Talentovaný slovenský huslista Filip Jančík, ktorý už o pár dní oslávi tridsať rokov, svojím umením dokazuje, že populárna a orchestrálna hudba dokážu nájsť spoločný prienik. Po úspechu v Dubaji, kde reprezentoval našu krajinu na svetovej výstave priemyslu a kultúry Expo, chystá prekvapenie aj pre fanúšikov na Slovensku.


Filip Jančík
je známy originálnymi a vždy vypredanými koncertmi filmovej hudby či spoluprácou s Avril Lavigne alebo s maestrom Karlom Gottom. V začiatkoch pandémie v spolupráci so známou značkou energy nápojov prekvapil celé Slovensko desiatkami vystúpení pod oknami ľudí, a to zo strechy špeciálne upraveného auta.

Živé vystúpenie talentovaného umelca v tejto netradičnej forme si užili stovky Bratislavčanov, no Filip nezostal iba v hlavnom meste. V rámci projektu Pod oknom mohli ľudia hlasovať za svoje mesto a následne si vychutnať filmovú hudbu v akustickom prevedení z pohodlia okna či balkóna.

Filip tak ani počas pandémie nestratil kontakt s publikom, navyše i týmto spôsobom rozšíril rady svojich fanúšikov. Za ich priazeň sa im tento rok odvďačí špeciálnym koncertom "Na konci augusta chystám obrovskú šou v Bratislave pre verejnosť, ktorá bude pre všetkých zadarmo," prezrádza hudobník.

Rozhovor: Huslista Filip Jančík: Rozdiely medzi perfektnými a najlepšími spočívajú v detailoch

Úspechy a uznanie vo svete

O svojom umení presvedčil už v minulosti divákov vo viac ako 20 krajinách sveta. Miestom jeho koncertovania sa stali prestížne sály v Spojených štátoch amerických, Rusku, Fínsku, Švédsku či Singapure. Obzvlášť vyčnieva dvojnásobné pozvanie do Kuvajtského národného divadla, vystúpenie v priestoroch Dánskeho národného rozhlasu ako aj nedávne vystúpenie na Expo Dubaj 2020, kde dokázal, že i my Slováci vieme priniesť šou na svetovej úrovni. Vďaka tomuto vystúpeniu sa mu tak otvorili ďalšie dvere a nové príležitosti na seba nenechali dlho čakať.

"Reprezentovať Slovensko ako jeden z mála na medzinárodnej pôde je skutočne česť. Ukázať svetu, že Filip z malého Slovenska dokáže pripraviť šou na úrovni bolo pre mňa potešením," hovorí Filip s úsmevom. Keďže išlo o vystúpenie v rámci Národného dňa Slovenska, prispôsobil tomu aj dramaturgiu. "Do úvodnej, veľkolepej skladby vo filmovom prevedení, som zakomponoval fujaru, cimbal a motívy slovenských ľudových skladieb," vysvetľuje.

Svetoznáme hity ho inšpirujú

V rámci filmovej hudby je Filip veľkým obdivovateľom svetového velikána medzi filmovými skladateľmi Hansa Zimmera. Inšpiráciou sú mu skladby zo snímok ako Kung Fu Panda, Počiatok - Inception, Pearl Harbor, ale aj trilógií Indiana Jones, Piráti Karibiku a Terminátor či piesne z legendárnej ságy Hviezdne vojny od ďalšej legendy filmovej hudby Johna Williamsa.

Okrem toho však s obľubou hrá aj coververzie popových hitov ako Something Just Like This od Chainsmokers a Coldplay alebo Animals skupiny Maroon 5. Ďalšiu svoju obľúbenú pieseň Counting Stars od skupiny OneRepublic v týchto dňoch zverejnil vo svojom prevedení spolu s romantickým videoklipom, ktorý nakrútil práve počas svojho pobytu v Dubaji. A ukázal v ňom aj niečo zo svojho súkromia. "Po nedávnych zásnubách s partnerkou Luciou si užívame obdobie plné romantiky, ktoré je cítiť aj z môjho aktuálneho videa," prezradil Filip Jančík.


Pre svojich priaznivcov pripravuje Filip aj ďalšie videá. "Počas nasledujúcich dvoch mesiacov budem vydávať každý týždeň nové video, a to konkrétne z live koncertu v bratislavskej Starej tržnici, kde som sa dokonca zasnúbil. Pokiaľ fanúšikovia nechcú nič zmeškať, nech nezabudnú dať odber na Youtube kanáli, prípade ma sledovať na sociálnych sieťach," dodáva.

Zdroj: PR článok (Hudba.sk edit)