Piatok 15. mája bude v Rádiu_FM patriť tradičnému májovému Pohoda Dňu_FM. Organizátori festivalu Pohoda na ňom každoročne okrem koncertov ponúkajú čerstvé správy o blížiacom sa ročníku. Inak tomu nebude ani tentoraz, hoci Pohoda 2020 sa neuskutoční v klasickej podobe a aj samotný festivalový deň v budove Slovenského rozhlasu bude bez účasti divákov.

Ultrazvuk, Čavalenky, Luvver, Isama Zing, Blanch a Fvck_Kvlt vystúpia už zajtra (15.5.) od 10:00 až do večera v rámci obľúbenej akcie Pohoda Deň_FM. Zástupcovia festivalu počas živého vysielania v Rádiu_FM zverejnia ďalšie opätovne potvrdené mená presunutého 24. ročníka Pohody či víťazov výtvarno-umeleckej súťaže Pohoda Visual Art Contest. Prezradia tiež prvé podrobnejšie informácie o festivale Pohoda in the Air, ktorý sa uskutoční v plánovanom termíne Pohody 2020 (od 9. do 11. júla).

Súčasťou podujatia bude aj uvedenie debutového albumu slovensko-maďarskej kapely Drť, ktorá zároveň zverejní svoj prvý videoklip, a tiež vyhlásenie súťaže Báseň 2020.
Režisérka Lucia Kašová počas Pohoda Dňa_FM porozpráva o dokumente Orchester z krajiny ticha z produkcie Pohody o prvom afganskom ženskom orchestre Zohra a zástupcovia festivalu predstavia novú ekologickú iniciatívu najzelenších európskych festivalov Green European Experience. O súčasnej situácii porozprávajú popoludní epidemiologičky a podvečer v šou Baláž & Hubinák budú na tému Kultúra v (ne)čase korony debatovať ľudia zo zákulisia kultúry.

Profily účinkujúcich

Ultrazvuk

Vec a Tono S. - dvaja majstri svojho remesla dali hlavy a slohy dokopy, aby pre fanúšikov hip-hopu pripravili kvalitné tracky plné slovných hračiek a svojského humoru. Ultrazvuk ponúka precíznu defektoskopiu našej spoločnosti, na akú sme u oboch pánov zvyknutí. Minulý rok vydali rovnomenný album, na ktorom nájdete odľahčené kúsky ako Teleport a Majitelia hry, ale aj ďakovnú spomienku na 17. november 1989 s názvom Tváre slobody, netradičný pseudovianočný počin Čo urobíš? či kritiku ostrú spoločnosti v skladbách Tik tak a Vráť sa domov. Album na tohtoročných Radio_Head Awards zvíťazil v kategórii Debut roka.


Čavalenky

Na Pohoda Dni_FM vystúpi aj raper Rudo Danihel z česko-slovenského pohraničia známy ako Čavalenky. Je to zjav, ktorému veríte každé slovo. Nemusí sa na nič hrať, všetko je položené na reálnych základoch, ktoré dopĺňa originálny prejav, skvelý flow a výborné hudobné podklady. Spolovice rómsky umelec rapuje po záhorácky, pričom hovorí o drsnom živote na ulici, rasizme, gamblingu, hazarde, drogách, zadlženosti a následných exekúciách. Kým prvé videoklipy natočil doma v Holíči, najnovší k skladbe Návod vznikol priamo v kolíske rapu New Yorku.


Luvver

Nitrianska (post)indie/synth-popová kapela Luvver v piesňach strieda snovú až melancholickú atmosféru s povznášajúcimi harmonickými zvukovými plochami. To sa prelína "four-to-the-floor" rytmikou a silnými melódiami vokálov. Na Radio_Head Awards 2018 boli nominovaní v kategórii Objav roka a odniesli si ocenenie Nadácie Advance Investments (grant určený na hudobnú produkciu). Počas karantény začali každé dva týždne zverejnovať nové videosingle, druhým v poradí bola minulý týždeň skladba Misguider.


Isama Zing

Jonatán "Pjoni" Pastirčák podľa vlastných slov dekonštruuje kompozíciu tanečných štýlov undergroundových subkultúr, ktoré penetrujú scény hlavných miest, definované nezávislými labelmi, cloudovými servermi a súčasným umením. Projekt Isama Zing je odrazom rôznorodosti vzájomne prepojených žánrov súčasnej elektroniky, kolekcia každodenných motívov, ktorá sa organicky rozdeľuje a znovu spája do inteligentného tanečného celku.



Fvck_Kvlt 

Fvck Kvlt je nový rapový projekt speváka kapely The Wilderness Denisa Banga. Koncom minulého roka vydal debut Kvlt Teachings, o ktorom Renat Khallo pre Hudba.sk napísal: "Denisov trapový debut s názvom Kvlt Teachings znie ako facka celej naleštenej, čistučkej a voňavučkej scéne. Temné, dekadentné a miestami emo nálady na albume vás prevedú mapou jeho chodníčkov, pomedzi ošarpané budovy, stromy v parku a bary slovenského Ríma. Zavedú vás medzi jeho kamošov a ich naoko pokazené životy s ambíciou pohnúť to niekam. Je jedno či vzad, vpred, doprava, doľava. Proste niekam..."

Čerstvá správa o tohtoročnej tvorbe Fvck_Kvlt:
 Ako rapový strigôň Fvck_Kvlt zaklína svet v karanténe démonickou produkciou


Blanch

Štvorica Blanch je vedená speváčkou, skladateľkou a gitaristkou Biancou Mackovou. Rovnako ako Luvver, aj ona si minulý rok z Radio_Head Awards odniesla ocenenie Nadácie Advance Investments. Finančnú podporu zjavne využili dobre, nakoľko ich prvotina Delusion, ktorá je zbierkou príjemných piesní na pomedzi popu a indie-folku, bola nominovaná v kategórii Debut roka na tohtoročných Rádiohlavách.


Podrobnosti o podujatí, ktoré si môžete v piatok od 10:00 užiť vo vysielaní Rádia_FM (internetové vysielanie beží na fm.rtvs.sk), nájdete na Facebook evente a oficiálnom webe festivalu www.pohodafestival.sk. O priebehu Pohoda Dňa_FM bude informovať aj samotné Rádio_FM na svojom Facebooku.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Pohody Anton Repka. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Tomáš Tkáčik