Americká hudobníčka a speváčka St. Vincent dnes vydáva nový album Daddy's Home, ktorý pripravila v rámci komplexného umeleckého projektu s jasnou víziou a hlbokým vkladom z osobného života. Pár dní pred zverejnením celej štúdiovky vydala videoklip k tretiemu singlu s názvom Down.

Skladba sa nesie vo funky rytme a v refrénoch sa vynímajú navrstvené vokály. Talentovaná umelkyňa aj v tejto skladbe využila na dosiahnutie príťažlivej kombinácie moderného a retro zvuku syntetizátor, usadenú rytmickú sekciu a nápadité gitarové motívy. Z balíčka inšpirácie tentokrát vytiahla aj drsnosť a priamočiarosť textov Loua Reeda, niekdajšieho speváka The Velvet Underground. Speváčka sa v piesni ocitla v pozícii bitej ženy, ktorá sa postaví voči násilníkovi a "vezme ho dolu".

"Bola som obetný baránok. Ty si bol ten podivín z lacných sedadiel, ktorý si myslel, že môj malý škrabanec je tvoje veľké víťazstvo. Ale ja ťa vezmem dole," spieva St. Vincent v novinke neznámej osobe, ktorú následne posiela na liečenie, kde má čeliť svojim démonom. "Povedz mi, kto ti ublížil. Nie, počkaj, nezaujíma ma ospravedlnenie, prečo si myslíš, že môžeš byť krutý," zaznie v piesni.

Vo videoklipe sa 38-ročná hudobníčka predstavila so šatkou na hlave ako špiónka. V scénach pripomínajúcich kriminálne filmy zo 70. rokov sa nenápadne pohybuje v poloprázdnom bytovom dome, kde hľadá dokumenty a odpočúva telefonáty. Snaží sa pritom ukryť pred neznámou osobou, ktorú napokon zjavne zhodí zo schodov. Na réžii opäť spolupracovala s Billom Benzom, ktorý je podpísaný aj pod vizuálmi predošlých dvoch singlov Pay Your Way In Pain a The Melting of the Sun.


Speváčka, gitaristka a skladateľka už pri ohlásení albumu Daddy's Home prezradila, čo od nej môžu fanúšikovia očakávať - inšpiráciu 70. rokmi po hudobnej i vizuálnej stránke. Hneď od prvého singla bolo jasné, že sa jej cieľ podaril a bude to v jej kariére výnimočná jazda.

Pri tvorbe albumu ju inšpirovali príbehy jej otca, keď sa v mladosti potuloval nočnými ulicami New Yorku, ako aj zbierka vinylov zo spomínanej dekády. Názov albumu (v preklade Otec je doma) sa zase spája so silným zážitkom, keď v roku 2019 viezla otca z väzenia. Ako inšpirácia jej poslúžila i transgenderová newyorská ikona, herečka Candy Darling, ktorá je známa vďaka spolupráci s Andym Warholom alebo ako múza legendárnej kapely The Velvet Underground. Pomenovala po nej aj jednu z piesní.

St. Vincent - Daddy's Home, 2021 Zdroj: artwork


Hudobníčka, vlastným menom Annie Clark, sa podieľala na albume aj ako producentka, a to spolu s Jackom Antonoffom. Muzikant, ktorý stojí za indie-popovým projektom Bleachers, pracoval predtým ako producent na nahrávkach Lany Del Rey, Lorde, Taylor Swift alebo Carly Rae Jepsen.

Nahrávka obsahuje v základnej verzii 11 skladieb. Prvé dva single okrem videoklipov už stihla predstaviť aj naživo v šou Saturday Night Live a dokázala, že nová tvorba bude znieť výborne i na koncertoch. Album Daddy's Home si je možné kúpiť na vinyle, CD či na kazete a v digitálnej forme ho nájdete vo všetkých streamovacích službách. S vydaním novej štúdiovky prichádza aj nový merch, medzi ktorým fanúšikovia nájdu na oficiálnej webstránke ilovestvincent.com okrem tričiek a športových búnd aj napríklad prívesok Daddy, pero či čiernu sviečku v darčekovom balení.


Vypočujte si celý album na Deezeri:



Autor: Lukáš Dedík
Foto: Facebook.com/St.Vincent

Súvisiaci interpreti: St. vincent