Organizátori najväčšieho slovenského festivalu dnes na tlačovej konferencii v rámci Pohoda Dňa_FM v obrátenej pyramíde Slovenského rozhlasu prezradili ďalšie mená 23. ročníka. Okrem zaujímavých zahraničných mien sa chystá aj špeciálny koncert k 10. výročiu tragédie po páde stanu v roku 2009.

Pohodu 2019 otvorí koncert Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu (SOSR) v najväčšom festivalovom stane. Koncert bude pripomienkou tragédie z ročníka 2009 a bude venovaný pamiatke jej obetí - Martina Kašáka a Nikoly Kapkovej - ako aj pamiatke Davida Horního, ktorý zomrel počas balenia festivalu v roku 2006. Symbolicky zaznejú vo svetovej premiére tri diela mladých slovenských autorov Lucie Chuťkovej, Michala PaľkaMira Tótha. Spolu s trojicou noviniek zaznie pod dirigentskou taktovkou Mariána Lejavu aj Symfónia č. 1 Ilju Zeljenku.
    
Program druhého festivalového dňa otvorí prvý ženský afganský orchester Zohra, ktorý mal svoju koncertnú premiéru mimo rodnej krajiny v roku 2017 na výročnom stretnutí Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose. "Bolo to vlastne aj ich prvé vystúpenie, pred ktorým bola ich jediným nepriateľom tréma. Doma sa okrem nej musia častokrát vysporiadať s rôznymi hrozbami od osobných invektív až po vyhrážky bombovým útokom - ku ktorému už došlo napríklad voči zakladateľovi školy, pod ktorú súbor patrí," hovorí PR manažér festivalu Anton Repka. Členky súboru patria medzi prvé ženy vo svojich rodinách i celej krajine, ktoré za posledných 30 rokov študovali hudbu. Vo veľmi krátkom čase si tieto odvážne muzikantky získali uznanie médií ako BBC, NPR, CNBC, The New York Times, Le Figaro, La Repubblica a mnohých ďalších.

Okrem koncertu v Davose vystúpili za ostatné dva roky aj v ďalších európskych mestách. Ich berlínsky koncert sa uskutočnil len mesiac po teroristickom útoku na miestnom vianočnom trhu, pričom dievčatá ho venovali práve obetiam útoku. Súčasťou repertoáru bola aj Beethovenova Óda na radosť. "Afganistan by sa mal vydať na rovnakú cestu ako každý iný národ a naše dievčatá by sa mali rovnako tešiť zo slobody ako ich rovesníčky mimo Afganistanu," povedal pre NPR zakladateľ školy a súboru Ahmad Sarmast. Mladé členky orchestra vo vyšívaných pestrofarebných kostýmoch sú pripravené podeliť sa so svetom o ich kultúru i posolstvo nádeje.


"Najväčšiu radosť mám z koncertov, ktoré sú niečím špeciálne," povedal pre TASR riaditeľ festivalu Michal Kaščák. "Samozrejme, je špeciálne priviezť aj veľké meno typu Liam Gallagher, to je pre nás ako pre festival niečo, čím sa pýšime, na čo sme veľmi hrdí, pretože nie je ľahké aj pri takej veľkej konkurencii festivalov, pri takom veľkom tlaku festivalovej scény na jednotlivých umelcov, dostať takýchto ľudí na Slovensko. Ale ja sa veľmi teším z toho, že budeme mať prvý afganský dievčenský orchester Zohra, že budeme mať Emmanuela Jala z južného Sudánu, ktorý má za sebou úžasný príbeh, bol detským vojakom, teraz je spevákom, alebo aj Idu Kelarovú s Českou filharmóniou a súborom Čhavorenge, aj Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, ktorý odohrá tri svetové premiéry mladých slovenských autorov."

Na Pohode 2019 vystúpi aj rave/hip-hopový fenomén z Petrohradu Little Big, ktorý ovládol európsku tanečnú scénu svojimi nákazlivými hitmi ako Skibidi, FaradenzaLollyBomb či Big Dick. Ich vtipné videá majú na Youtube už takmer 700 miliónov pozretí. Little Big sa označujú za satiricko-umelecký projekt, ktorý hyperbolizuje a paroduje najrôznejšie stereotypu o Rusku, resp. východnej Európe. Aktuálne sú na turné, v rámci ktorého sa v pondelok predstavili v bratislavskom Majestic Music Clube. Sabrina Faramarzi z portálu Medium.com označila ich piatkový koncert v Berlíne za jeden z najbizarnejších a zároveň najpôsobivejších koncertov, aké kedy zažila, a ďalej v texte uviedla, že majú potenciál stať sa najzaujímavejším hudobným exportom Ruska. Necelé dva mesiace po slovenskej premiére vystúpia Little Big aj na trenčianskom letisku.


