Banská Štiavnica už čoskoro ožije hudbou. Festival Zvuk for Štiavnica 2018 od 21. do 24. júna naplní priestory tohto historického mesta kvalitnými koncertmi domácich aj zahraničných umelcov. Bude sa hrať na Námestí sv. Trojice, v Kostole sv. Kataríny, v Libressobare, na terase v Art Cafe, v Kultúrnom centre, v Kine Akademik či medzi hradbami v lapidáriu Starého Zámku.

Festival Zvuk for Štiavnica 2018 síce začína až o týždeň, už dnes (14.6.) však v rámci jeho oficiálneho warm-upu v sále Novej Cvernovky zahrá špička slovenského jazzu. Po boku jedného z najvýznamnejších slovenských saxofonistov, Nikolaja Nikitina, sa predstaví klavirista Ľuboš Šrámek, basgitarista Juraj Griglák, bubeník Marcel Buntaj a perkusionista Peter Raitl. Koncert bude malým hudobným predjedlom toho, čo vás čaká počas štyroch festivalových dní v Banskej Štiavnici.

Dvere do inej reality, ako aj pomyselné dvere festivalu, otvorí vo štvrtok 21. júna v sakrálnych priestoroch Kostola sv. Kataríny koncert projektu Analemma, ktorý vznikol spoluprácou skladateľa, producenta a aranžéra Slava Solovica a speváčky skupiny Longital Shiny.


Pokračovať sa bude v netradičných "štôlňových" priestoroch Libressobaru, kde sa poslucháči na moment ocitnú v multižánrovom hudobnom svete vetrom rozviatych vlasov, piesku v topánkach, ale aj pestrofarebných indických ulíc či parížskych kaviarničiek. To všetko vo svojej tvorbe zosonňuje hudobníčka Nina Marinová vystupujúca pod pseudonymom Nina Rosa

Po nej nastúpi silná mužská energia v podobe poľského dua Backspace. Jedno z najoriginálnejších poľských zoskupení v žánri improvizovanej hudby ponúka unikátnu kombináciu akordeónu a elektrických huslí v spojení s modernými technológiami a neviazaným prístupom k hudbe. Zbigniew Chojnacki a Łukasz Czekała hľadajú inšpiráciu v symfonickej hudbe, ale aj v minimalizme, ambiente, house či nordickom jazze. Výsledkom sú pútavé hudobné krajiny, ktoré sa oplatí navštíviť.

Druhý festivalový deň (22.6.) otvorí netradičný ranný koncert na terase v Art Cafe. Opäť sa predstaví Nina Rosa, tentoraz však v inom svetle. Slovenská umelkyňa žijúca v Prahe si pre túto príležitosť si pripravila jemný set svojich obľúbených a zároveň menej známych jazzových songov. Billy Strayhorn, Duke Ellington, Billy Holiday, husle, akordeón, gitara, croissanty, čaj, káva a prvé Jazzové raňajky

O čosi neskôr poobede na obľúbenej terase zahrajú profesionálni hudobníci a perkusionisti, ktorí prepadli vášni k intuitívnemu hudobnému nástroju menom WoodPack. Unikátny rytmicko-melodický nástroj, známy aj v zahraničí, pochádza z dielne slovenského gitaristu Borisa Čellára. Spolu so svojimi kamarátmi, vychytenými slovenskými hudobníkmi, vystupujú pod názvom WoodPack Brothers. Originálny drevený nástroj s krásnym dizajnom si budete môcť hneď po koncerte aj sami vyskúšať.


Hudba k filmu, film k hudbe. V štiavnickom Kine Akademik sa v piatok predstavia Slavo Solovic a Ondrej Rudavský s ich spoločnou hudobno-vizuálnou básňou Beyond Invisible o mysliteľovi, ktorý sa pýta, prečo ľudstvo nedokázalo udržať mier a harmóniu od počiatku stvorenia. Kostol sv. Kataríny bude počas druhého festivalového dňa hostiť unikátny koncert pozostávajúci z tradičnej taiwanskej hudby i autorského repertoáru speváčky Wen-Hui Tsai či kompozícií slovenskej klaviristky Jany Bezek.

Večer sa pôjde na hrad. Konkrétne do lapidária Starého Zámku. V jeho útrobách medzi hradbami sa predstaví skupina Polajka s novinkou Exodus. Zoskupenie mimoriadne aktívnych hudobníkov domácej scény na nedocenenom albume z minulého roka prináša originálnu zmes súčasnej klasickej hudby, elektroniky, art-rocku či ambientnej hudby.


