V Novej Cvernovke sa už dnes začína šiesty ročník Bratislavského knižného festivalu (BRaK), ktorý počas troch dní prinesie množstvo umenia vrátane toho hudobného. Jedným z vrcholov víkendu bude určite vystúpenie Mucha Quartet s Katarínou Málikovou.

Ústrednou témou tohtoročného vydania festivalu BRaK je melanchólia. Nie však tá smutná, depresívna a patologická melanchólia, ale tvorivá, hĺbavá, pokorná, pochybujúca, manická a extatická.

"Melanchólia sa vzpiera definícii už celé stáročia a len kovaný ne-melancholik by mohol sebavedomo prehlásiť, že vie, čo melanchólia skutočne je. László F. Földényi, maďarský filozof a asi najväčší žijúci odborník na melanchóliu, nám do festivalového katalógu sprístupnil svoj text z úvodu jeho knihy Óda na melanchóliu, ktorý hovorí o melanchólii dnes, že je to nepoddajnosť voči všeobecným spoločensko-civilizačným očakávaniam. Tohtoročný BRaK si nedáva za úlohu jej porozumieť, ale v niektorých aspektoch sa jej však chce dotknúť “, hovorí jeden zo zakladateľov podujatia František Malík.

Godár, Burlas aj slávna Nešťastná nedeľa

Melanchólia v celej svojej širokej bipolarite je výrazne prítomná aj v tvorbe slovenskej speváčky, hudobníčky a skladateľky Kataríny Málikovej, ktorá na festivale BRaK v sobotu 15. júna o 20:00 odohrá špeciálne vystúpenie so sláčikovým súborom Mucha Quartet. Koncert sa uskutoční pod holým nebom, v príjemnom priestore Park de Palma v areáli Novej Cvernovky. Aj preto nesie názov Melanchólia v Záhrade.

Tento večer však nebude primárne o vlastnej tvorbe Kataríny Málikovej. Z tej je v pláne "iba" premiéra novej skladby Biely deň z albumu Postalgia, ktorý vyjde v novembri tohto roka. Okrem novinky zaznie v sobotu večer najmä hudba Vladimíra Godára z filmov ako Neha, Krajinka a Záhrada či skladby Kóda od Martina Burlasa a Nocturno, 2. časť Melanchólia od neskoro romantického skladateľa Jána Levoslava Bellu. Výnimočným zážitkom bude slovenská verzia azda najmelancholickejšej skladby na svete Szomorú vasárnap (v angličtine známa ako Gloomy Sunday, po slovensky Nešťastná nedeľa), ktorú v origináli napísal maďarský skladateľ Rezső Seress. Aranžmánu pre Mucha Quartet sa ujala práve Katarína Máliková a o slovenský preklad textu sa postaral Vlado Janček (Saténové ruky).


Mladá krv slovenskej, českej i ukrajinskej scény

Prvé koncerty však Bratislavský knižný festival prinesie už dnes večer. O 20:00 zahrá v Park de Palm mladé trio Nina Rosa, ktoré založila speváčka a huslistka Nina Marinová. Po roku a pol hrania má skupina, ktorej členmi sú aj Michal Mihok (akordeón) a Štefan Szabó (gitara), za sebou koncerty a festivaly v Čechách, na Slovensku a v Rakúsku, vystúpenie v rámci Pražského jara pre Český rozhlas, vydanie dvoch singlov a nomináciu na Objav roka v Radio_Head Awards za rok 2017. V pesničkách Nina Rosa sa prelínajú reálne a vymyslené jazyky spolu s reálnymi i vymyslenými štýlmi. V súčasnosti kapela dokončuje svoje debutové CD, ktoré vyjde na jeseň.


Druhý dnešný koncert odohrá slovensko-česká skupina Ankramu (21:00, Klub Cverna), ktorej tvorbu možno charakterizovať ako groovojúci psychedelický post-rock s poetickými textami a s príchuťou ambientu. Pridanou hodnotou koncertov Ankramu je živé experimentovanie a improvizácie.

