Devätnásty ročník festivalu Pohoda priniesol viacero silných hudobných momentov, no asi o najväčšie prekvapenie sa postarala domáca kapela Korben Dallas. Akoby nestačilo, že vystúpila v unikátnom spojení so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu, na pódium si zavolala aj známu českú speváčku Anetu Langerovú.

Korben Dallas potvrdzujú, že nespia na vavrínoch a že sú jednou z najaktívnejších slovenských kapiel. Na Pohode by im k úspechu stačilo zahrať výber zo svojich troch albumov, veď ten posledný s názvom Banská Bystrica je ešte stále pomerne čerstvý. Navyše projekt Korben Dallas Symphony zatiaľ rockové trio z Bratislavy predstavilo iba dvakrát - na Viva Musica! festivale 2014 v bratislavskej Starej tržnici a v decembri na benefičnej akcii pre ľudí bez domova. Väčšina z vyše 10-tisíc fanúšikov, ktorí sa po koncerte Björk presunuli pod druhé najväčšie pódium, by teda aj tak mala z koncertu nový zážitok.

Kapela si však pripravila úplné novinky aj pre tých, ktorí už naživo počuli aj nový album aj symfonické verzie skladieb z predošlých dvoch štúdioviek. Premiérovo s orchestrom zazneli nielen kúsky ako Za sklom či Pokušenia, ktoré v čase Viva Musica! ešte neboli na svete, ale aj dve pesničky, ktoré sme doposiaľ nemali možnosť počuť na žiadnom koncerte či albume.

Silný česko-slovenský duet

Prvou z nich bola skladba Kam ideme, postavená pre kapelu netradične na "veselých" durových akordoch - škoda len, že ju Juraj Benetin odspieval akoby ustráchane, tichšie než ostatné, takže textu nebolo veľmi rozumieť. Druhá bola naopak vrcholom celého koncertu. Skvelý duet s Anetou Langerovou vyznel zo strany speváka aj českej hostky absolútne presvedčivo a dovolím si povedať, že by sa z nej v prípade podpory rádií mohol stať veľký česko-slovenský hit.

Pieseň sa volá Sen, ako singel vyjde na jeseň a rovnako ako všetky ostatné skladby projektu Korben Dallas Symphony ju pre orchester aranžoval Slavo Solovic. "O spolupráci s Anetou sme rozmýšľali už dlhšie a sme veľmi radi, že súhlasila. Páči sa nám jej tvorba a jej posledný album Na Radosti je úžasný," teší sa zo spolupráce s rešpektovanou českou speváčkou frontman skupiny Juraj Benetin. "Aneta je strašne fajn baba. Stretli sme sa prvýkrát v máji v Bratislave a hneď to medzi nami hralo," dodáva hovoriaci bubeník Ozo Guttler, ktorého veselé príhovory počas koncertov sú už legendárne a nesklamal ani na Pohode.

Česká speváčka prezradila, že so spoluprácou neváhala ani chvíľu. "Pri pracovnom výlete na Slovensko sme sa stretli a po krátkom rozhovore bolo jasné, že s chcem s nimi pracovať. Mali pripravenú pieseň, ktorá sa mi veľmi dobre spieva. Prvýkrát sme sa stretli pred mesiacom a dnes sme ju spievali prvýkrát. Ešte ju ani nemáme nahranú," povedala pre TASR. "Chlapci sú strašne milí, som rada, že ma oslovili a mohli sme si zaspievať novú pieseň Sen na festivale Pohoda pred toľkými ľuďmi. Atmosféra bola nezabudnuteľná. Teším sa na celú spoluprácu a na nahrávanie v štúdiu," dodala.

Aktualizácia (15. júla, 15:50): Pozrite si videozáznam duetu.


Pred rokom 3, teraz 33

"Minulý rok sme mali 75 koncertov, čo sa ledva dalo zvládnuť. Tento rok sme si vybrali to najlepšie z ponúk, to úplne najlepšie bolo práve dnes. Je to obrovská vec, koncert sme brali veľmi vážne, hrať s orchestrom je pre nás veľmi náročné, piesne sú úplne prerobené a nie sme zvyknutí hrať ich v tejto forme. Na pódiu nás bolo 33, bolo to ťažké, ale krásne," uviedol po koncerte pre TASR Juraj Benetin, pričom počas neho fanúšikom pripomenul, že vlani na tom istom pódiu hrali s Ozom a Lukášom len sami traja.
 

Projekt Korben Dallas Symphony bude na jeseň tohto roka zvečnený v podobe štúdiového albumu, ktoré okrem upravených piesní z troch doterajších albumov skupiny ponúkne aj nové skladby. Pilotným singlom albumu by sa mala stať práve pesnička Sen, ku ktorej pripravujú aj videoklip. "Časť z neho sme nahrávali aj na Pohode," prezradil basgitarista Lukáš Fila.

Prvá časť albumu vznikla v júni v Slovenskom rozhlase, po Pohode pokračuje skupina v nahrávaní v pražskom štúdiu Sono. Producentom nahrávky je autor filmovej hudby Petr Ostrouchov (Želary, Občanský průkaz), zvukovým majstrom je Milan Cimfe, ktorý v minulosti spolupracoval s Pražským výběrom, Ivanom Kralom, Čechomorom, či Lenkou Dusilovou.

Pozrite si prídavok Korben Dallas Symphony na Pohode - skladbu Trofeje:


Korben Dallas sú Juraj Benetin, Lukáš Fila a Ozo Guttler. Kapela vznikla v roku 2010 v Bratislave. Debut Pekné cesty (2011) vznikol ako živá nahrávka z koncertu a bol nominovaný na cenu Radio_Head Award v kategórii Album roka - cena kritikov. S druhým albumom Karnevalová vrana získali v roku 2013 sošky RHA v kategóriách Album roka, Singel roka a Interpret roka. Tretí album Banská Bystrica vyšiel vlani na jeseň a obsahuje duet s Janou Kirschner Spolu a pesničky Za sklom, Pokušenia alebo Na opačnom boku. Začiatkom tohto roka kapela získala ocenenie Krištáľové krídlo.

Autor: Patrik Marflák (zdroj citácií: Korben Dallas, TASR)
Foto: Andrea Simperová/Art Shock

Súvisiaci interpreti: Korben Dallas