V marci prevzal Pišta Kráľovič cenu kritikov za album roka so svojou skupinou Nvmeri, no tento rok bude patriť najmä jeho sólovému elektronickému projektu FVLCRVM. V piatok (11.5.) predstavil novinku Words, ktorá pripomína štart rakety. Jeho prvú skladbu vydanú pod hlavičkou rakúskej pobočky vydavateľstva Universal sprevádza sci-fi vizuál, ktorý má zaujímavé pozadie.

To isté možno povedať aj o samotnej skladbe Words, ktorá mala byť pôvodne iba inštrumentálna. Napokon sa FVLCRVM po skvele prijatom minuloročnom singli Hi! rozhodol, že aj vo svojom debute v stajni jedného z najväčších svetových vydavateľstiev bude spievať. Netušil však čo, preto sa rozhodol prenechať text náhode.

Generátor náhodných slov v praxi

Pri kritike zlých textov, ktoré nedávajú zmysel, sa v internetových diskusiách často spomína generátor náhodných slov. Spevák, producent a hudobník však v novinke dokazuje, že keď ho človek skutočne použije, výsledok môže byť zaujímavý. Samozrejme len ak k tomu pridá niečo navyše - napríklad inovatívnu hudbu a zaujímavý vizuálny koncept.

"Keďže mám dosť problémy so skladaním textov, skúsil som iný prístup. Pomohol mi randomwordgenerator.com a čo som bol veľmi prekvapený, slová mi začali do seba zapadať a vyšlo niečo, čo, sám nechápem, ale celkom dáva zmysel. Takže základ textu vytvorila umelá inteligencia a od toho sa potom odpichol aj nápad spraviť video," približuje vznik skladby Pišta Kráľovič. Singel nájdete v plnej verzii (v klipe je o niečo kratšia) vo všetkých streamingových službách.



Prehrávač v hlave

Futuristický vizuál je prvým, v ktorom si Pišta aj sám zahral, hoci najskôr chcel spraviť jednoduchší klip. "Napadlo mi spraviť iba lyric video z homoným, teda slov, ktoré sa rovnako vyslovujú, ale majú úplne iný význam a inak sa píšu. Ale vravel som si, že na predstavenie novým fanúšikom bude lepšie, keď bude vidieť aj mňa. Tak mi napadlo vymyslieť koncept, ako by mohol vyzerať prehrávač hudby vo virtuálnej realite. Že ťa to odpojí od vedomia a zobudíš sa v nejakom interface, kde si zvolíš skladbu a počuješ ju dokonale vo svojej hlave. Ale samozrejme, vždy sa musí niečo pokaziť..."

Čo to je, sa dozviete v samotnom klipe. K textu skladby ešte treba dodať, že kým s jeho písaním sa FVLCRVM veľmi nezapotil, pri tvorbe homoným si to vynahradil. Angličtina je v tomto smere veľmi vďačným jazykom, a tak je sledovanie titulkov vo videu pri počúvaní skladby naozaj zábavným a zmätočným zážitkom. Pišta sa postaral aj o samotnú ideu a spracovanie štvorcového vizuálu. Pri jeho tvorbe mu pomohol kameraman Marek Moučka a techniku zapožičal Miro Cibi Gerbeľ (Filmaari.com).


Vymyslená kampaň na japonskú inováciu

Ak si spomínate na vtipnú kampaň k albumu I Don't Think So od Nvmeri, tak tentokrát Pišta posunul teasing hudobnej novinky ešte ďalej. Pár dní pred vydaním singla sa totiž pokúsil presvedčiť svet, že prehrávač hudby v hlave skutočne existuje. A celkom úspešne.

"Vymysleli sme produkt SHITEN, ktorý v japonskom preklade znamená Fulcrum. Aj sme sa tešili, že to tak na prd po anglicky znie. Tak sme dali dokopy reklamu na fake produkt, nechali ju zdieľať pár ľuďmi a napísali sme aj na pár technologických blogov. Niektorí tomu naozaj uverili," hovorí so smiechom Pišta. Video natočené s Japonkou žijúcou na Slovensku a anglickými titulkami si za týždeň pozrelo takmer 30-tisíc ľudí z celého sveta.