Americká producentka a dídžejka Tokimonsta spolupracovala s umelcami ako Anderson .Paak, Selah Sue či Jessie Ware. Je prvou ženskou umelkyňou, ktorá vydala album cez vydavateľstvo Brainfeeder Flyinga Lotusa. V roku 2014 sa predstavila aj ako lektorka účastníkov Red Bull Music Academy.

Po albume Fovere (2016) podstúpila operácie mozgu pre raritné ochorenie Moyamoya, čo ju na chvíľu pripravilo o sluch i o schopnosť rozprávať. Napriek tomu sa zakrátko vrátila s úspešným albumom Lune Rouge (2017), ktorý viaceré médiá označili za jej najlepšiu nahrávku doposiaľ a vychválil ju aj Billboard, ktorý ju v marcovom vydaní dal na obálku časopisu. Za album bola vôbec ako prvá žena nominovaná na Grammy v kategórii Best Dance / Electronic Album.


Ida Kelarová a jej unikátny projekt s rómskymi deťmi

Fenomenálna česká speváčka Ida Kelarová príde na Pohodu so speváckym súborom Čhavorenge v unikátnom spojení s Českou filharmóniou. Čhavorenge znamená v preklade "deťom" a práve na rozvoj talentovaných rómskych detí z českých a slovenských osád je zameraný tento projekt. "Rómskym deťom chýba pocit, že sú v spoločnosti vítané. Snažíme sa pre ne vytvárať prostredie, ktoré ich motivuje, aby sa nevzdávali svojich snov a cieľov a aby išli za naplnením svojho životného príbehu," vraví o projekte jeho zakladateľka Ida Kelarová.

Súčasťou súboru Čhavorenge sa svojho času stali aj členovia skupiny Chalani z chatrče z osady Budulovská v Moldave nad Bodvou. Projekt natoľko nadchol riaditeľku základnej školy v Moldave Andreu Papp, že založila na svojej škole niečo podobné - zbor Savorenge, ktorý už odohral aj spoločný koncert so žiakmi miestnej umeleckej školy. Savorenge sa počas koncertu na Pohode symbolicky pridá k svojmu vzoru Čhavorenge.


Ambasádori Pohody, kvety v srdci areálu a Kundy Crew

Aj tento rok pokračuje festival s originálnym Ambasádorským programom, do ktorého sa za rok zapojilo takmer 200 ľudí. "Program je odmeňovacím systémom pre našich stálych návštevníkov, ktorí šíria dobré meno festivalu a sú často dôvodom, prečo k nám po prvý raz prichádzajú aj ich priatelia. Ambasádori za svoje aktivity zbierajú virtuálne 'slnečnice', ktoré môžu vymeniť v našom shope za odmeny od ponožiek a tričiek až po lístky na Pohodu," približujú organizátori.

"Pokračujeme tiež s iniciatívou Pohoda F(Lovers). Návštevníkov by sme opäť radi pozvali, aby prišli na letisko s kvetmi (v kvetináčoch, pozn. red.). Pre ďalší rozvoj letiska ani tento rok nemôžeme vysadiť kvetinovú lúku, no kvety podľa nás k Pohode patria," uviedli v tlačovej správe, pričom Michal Kaščák pripomenul, že tradícia vysádzania slnečníc začala práve v ročníku 2010, teda rok po spomínanej tragédii. Dúfa preto, že návštevníci pri príležitosti tohto smutného výročia zaplnia plochu v srdci festivalu ešte väčším množstvom kvetov ako vlani.

Po včerajšom stretnutí poroty Pohoda Visual Art Contest, ktorej predsedala známa umelkyňa, kurátorka a profesorka na Vysokej škole výtvarných umení Ilona Németh, je známy aj víťazný návrh piateho ročníka súťaže. Kundy Crew (známe napríklad výšivkou "ľuďom jebe") budú priamo v areáli Pohody vytvárať svoje radikálne veľkoplošné výšivky, pričom názov ich projektu na Pohode je Trpezlivosť.

Kedy vystúpia najznámejšie mená?

