Novozélandská speváčka Lorde nechala fanúšikov čakať na novú tvorbu relatívne dlho. Po štyroch rokoch sa vracia na scénu s pohodovou skladbou Solar Power a videoklipom, pri ktorom okamžite zatúžite po dovolenke pri mori.

Novinka má niečo cez tri minúty, ktoré Lorde úplne stačia na navodenie bezstarostnej letnej nálady. Talentovaná speváčka hneď v úvode prezradí, že nemá rada zimu a chladné počasie, čo jej uverí zrejme každý. "Žiadne tričko, žiadne topánky, iba ja a môj chlapec za mnou, ktorý fotí. Vezmite chlapcov a dievčatá na pláže. Tak poďte, poviem vám moje tajomstvá. Som niečo ako krajší Ježiš. Zabudnite na všetky vyplakané slzy. Už je dobre," pokračuje v druhej slohe.

Lorde sa v comebackovej piesni nesnaží o prvoplánovú hitovosť, dlho v nej nepočuť takmer nič iné len akustickú gitaru a uvoľnený spev 24-ročnej hviezdy s vkusne zaranžovanými éterickými vokálmi, o ktoré sa postarali pesničkárky Phoebe Bridgers a Clairo. Až po dvoch minútach nastúpi výraznejší beat s bicími, perkusiami, basou a dychmi, ktorý milo prekvapí a pieseň posunie do tanečnej polohy. Príjemná záverečná pasáž, v ktorom speváčka opakuje názov skladby, určite poteší fanúšikov hitu Freedom! '90 Georgea Michaela.


Speváčka a skladateľka sa podieľala na piesni ako autorka aj producentka. V obidvoch prípadoch jej pomohol renomovaný Jack Antonoff, s ktorým spolupracovala aj na predchádzajúcom albume Melodrama. 37-ročný muzikant sa ukázal ako dobrá voľba, jeho rukopis je v skladbe citeľný. Okrem Lorde si ho v posledných rokoch prizvali na spoluprácu aj ďalšie výrazné súčasné speváčky ako Lana Del Rey, St. Vincent alebo Taylor Swift.

Nenútenú letnú atmosféru a s ňou spojený text piesne dokonale podporil aj videoklip, v ktorom sa poskakujúca, slnkom nabitá brunetka v žltom outfite predstavila ako vodkyňa akejsi plážovej komunity. S jej členmi a členkami si užíva oddych, šach i tanec na pobreží jej rodného Nového Zélandu. K pôžitku z videa určite prispela aj skvelá tanečná choreografia oslavujúca slobodu. Farebnosťou, rekvizitami a zvláštne nezúčastnenými výrazmi a oblečením všetkých okrem Lorde to trochu pripomína pohanský kult Hårga z hororového filmu Midsommar (Slnovrat 2019), ale nič extrémne creepy sa v klipe neudeje.

Lorde, videoklip Solar Power, 2021 Zdroj: Youtube


Vizuál spoločne s dvojnásobnou držiteľkou Grammy režíroval Joel Kefali. Na ďalšie výsledky ich spolupráce sa môžeme tešiť aj v budúcnosti, keďže podľa oficiálnej správy pripravili aj ďalšie videoklipy k piesňam z albumu, o ktorom takisto informovala počas uplynulých dní.

Štúdiovka bude mať rovnaký názov ako prvý singel, teda Solar Power. Dátum vydania ani zoznam skladieb zatiaľ nie sú známe. Podľa speváčky však bude jej tretia nahrávka oslavou leta. "Snažím sa počúvať, čo sa deje tam vonku a mala som pocit, že ste na album pripravení, že ho potrebujete. Chcem, aby bol vaším letným spoločníkom. Tým, ktorý zotrvá na vašej koži ako opálenie, keď opäť prídu chladnejšie mesiace," vyjadrila sa Lorde.

Rovnako veľkú pozornosť ako samotný singel a klip vyvolal aj jeho obal, resp. cover art. Speváčka je na ňom nafotená zospodu v zábere, pri ktorom na prvý pohľad ani nie je jasné, či má na sebe plavky. Obrázok sa stal predmetom množstva tweetov a internetových vtipov. "Je to špecifická skúsenosť myslieť na to, že všetci vo vašom živote vidia váš zadok. Ale nič neľutujem. Milujem tento cover a som šťasťná, že ľudia môžu môj zadok vidieť práve takto. Dostalo sa ku mne aj niekoľko meme obrázkov. Boli veľmi vtipné, páčili sa mi," reagovala Lorde, ktorá tiež priznala, že "meme kultúru" vôbec nesleduje a v poslednej dobe netrávi čas na internete.

Lorde - Solar Power, 2021 Zdroj: artworkObal singla Solar Power

Lorde, vlastným menom Ella Marija Lani Yelich-O'Connor, sa preslávila v októbri 2013, keď sa vo veku 16 rokov a 11 mesiacov stala so skladbou Royals najmladšou interpretkou či interpretom, ktorý sa dostal na čelo amerického rebríčka Billboardu Hot 100 od 14. novembra 1987, keď v ňom triumfovala americká speváčka Tiffany s piesňou I Think We're Alone Now. Lorde sa tiež stala prvou hudobníčkou či hudobníkom z Nového Zélandu, ktorý tento rebríček dobyl ako hlavný interpret.

Skladba Royals vyšla najprv na jej debutovom EP The Love Club (2013) a neskôr aj na prvom dlhohrajúcom albume Pure Heroine (2013). Táto pieseň jej vyniesla aj dve ceny Grammy. Časopis Time ju v roku 2013 zaradil do zoznamu najvplyvnejších tínedžerov na svete a v nasledujúcom roku sa dostala do zoznamu najvplyvnejších ľudí do 30 rokov podľa magazínu Forbes. V roku 2017 ponúkla druhú štúdiovku Melodrama.

Autor: Lukáš Dedík
Foto: screenshot/Youtube