Stereotypy o povrchných slečnách bez hlbšieho intelektuálneho zamerania sú zjavne v kurze. Týmto spôsobom sa rozhodli zabaviť svojich fanúšikov aj blondínky Britney Spears a Iggy Azalea. Za svoje tromfy pritom považujú litre afektu a tony trápnosti.

Časy, kedy Britney Spears určovala trendy v rámci popových videoklipov, sú už asi v nenávratne. Každý, kto zachytil začiatky jej kariéry, si pamätá školskú uniformu a choreografiu z Hit Me Baby One More Time či milo naivnú vesmírnu romancu v červenom latexe z Oops!... I Did It Again, o nevysvetliteľnej hudobnej aj vizuálnej príťažlivosti singla Toxic ani nehovoriac.

Teraz sa, nezaostávajúc za mladšími kolegyňami pripravenými rozvíriť beztak nepokojné vlny lacného generického mainstreamu, dala dokopy s austrálskou raperkou Iggy Azalea. Ich spolupráca vyústila do dievčenskej hymny Pretty Girls. Samotný singel mal premiéru len začiatkom mája a už je tu aj jej vizuál. Zastrešil ho Cameron Duddy, ktorý natočil napríklad aj videoklip k najväčšiemu americkému hitu od roku 2010 - Uptown Funk od Marka Ronsona a Bruna Marsa. V prípade čerstvej novinky však na to nebol sám, spolurežírovala ju totiž raperka so skúsenosťami z modelingových mól.

O čo to vlastne ide?

Okrem textu a hudobnej zložky náramne pripomínajúcej minuloročný letný hit dvojice Iggy Azalea a Charli XCX - Fancy, je jednoduchá aj dejová línia videoklipu. Zobrazuje 33-ročnú Spears, ako si pri bazéne vychutnáva nápoj od sponzora, keď ju v tom nečakane navštívi Iggy Azalea ako votrelec z vesmíru. Dve plavovlásky sa skamarátia a idú si zatancovať do ručnej autoumyvárne.

Na rad sa dostane aj intermezzo v podobe veľmi bolestivého dialógu, keď sa mimozemská návštevníčka imitujúc afekt svojej novej kamarátky snaží opraviť jej mobil. Zrazu sa veľká "tehla" zmení na smartfón od sponzora a slečny môžu ísť na diskotéku. Napokon ich z nej unesie materská loď vesmírnej civilizácie. Celkovo teda z videa vyplýva, že pekné dievčatá len afektujú a tancujú. Našťastie sa tvorcovia odvolávajú na inšpiráciu rovnako jednoduchou komédiou Ľahké pozemšťanky (1988) s Geenou Davis v hlavnej úlohe. No ani tak to nie je vtipné.


Ak hľadáte alternatívu...

Opäť sa raz ukazuje, že menej je niekedy viac. S novým videoklipom prišla v týchto dňoch aj Lianne La Havas, ktorej tvorbu by si mali vypočuť všetci s náhlym nutkaním tvrdiť, že súčasná hudba za nič nestojí. Skladba Unstoppable je prvou ochutnávkou speváčkinho druhého albumu Blood, ktorý sa na pulty predajní dostane 31. júla.

Video, ktoré zobrazuje 25-ročnú soulovú pesničkárku užívajúcu si tanec v prázdnych miestnostiach historických budov, režíroval Olivier Groulx (Bastille - Bad Blood). Ani štvorminútovka britskej hudobníčky nominovanej v prestížnych anketách BBC Sound Of a Mercury Prize síce nie je dejovým skvostom, no hudobne i vizuálne by pre umelecky cítiacich mohla byť vhodnou náplasťou na zážitok z vyššie uvedeného "vrcholu" súčasnej konzumnej produkcie.


Autor: Marek Majzon
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Britney Spears, Iggy Azalea