Počas otváracieho dňa 23. ročníka Pohody, vo štvrtok 11. júla, odohrá prvý koncert na hlavnom pódiu miláčik festivalu - izraelská kapela Lola Marsh. Po nej zahrá britská kapela The 1975, ktorá ovládla aktuálny ročník BRIT Awards a následne víťaz Mercury Prize za rok 2016 - londýnsky raper Skepta. Na Orange stagei sa v rámci spomienky na 30. výročie Nežnej revolúcie skutočnia koncerty The Plastic People of the Universe & Filharmonie BrnoBolo nás jedenásť. Najväčší stan bude vo štvrtok patriť slovenskej produkcii. Okrem spomínaného špeciálneho koncertu SOSR tam vo štvrtok vystúpia aj ParaLuvver. Na záver ich doplní francúzsky producent Vitalic.

V piatok večer na hlavnom pódiu postupne vystúpia Mac DeMarco, jedna z najlepších hip-hopových skupín histórie, legendárni The Roots, a napokon švédska indie-popová hviezda Lykke Li. Druhá najväčšia scéna bude patriť hviezdam britského soulu. Najprv zaspieva návštevníkom Pohody Lianne La Havas a po nej aj víťaz BBC Sound of 2012, dvakrát nominovaný na Mercury Prize - Michael Kiwanuka. Arénu Slovenskej Sporiteľne roztancujú v piatok v noci umelci z USA Death Grips, Jeff Mils a Veronika Vasicka.


Sobota prinesie mimoriadne tanečný program na Orange stagei, kde sa postupne predstavia Donny Benét, Sofi Tukker, Little BigMura Masa. Hlavný stage si večer podmaní charizmatická francúzsko-anglická herečka a muzikantka Charlotte Gainsbourg a po nej dá bodku za Pohodou 2019 zakladateľ a spevák legendárnych Oasis s nezameniteľným hlasom Liam Gallagher. V najväčšom krytom stane zahrajú IC3PEAK, Haiku HandsTokimonsta či Dimension.

Aktuálne je potvrdených takmer 80 mien z 25 krajín sveta, mnohé ďalšie ešte pribudnú. Už čoskoro organizátori zverejnia novinky týkajúce sa Visual Stage-u, Family parku, Klubu pre alternatívnu elektroniku, debatných stanov, divadla, tanca, ako aj komfortu a služieb Pohody 2018. Novým stageom Pohody 2019 bude stan Magic Mirror, ktorého špecifikom bude večerná produkcia výhradne určená pre dospelé osoby (18+).

Návštevníci sa môžu tešiť aj na množstvo noviniek v rámci gastro zóny, ako napríklad farmárske raňajkové trhy, ktoré sa budú konať v piatok a sobotu od 8:00 do 11:00 a ponúknu výrobky slovenských farmárov. Na festivale budú čapovať aj špeciálne pivo vyrobené pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie s dizajnom od Danglára. Pripravujú tiež rozšírenie hromadnej dopravy či nové rozmiestnenie časti areálu.

Pohoda medzi 12 najlepšími festivalmi podľa The Independent

Organizátorov festivalu pár dní pred Pohoda Dňom_FM potešila skvelá správa zo zahraničia - prestížny britský denník The Independent zaradil Pohodu medzi 12 najlepších európskych festivalov tohto roka popri podujatiach ako Primavera (Barcelona), Rock Werchter (Belgicko), Roskilde (Dánsko), Mad Cool (Madrid), Melt! (Nemecko), Sziget (Maďarsko) či Rock an Seine (Francúzsko).

Program Pohoda Dňa_FM dnes večer v budove Slovenského rozhlasu zdarma ponúkne koncerty Bolo nás jedenásť (20:00, Štúdio č. 1), britskej kapely Penelope Isles (21:00, Štúdio č. 5), vystúpi aj izraelská speváčka a raperka Noga Erez (22:00, Štúdio č. 1) a ďalšia britská skupina Life (23:00, Štúdio č. 5). O 19:00 si v Štúdiu č. 2 môžete v premiére pozrieť dokument 22 o Pohode 2018. Na minulý ročník festivalu sa môžete v kratšom formáte vrátiť vďaka oficiálnemu aftermovie.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Anton Repka z agentúry Pohoda Festival. Tlačovú správu sme upravili a doplnili o ďalšie podrobnosti a citácie z agentúr SITA a TASR a zo samotnej tlačovej konferencie.