Česká rocková legenda Kabát oslavuje 30 rokov na hudobnej scéne. K tomuto výročiu pripravila koncertnú šnúru s názvom "Kabát - 30 let - Po čertech velký turné", na ktorom odohrá šesť koncertov, pričom okrem piatich koncertov v Česku sa predstaví aj na novom futbalovom štadióne v Bratislave.

Členovia skupiny Kabát informovali o podrobnostiach koncertu na utorkovej tlačovej konferencii v press centre štadióna Tehelné pole. Ako uviedli, dvakrát oslavovali okrúhle výročie koncertom Na Vypichu v Prahe, no tento rok sa rozhodli pre zmenu. Napriek jubileu nechceli však organizovať mnohopočetné turné, preto si vybrali šesť miest a jedným z nich je aj Bratislava. Koncert na Tehelnom poli bude ich jediným koncertom na Slovensku v tomto roku.

Skladby zo všetkých albumov a špeciálne pódium

Fanúšikov čaká zhruba dvojhodinový koncert, na ktorom rockeri ponúknu prierez svojou tvorbou za 30 rokov pôsobenia na hudobnej scéne. Podľa frontmana Josefa Vojteka by chceli zahrať aspoň jednu pesničku z každého albumu. "Snáď sa nám to podarí. Ten zoznam skladieb ešte nie je úplne ustálený, zatiaľ skúšame v skúšobni a celé to zostavujeme, ešte máme na naše pomery relatívne dosť času... Myslím, že si na svoje prídu aj fanúšikovia staršieho dáta, aj juniori," naznačil známy spevák. Pre TASR prezradil, že ponúknu aj niektoré staršie pesničky, ktoré dlho nehrali, konkrétne menoval piesne Lady Gag a Rin a Jen jsem ztratil směr. Zároveň však priznal, že setlist primárne zostavujú na želanie pre fanúšikov, ktorí si stále pýtajú tie isté hity a kapela sa to snaží dodržať.

Na turné k 30. výročiu kapela chystá aj špeciálne prispôsobené pódium. "Bude upravené tak, aby sme boli blízko pri fanúšikoch. Vymýšľali sme, ako obsiahnuť pri veľkosti pódia čo najväčší priestor, urobili sme tri dlhé móla medzi ľudí. Viac ale nepoviem, lebo by som vyzradil know-how koncertu. Aj zvukovo to bude dobré, štadión je uzatvorený, aparatúra to utiahne, fanúšikovia si hádam aj s nami zaspievajú a nepôjdu domov hluchí," povedal spevák pre TASR.

Predkapelami bratislavského koncertu budú domáce skupiny Inekafe a Horkýže Slíže. "Sú to naši kamaráti, zahrajú pred nami, každá kapela bude mať priestor 40 minút. Spájať sa nebudeme, niekedy takéto spojenia nebývajú zrovna dobré, my si odohráme svoj koncert a oni svoje... Ale, a to býva aj pri športe, že sa všetci tí spoluhráči združia po zápase, tak my sa stretneme po koncerte, tam sa už zmažú aj tie jazykové rozdiely, po dvoch hodinách splynieme v jeden dav," zavtipkoval Vojtek na stretnutí so slovenskými novinármi.

Kabát - 30 let - Po čertech velký turné:

1. 6. - Brno, štadión FC Zbrojovka Brno
5. 6. - Bratislava, štadión Tehelné pole
8. 6. - Ostrava, Dolní Vítkovice
15. 6. - Teplice, štadión FK Teplice
22. 6. - Praha, Eden Aréna
14. 9. - Plzeň, Amfiteátr Lochotín

Skupina Kabát vznikla v českých Tepliciach, jej zakladajúcimi členmi boli Milan Špalek a Tomáš Krulich, neskôr prišli do skupiny bubeník Radek Hurčík a spevák Josef Vojtek, v roku 1990 aj gitarista Ota Váňa. V tejto zostave hrajú dodnes. Začínali ako thrash-metalová skupina, neskôr sa preorientovali na hard rock. Svoj prvý album Má ji motorovou vydali v roku 1991. V máji 2007 reprezentovali Českú republiku na piesňovej súťaži Veľká cena Eurovízie so skladbou Malá dáma.

Na svojom konte majú jedenásť štúdiových albumov, ten najnovší Do pekla/Do nebe vydali 22. mája 2015. K diskografii patrí aj CD a DVD s názvom Po čertech velkej koncert, ktoré vydali v novembri 2009. Je záznamom ich koncertu na pražskom Vypichu z 12. septembra 2009, na ktorý prišlo viac ako 60-tisíc divákov. Koncert Na Vypichu zopakovali po piatich rokoch 13. septembra 2014 pod názvom Po čertech velkej koncert II, prišlo viac ako 70-tisíc fanúšikov. Na svojom konte majú jedenásť zlatých slávikov, 12. slávika za rok 2017 pre nejasnosti v hlasovaní vrátili organizátorom.

Zdroj: TASR + SITA (Hudba.sk edit)
Foto: Jozef Fekete - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Kabát