrúcať už o necelý mesiac. Skúsený tvorivý tím, ktorý tvoria scenárista Honza Vedral a režisér Šimon Šafránek, si prvé zábery naplánoval na 11. máj.

Nakrúcanie sa začne v slávnom českom nahrávacom štúdiu SONO, kde album pred viac ako 20 rokmi vznikal. Vďaka crowfundingovej kampani na donio.cz sa nakrúcania môžu zúčastniť aj fanúšikovia.

Každý prispievateľ kampane si podľa sumy, ktorou chce prispieť, môže vybrať niektorú z atraktívnych odmien, medzi ktorými sú vstupenky na premiéru dokumentu a krst albumu, alebo DVD s filmom Meky, koncertom, či prvou a druhou sériou Mekyho hudobnej talk show Doupě. V ponuke je aj osobná účasť na júnovom nakrúcaní nových dielov tejto relácie, účasť na nakrúcaní dokumentu, signovaný Abbey Road Studios remaster LP Modrý album, podpísaná kniha Songbook, Backstage s Mekym Žbirkom (možnosť osobného stretnutia a spoločnej fotky s Mekym na niektorej z jeho akcií) a ďalšie odmeny.

Prispievatelia sa tiež môžu dostať do titulkov dokumentu a nájdu tam aj jedinečnú možnosť získať sošku slovenského Slávika zo zbierky Mira Žbirku. Prvá méta kampane (125.000 Kč) bola naplnená ešte pred termínom. Pre veľký záujem kampaň pokračuje ďalej. Vyzbieraná suma bude použitá na technické, personálne a produkčné zabezpečenie nakrúcania filmu a na usporiadanie premiérovej projekcie. Kampaň má aj výrazný charitatívny rozmer. Dvadsať percent z vybranej sumy získa Nadačný fond Janele pri Fakultnej nemocnici Královské Vinohrady v Prahe, s ktorou Miro Žbirka dlhodobo aktívne spolupracuje. 

Modrý album, ktorý pre Mekyho pred dvadsiatimi rokmi znamenal veľký návrat na pódiá spojený s megaúspechom skladby Čo bolí, to prebolí, dostane na oslavu výročia novú LP a CD verziu albumu s bonusmi a remastrovaným zvukom z Abbey Road štúdia v Londýne. Výroba špeciálneho mastra na LP je zachytená v krátkych videách, ktoré spevák zverejnil na svojom profile na sociálnej sieti.

Už na budúci týždeň (22.4.) bude Miro Žbirka hosťom Kamila Peteraja v televíznom programe slovenskej Jednotky Zlaté časy s Elenou Vacvalovou a Milanom Lasicom a českej Primy v programe 7 pádů Honzy Dědka. Spevák tiež dúfa, že sa s fanúšikmi už čoskoro stretne naživo na niekoľkokrát presunutých slovenských koncertoch Cinema Acoustic Tour. Aktuálne termíny sú v máji, kedy by sa mal Meky predstaviť v historických kinách v Prešove (kino Scala, 13.5.), Martine (kino Moskva, 14.5.) a Bratislave (Ateliér Babylon, 15.5.). Vstupenky zakúpené na predchádzajúce neuskutočnené termíny zostávajú v platnosti. Pre návštevníkov je okrem akustického koncertu a premietania dokumentu Meky (2020) pripravený aj špeciálny filmový bonus - zábery, ktoré nebolo možné vidieť v kinách ani v televízii.   

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Rado Mešša. Tlačovú správu sme upravili. Pre viac informácií sledujte stránky www.zbirka.czwww.facebook.com/MiroZbirkawww.instagram.com/mirozbirka.

Foto: Roman Dietrich, 2001

Súvisiaci interpreti: Miro Žbirka