Mamka, dokázal som to

Singel Words je prvou skladbou, ktorú FVLCRVM vydáva v novom vydavateľstve. Jeho tvorba, ktorá doteraz vychádzala na domácej značke Gergaz alebo v austrálskom labeli Never Slept, je po novom zastrešená značkou MOM I MADE IT. Ide o nový sublabel vydavateľstva Universal Music Austria, s ktorým Pišta podpísal zmluvu minulý rok. A hneď sa stal jeho vlajkovou loďou, keďže Words je vôbec prvou skladbou, ktorá pod "mamkou" vychádza.

Ako sa mu to podarilo? "Minulý rok v lete si ma zavolal Max Matschnig do Viedne na pokec. Spoznal som ho ako zakladateľa legendárnych viedenských klubových nocí Canyoudigit, kde mal už úplne šialené mená, často pár týždňov predtým, než dosť vystrelili. Ale hoci sa poznáme už dlhšie, vôbec som nevedel, že pracuje pre Universal a že chce pod ním sformovať svoj vlastný sublabel. To stretnutie samozrejme dosť ovplyvnil môj singel Hi! vo Fresh Finds playliste na Spotify. Vtedy sa mi ozvali aj z Columbia Records z Londýna. Ale bolo by to na dlhšie lakte, takže som rád, že som sa rozhodol pre toto."


Spojenie s MOM I MADE IT je novým začiatkom nielen pre talentovaného slovenského hudobníka, ale aj pre samotný tím okolo Matschniga, ktorý dúfa, že tvorba ich umelcov zaujme aj v krajinách mimo hlavného poľa pôsobnosti vydavateľstva. "Výhodou major labelu samozrejme je, že sú tam peniaze, ale aj pre nich je to tak trochu streľba naslepo. Vedia, ako pracovať s trhom v Nemecku, Švajčiarsku a Rakúsku, ale na ten sa ja moc nehodím, keďže aj tam, podobne ako u nás, väčšina ľudí počúva hudbu s textami rodnej reči."

Práve FVLCRVM má pritom zrejme najväčší potenciál na to, aby novému rakúskemu labelu pomohol zviditeľniť sa aj mimo nemecky hovoriacich krajín. "V labeli je okrem mňa ešte skvelý nemecky rapujúci Lent z Linzu a nemecky aj anglicky spievajúca Kiara, veľmi dobrá speváčka. Všetci traja sme zatiaľ neznámi, akurát pri mne chce Max použiť všetko, čo sa dá, aby to dostal za hranice. A to je mega pocit, že na to momentálnie nie som sám. Chalani riešia promo, dávame dokopy nejaké zaujímavé nápady. Je to zatiaľ v plienkach, ale pre mňa veľmi dobrá skúsenosť s profesionálnym tímom."

FVLCRVM, 2018 Zdroj: Julian Lee-Harather

Začiatok im so skladbou Words vyšiel skvele, ďalší plán je ešte tento rok vydať niekoľko ďalších skladieb a videoklipov. "V lete chcem veľa pracovať na nových veciach a audiovizuálnej live show. Na tú však potrebujem hlavne tracky, takže je možné, že to tento rok ani nestihnem. Chcem to fakt poriadne a hlavne také, aby sa to dalo robiť aj v našich kluboch. A keď budú tracky, možno neskôr dám dokopy album, uvidíme," uzavrel Pišta.

PS: Novinky projektu FVLCRVM s oprávnene medzinárodnými ambíciami môžete sledovať na Facebooku či Instagrame. Ak si chcete zahopsať na jeho tvorbu, môžete tak urobiť napríklad budúci piatok (25.5.) na akcii Štvorkopačka v Trenčíne, kde okrem neho zahrajú aj Vec s kapelou, Bad Karma Boy a FishFace.

Text: Ghostwriter PR + Hudba.sk
Foto: Julian Harather