Členovia skupiny Longital neveria na náhody. Každá udalosť v ich kariére mala svoj význam a posunula kapelu ďalej hráčsky aj ľudsky. Na konci roka 2014 sa Shine a Danovi prihodilo niečo, s čím nerátali. Do zostavy sa vrátil bubeník Marián Slávka, ktorý s nimi nahrával druhý "dlhodielsky" album Tu (2002).

Vydarený koncert na Waves Bratislava v triu a vzájomný ľudský aj hudobný súzvuk, znamenal začiatok novej éry kapely. Dnes, 14. mája, Longital vydávajú nový akustický album pomenovaný podľa jednej z ich zásadných skladieb. Uzatvárajú tak jednu etapu a dovolili si trochu bilancovať. Ani zďaleka však nekončia a predstavujú sa v skvelej forme. 

"V čase, keď sme išli najviac v elektronike a dokonca sme boli ocenení v súťaži labelu Ninja Tune medzi top ten remixami kapely Coldcut, mal som zvláštny zážitok. Sadli sme si do čajovne v Prahe na Václaváku a bežala tam akustická muzika, ktorá ma úplne zhypnotizovala. Pripomenula mi mojich prvých desať rokov s akustickou gitarou. Cítil som v tej hudbe kov, vôňu dreva a odlietajúcich triesok, hudobnú i textovú pravdu," popisuje gitarista a spevák Dano Salontay jeden z formatívnych momentov Longitalu na ceste k novému zvuku. V tej čajovni vtedy znel album Knock on Wood od kapely The Young Gods.

Dano vtedy z Prahy odišiel s neodbytným červíkom v hlave, ktorý v ňom vŕtal až dovtedy, kým si na zakázku nedal postaviť malú akustickú gitaru Lakewood. "Chcel som takú gitaru, ktorá by sa čo najviac blížila k pocitu, ktorý som mal z mojej prvej detskej Cremony, ktorá by mi bola chvíľu sladkým drevom, útočiskom a chvíľu zase zbraňou, divokým tátošom," dodával. Na Vianoce 2011 prišla z dielne a odvtedy sa začala akustická éra Longital bez elektroniky. Vyvrcholením tohto prerodu je práve album A to je všetko? s jedenástkou nanovo nahratých starších skladieb, ktorých ukážky si môžete vypočuť na stránke vydavateľstva Slnko Records.



Pesničky, ktoré mali šancu dozrieť

Popri zvukovej obrode novej nahrávky sa núka otázka, prečo Longital siahli na v minulosti vydané skladby. Speváčka a basgitaristka Shina vysvetľuje, že táto túžba v hudobníkoch zrela dlhšie. "Vždy sme si hovorili, že by bolo super niekedy nahrať pesničky, keď už sú aspoň trochu ohraté, že je v nich iná energia, ako keď práve vznikajú. Predtým sme všetky albumy robili tak, že zároveň hudba vznikala a hneď sme ju nahrávali. Nebol tam takmer žiadny čas medzitým. A vlastne ani odstup. Navyše texty mám už tak zažité a udialo sa toľko vecí, že viem presne, čo mi chceli povedať. A je to možno ešte celé tak, že zložíš pieseň, potom ju intenzívne hráš niekoľko rokov a všetko, čo v nej veľakrát opakuješ, sa stane. Kto vie," premýšľa nahlas Shina.

Album nahrávali Longital naživo - bez editovania a dodatočných "laboratórnych" úprav - čo sa pozdáva aj staronovému bubeníkovi Mariánovi Slávkovi. Zároveň bol takýto spôsob preňho výzvou. "Zavreli sme sa do jednej miestnosti a naraz hrali. Zachytili sme momenty a situáciu, v ktorej sa momentálne nachádzame a pri jej počúvaní som veľakrát zacítil hudbu ako takú. Niekedy sa cítim až cynicky, ale tá hudba ma jednoducho vťahuje späť. Má energiu a výpoveď, autentičnosť, čo je pre mňa veľmi dôležité," uzatvára Marián. 

Čítajte viac v rozhovore: Svet sa veľmi zrýchľuje, ale my sme momentálne pripravení

Najbližšie koncerty kapely Longital:

20. 5. - Bratislava, Berlinka SNG
28. 5. - Žilina, Staromestské slávnosti
12. 6. - Martin, Námestie 
13. 6. - Vráble, Jazz Fest


Informácie a fotografie portálu Hudba.sk poskytol Alexander Čerevka z vydavateľstva Slnko Records. Viac na oficiálnych weboch longital.com a www.facebook.com/Longital.

Foto: Ivana Šataník

Súvisiaci interpreti: Longital