Bratři Orffové, ktorí sa vo februári pripomenuli doposiaľ nevydanou skladbou Píseň pro Stefanii Sauer, potešia fanúšikov aj ďalšou novinkou. Spoločne s gitaristom Tiborom Židom vydávajú v novom aranžmáne skladbu a videoklip piesne Bez názvu.


"Aj Bez názvu vznikla, rovnako ako Píseň pro Stefanii Sauer, s o generáciu mladším hudobníkom a kamarátom z Krnova. Opäť v značne komornom aranžmáne, teda len spev a akustická gitara. Bol to veľmi príjemný proces, skrátka sme sa s Ivanom Gajdošom párkrát zišli, skúsili si to zahrať spoločne nanečisto a už sme nahrávali. Vznikol taký "živák" kedy boli spev aj gitara nahrávané súčasne, bez možnosti ďalšej editácie alebo strihu," popisuje Lukáš Novotný.

Pre skladbu Bez názvu siahli Bratři Orffové znova do archívu. Prevedenie videoklipu Bez názvu sa ujala tatérka a kresliarka Nella Vilímková. "Bez názvu bola tuším aj naša úplne prvá pesnička nasadená na Radiu 1 a to ešte pred vydaním albumu Bingriwingri roku 2005. Mala veľkolepejšiu gitarovú aranž, na kontrabas hosťoval Petr Tichý," dodáva Novotný.


Bratři Orffové sú držiteľmi hudobnej Ceny Anděl aj Ceny českej hudobnej kritiky Apollo. Na scéne sa pohybujú od roku 2002, v roku 2005 vydali debut Bingriwingri, o osem rokov neskôr nasledoval album Šero (2013). Súčasnú zostavu tvoria gitarista a spevák Ivan Gajdoš, gitarista Lukáš Novotný, trumpetista Libor Martiník, bubeník Petr Odstrčil, basák Břetislav Koláček a klávesista a hráč na syntetizátoroch Zdeněk Henych.

Tibor Žida je pôvodom z Krnova, v súčasnosti žije v Prahe kde pôsobí ako učiteľ na Medzinárodnom konzervatóriu. Venuje sa ako tradičnej rómskej hudbe, tak groove music, r&b aj jazzu. Pôsobí v niekoľkých hudobných skupinách, vystupuje často sólovo. Môžete ho nájsť ako v jazzovom klube, tak v kaviarni, na jamm session, rómskom bašaveli alebo rockovom koncerte.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Anna Mašátová.