Aktuálny album Si teraz skôr ako zem je prepracovanou nahrávkou plnou piesňových a inštrumentálnych prúdov, štruktúr a vrstiev sprevádzaných precíteným spevom, ktorý sa však nesnaží dominovať nad nástrojmi. Formáciu Ankramu tvoria spevák a autor textov Michal Kramár, bubeník Jozef Krupa (Stroon), basgitarista Lukáš Mutňanský (Katarzia, Fallgrapp), gitarista Michal Matejka (Cluster Ensemble).


V sobotu sa ešte pred Mucha Quartet a Katkou Málikovou predstaví ukrajinský multiinštrumentalista a spevák Postman (17:00, Park de Palma), ktorý za svoje najväčšie inšpirácie považuje hudbu 60-tych rokov najmä Donovana, Nicka Drakea, či Gena Clarka a literatúru Hermana Hesseho. Minulý rok vydal svoj druhý album Everything Is New, ktorý je príkladom hudobnej transformácie folku smerujúceho z periférie do veľkých miest. Na jednej strane zostávajú zreteľné vplyvy Boba Dylana či Donovana, ktoré sa však miešajú s moderným urbánnym zvukom, pričom v jeho hudbe je stále cítiť aj ducha východnej Európy.

Postman má za sebou účinkovanie na najväčších ukrajinských festivaloch a s rockovou kapelou 5 Vymir vydal album Novi Imena, ktorý bol označený za jeden z najlepších albumov roka. So spoluhráčmi koncertovali napríklad s kapelami Franz Ferdinand či Balthazar.


Posledný sobotný koncert bude o 22:00 v Klube Cverna patriť výraznému zjavu na českej hudobnej scéne. V roku 2011 Jakub König - autor komiksov, bloger, textár a hudobník - zavesil na web svoj debutový album Menu pod pseudonymom Kittchen, a ten na alternatívnej scéne vzbudil slušný ohlas. Nasledujúci album Radio získal Anděla a úspešná bola aj tretia platňa Kontakt. Kittchen okrem vlastnej tvorby a koncertovania spolupracuje aj s divadlom, filmom, experimentuje s videom, vystavuje obrazy aj remixuje.

Väčšina poslucháčov chváli najmä jeho silné koncerty, či už tie sólové, alebo s bubeníkom a druhou polovicou srdca kapely, Tomášom Neuwerthom. Na BRaK prichádza aj s jedným z premiantov českej mladej elektronickej scény, producentom a DJ Aid Kidom a originálnou VJ show.


Šiesty ročník multižánrového Bratislavského knižného festivalu - BRaK sa uskutoční od 14. do 16. júna v priestoroch Novej Cvernovky. Nebude chýbať predajná výstava kníh zastúpená vyše 35 knižnými vydavateľmi zo Slovenska a Česka, výstavy v priestoroch Novej Cvernovky, stretnutia s autorkami a autormi, diskusie, pestrý program pre deti v podobe tvorivých dielní, divadelných predstavení a workshopov či filmy. Slávnostné otvorenie festivalu prebehlo už pred mesiacom s kapelou Kafka Band na čele so spisovateľom Jaroslavom Rudišom a ilustrátorom Jaromírom 99 (vlastným menom Jaromír Švejdík). Okrem koncertu sa v tento deň konala aj diskusia a dve otvorenia výstav.

Podrobný program festivalu nájdete na oficiálnom webe www.brakfestival.sk. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a aj vďaka nemu a ďalším partnerom je vstupné je naozaj symbolické - 2 eurá. 

Facebook eventy koncertov:

Nina Rosa / Ankramu

Katarína Máliková & Mucha Quartet / Kittchen

Redakciu Hudba.sk za organizátorov Bratislavského knižného festivalu informovala PR manažérka Ivana Schwarz. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Barbora Vaculová