V desiatej časti nášho projektu Do leta to dame! vám spestrí čas líder kapely Le Payaco Tomáš Sloboda. Vybral si pesničku, podľa ktorej je pomenovaný aj čerstvo vydaný album Pohybliví v nehybnom. Pozrite sa, ako si ju môžete sami zahrať na gitare.

Líder kapely Le Payaco prezradil, prečo si pre náš projekt vybral práve túto skladbu a nie niektorú z notoricky známych starších piesní. "Vďaka textu, ktorý napísal Lyrik, mi táto skladba prišla ako najvhodnejšia, pre jej aktuálnosť, ale aj pre univerzálnosť spôsobu ako si ju zahrať a zaspievať. Celkom dobre funguje ako 'táborovka', ale aj ako drobné gitarové cvičenie (v druhej časti videa). Spev je jednoduchý, posadený v strednej barytónovej polohe, nič komplikované," hovorí Tomáš Sloboda.

Približil nám tiež, ako pieseň vznikla. "Prvá prišla melódia, ktorá sa mi v hlave vynárala niekoľko dní. Najprv som si myslel, že som iba niekde niečo započul. Lenže tá melódia ma začala všade prenasledovať. Skúsil som si ju zahrať na gitare a cez Shazam zistiť, či náhodou už takáto skladba neexistuje. Nič mi to nevyhodilo, a tak som pri každej príležitosti, kde bola poruke gitara, vybrnkával túto melódiu a pýtal sa kamarátov, či ju náhodou nepoznajú."

"Až keď som si bol na sto percent istý, že to nikto nepozná a ani Shazam to k nikomu nepriradil, tak som ju pri klavíri u kamaráta dokončil. V štúdiu sme ju nahrali asi na tretí pokus, čo len ukázalo jej jednoduchosť. Stala sa našim pilotným singlom k novému albumu s videoklipom Braňa Vinczeho, kde milostný dialóg stvárnili skvelí herci Zuzka Norisová a Ondrej Kovaľ. Vďaka ich výkonu sa odkryl jej pravdivo krehký obsah."


Zaujímavosť k Tomášovmu videu: Až uňho sme si prvýkrát všimli, že video je zrkadlovo obrátené - vďaka obalom nahrávok v pozadí. Spätne sme zistili, že z doteraz zverejnených videí sú naopak aj videá Zuzany Smatanovej a BuranoWskeho. No zhodli sme sa s Tomášom, že to ani v jeho prípade nebudeme meniť, keďže pre pravákov je to takto lepšie - akoby ste sa pri cvičení sami videli v zrkadle. Snáď ľaváci odpustia, pre vás sú zase jednoduchšie všetky ostatné videá, ktoré nám hudobníci-praváci natočili bez zrkadlového obrazu.


Skvele prijatý album a večný optimizmus

Priaznivci kultovej bratislavskej kapely na nový album čakali päť rokov. O tom, že sa počkať oplatilo, svedčia pozitívne ohlasy od kritikov, ale aj samotných fanúšikov. "Zdá sa, že sme mnohým ľuďom urobili veľkú radosť. Cítiť to z každej recenzie, ktorá na album vyšla, z reakcií našich fanúšikov na sociálnych sieťach, nevynímajúc tzv. 'bratislavskú kaviareň' a našich blízkych priateľov, čo sú zväčša ľudia s vycibreným hudobným vkusom od západu na východ a naopak. A to nie je málo," teší sa Tomáš.

Recenzia: Novinka Le Payaco je pútavá, popová aj mysteriózna. Je ich najlepším albumom

Krst albumovej novinky sa mal konať 19. apríla v známom bratislavskom Majestic Music Clube, koronavírus a karanténa s tým spojená to však znemožnila. Flintu do žita však netreba hádzať, lebo kapela oznámila nový termín na 24. septembra, pričom miesto zostáva nezmenené.

Ako celú túto situáciu a posledné týždne vníma samotný spevák? "Vo všetkom sa snažím nájsť niečo pozitívne. Som optimista, tak neprichádzam do konfrontácie s vecami, ktoré by ma mohli stiahnuť dole. Aj v čase obmedzení nachádzam veľa slobody. Príjmam veci tak, ako sú, a s ničím a nikým nebojujem. Je to zbytočná strata času a energie. Verím tomu, že funguje základné pravidlo, a to je, že ako sa správame my k nášmu okoliu, tak sa okolie správa k nám. Takže nemám strach. Nech je to v akejkoľvek situácii. Pravdou je, že nám koncerty veľmi chýbajú. Mám na mysli skutočné koncerty pred divákmi. Veľmi verím tomu, že v septembri vyrazíme na koncerty po Slovensku a všetko bude OK. Všetci si to zaslúžime."

PS: Budúci týždeň vám prinesieme aj veľký rozhovor s Tomášom Slobodom, ktorý pre vás pripravil jeho hudobný kolega a náš občasný redaktor Vlado Nosáľ. A vzniklo to tak, že nám z Tomášovho vydavateľstva pred časom poslali rozhovor, ktorý spravil Tomáš s Vladom o albume jeho kapely Queer Jane. Tak sme im navrhli, nech si to po vydaní albumu Le Payaco vymenia :)

V rámci projektu Do leta to dáme! zase budúci týždeň prinesieme videá od Archívneho Chlapca a skupiny Hex.

Autor: Roman Kubovics
Foto: screenshot

Súvisiaci interpreti: Le Payaco