Quasars Ensemble spúšťajú cyklus koncertov, ktoré sa budú konať v budove Slovenského rozhlasu na Mýtnej 1 v Bratislave. Už 19. mája sa v Malom koncertnom štúdiu uskutoční prvý z nich pod názvom Nuances. Hosťom koncertu je poľský violončelový virtuóz a skladateľ Tomasz Skweres.

Koncert Quasars Ensemble s názvom Nuances je voľnou metamorfózou skladateľského portrétu Tristana Muraila, ktorý sa uskutočnil v septembri minulého roku za osobnej účasti autora. Spektrálnej hudbe ako estetickému i kompozičnému fenoménu sa venovali skladateľské workshopy Tristana Muraila a Daniela Olivera Mosera na pôde RTVS a VŠMU. Aj preto je tvorba jedného z najobľúbenejších Murailových študentov z obdobia jeho pôsobenia na prestížnom salzburgskom Mozarteu nosným dramaturgickým pilierom večera.

Nuánsy moserovskej zvukovej senzuality na báze tónových spektier demonštrujú koncept novej generácie spektralistov. Hosťom koncertu je poľský violončelový virtuóz a skladateľ Tomasz Skweres. Koncert je súčasťou projektu Cyklus koncertov Quasars Ensemble, ktorý z verejných zdrojov podporil partner podujatia Fond na podporu umenia. S finančnou podporou Bratislavského samosprávneho kraja. Vstup na podujatie je voľný. 

Program

Daniel Oliver Moser - Den Wein, den man mit Augen trinkt
Tomasz Skweres - Transformations
Daniel Oliver Moser - Nuances
Tristan Murail - C'est un jardin secret, ma soeur, ma fiancée, une fontaine close, une source scellée...
Daniel Oliver Moser - Epecuén
Tomasz Skweres - Guillotine
Daniel Oliver Moser - Filamente
Daniel Oliver Moser - Ich ist ein Anderer – Je est un autre 

Účinkujúci:
Quasars Ensemble
Ivan Buffa – umelecký vedúci
Hosť koncertu – Tomasz Skweres (PL/AT)


Redakciu Hudba.sk informoval Peter Mosorjak. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: Zdenko Hanout