Najväčšie tohtoročné žánrové vybočenie z beztak dosť voľného konceptu festivalu predstaví milovníkom živej hudby živelné techno s presnosťou stroja, no s veľkým citom pre zvukový detail hudobných nástrojov. To všetko bez počítačov a loopov. Pomyselnú bodku za piatkovým večerom na zámku dá energetická bomba, ktorá búra hranice - rakúske trio Elektro Guzzi.


Druhé festivalové raňajky budú v sobotu ráno (23.6.) patriť žánrom ako soul, folk a rhytm & blues, ktorými sa poslucháčom prihovára mladá fínska speváčka Julia Palmu s umeleckým menom Adal. V Štiavnici vystúpi v sprievode kolumbijského hudobníka Hildera Branda, hrajúceho na 4-strunový venezuelský nástroj cuatro.

V spolupráci s mestom Banská Štiavnica organizátori pripravili aj kvalitný hudobný program na Námestí sv. Trojice. Zoskupenie okolo 28-ročného cimbalistu Ľubomíra Gašpara, ktorý sa nebojí žánrových presahov, vo svojom hudobnom svete mieša jazz, klasiku, ale aj hudbu rôznych národov s prvkami jazzu, hip hopu, funky či dokonca s latinskoamerickými rytmami. Aj to je Ľubomír Gašpar Cimbal Projekt, aktuálny víťaz ceny Radio_Head Awards v kategórii World Music / Folk.


Druhým koncertom na Námestí sv. Trojice bude vystúpenie populárnych Preßburger Klezmer Band. Pre návštevníkov festivalu si hudobníci pripravili program s názvom Pressburger Special - Tsvantsik Yorn. Zmes etnickej spontánnosti, unikátne klezmerové melódie zo Slovenska, balkánsky temperament a moderný rytmus - to všetko sľubuje silný koncert vhodný na tanec i počúvanie.

Organizátori odporúčajú využiť prestávky na malé občerstvenie a návštevu Art Cafe, kde Robert PospišRoman Harvan predstavia svoju nedávno vydanú spoločnú básnicko-výtvarnú zbierku Ukazuješ do tmy, vidím svetlo. Súčasťou podujatia za osobnej účasti oboch autorov bude čítačka spojená s hudobným doprovodom.

V Štiavnici je všetko vzdialené maximálne 10 minút, organizátori preto veria, že presuny medzi jednotlivými priestormi fanúšikom nebudú robiť problémy. Jeden z koncertov sa uskutoční aj v Kultúrnom centre, kde vystúpi poľské zoskupenie FALA. Krehká, no zároveň vyzretá speváčka a skladateľka Aga Kiepuszewska jemným hlasom predstavuje silné, emóciou nabité príbehy.


"Kde slovám dochádza dych, tam prichádza na rad hudba," to je mantra oceňovaného basklarinetistu, saxofonistu a skladateľa Ulricha Drechslera. Na Slovensko príde v sprievode výrazných mladých rakúskych talentov, klaviristu Simona Raaba a basgitaristky Judith Ferstl. V Kostole sv. Kataríny spoločne predstavia program, ktorého názov hovorí sám za seba: Beauty doesn't ask for attention ("Krása si nepýta pozornosť").

Na Starom zámku zahrajú Quintessence. Príjemnú hudobnú mozaiku ich tvorby dopĺňajú tóny ľudových nápevov či detských riekaniek. Túto pozoruhodnú hudobnú zmes predstavia známi slovenskí hudobníci okolo speváčky Lucie LužinskejBorisa Čellára. Čarovnou bodkou na záver dňa bude mix klasickej hudby a elektroniky v podaní mladého argentínskeho producenta a multiinštrumentalistu Sebastiana Plana. Sláčiky, grand piano, krása z neuchopiteľného okamihu. Pestrofarebná škála nálad a emócií. Jednoduchá, ale aj bohatá na obrazy. Taká bude sobotná noc v Kultúrnom centre.


Nedeľné ráno (24.6.) bude na terase v Art Cafe patriť nielen dozvukom uplynulých dní, ale aj posledným Jazzovým raňajkám v rámci festivalu. Tešiť sa môžete na najkrajšie filmové melódie v originálnom prevedení Cinema String Tria. Formácia huslistu Júliusa Šošku, huslistky a známej improvizátorky Andrei Tkáčovej a akordeonistky Maríny Lazic sa bude prihovárať prostredníctvom krásnych, clivých a romantických melódií talianskych filmových autorov.

"Hudba je Zvuk vychádzajúci priamo zo srdca. Veríme, že ten tohtoročný vás poteší, oblaží a naplní krásnymi spomienkami na mestečko uprostred Slovenska," hovoria organizátori festivalu. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je hlavným partnerom festivalu, SOZA a Hudobné centrum.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol za organizátorov festivalu Juraj Hoppan. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: PR