Klasické koncerty na netradičných miestach, v netradičných kontextoch, v podaní špičkových umelcov ponúka 13. ročník Viva Musica! festivalu, ktorý sa v Bratislave koná do 26. augusta. Mestský hudobný festival už dnes pokračuje veľkolepým koncertom Piano Gala v podaní virtuózov slovenského klavírneho umenia.

Osem klaviristov - Ladislav Fančovič, Daniel Buranovský, František Jánoška, Jakub Čižmarovič, Matej Arendárik, Peter Pažický, Martin Chudada a Jordana Palovičová - sa predvedie pri štyroch klavírnych krídlach v Starej tržnici. Okrem sólových skladieb dnes večer zaznejú aj diela v úprave pre 16 rúk ako napríklad Ravelovo Bolero.

O týždeň v piatok sa po piatich rokoch na festival vráti moravská speváčka a huslistka Iva Bittová s projektom Slovenské spevy v spolupráci so slovenským sláčikovým kvartetom Mucha Quartet. Projekt tvorí výber nápevov z bohatej zbierky slovenských ľudových piesní Bélu Bartóka. Výber zostavil a pre Bittovú upravil hudobný skladateľ Vladimír Godár, s ktorým Bittová spolupracuje už dlhé roky.

"Výber piesní je veľmi pestrý ako po náladovej, tak po rozsahovej stránke, v diele sa spája živelnosť ľudovej hudby s nevšedným interpretačným podaním Ivy Bittovej a sláčikového kvarteta. Upravené verzie piesní vyšli v roku 2016 aj na rovnomennom CD albume," avizuje organizátor koncertu, na ktorom 21. júla vo Veľkom evanjelickom kostole zaznejú Slovenské spevy doplnené aj o diela z tvorby Leoša Janáčka a Eugena Suchoňa.

Premietanie filmu Zem spieva v sprievode orchestra

Nielen hudobným, ale aj filmovým priaznivcom je určený projekt Zem spieva, ktorý 4. augusta v Istropolise uvedie slávnu filmovú poému Karola Plicku v sprievode symfonického orchestra. Film Zem spieva je prvým slovenským celovečerným zvukovým filmom, ktorého vznik v roku 1933 na podnet Matice slovenskej podporil vtedajší prezident republiky Tomáš Garrigue Masaryk. "Údajne zafinancoval kameru pre Karola Plicku, vďaka ktorej mohol vycestovať do hlbokého Slovenska, kde točil folklór v jeho absolútne nedotknutej forme," uviedol pre TASR Matej Drlička, riaditeľ Viva Musica! festivalu.

Približne hodinový dokument zachytáva slovenské ľudové zvyky, ako sa odrážali v piesňach a tancoch, v obyčajach, v detských popevkoch i v hrách. Ide o umelecky komponovaný záznam ľudových tradícií, hier, obradov, tancov a slávností v čase od skorej jari do neskorej jesene na Slovensku v 30. rokoch 20. storočia. Filmový materiál sa stal podkladom pre vytvorenie hudby, ktorej autorom bol český hudobný skladateľ a dirigent František Škvor. Film obsahuje aj poetické medzititulky z pera básnika Jána Smreka.

Vo svojej dobe sa táto snímka u domáceho publika nestretla s takým ohlasom, aký by si zaslúžila. Kvality filmu však už vtedy ocenili v zahraničí - za najlepšiu réžiu získal Plicka v roku 1934 ocenenie Zlatý pohár na 2. ročníku Bienále Benátky. Originálny negatív filmu zhorel pri požiari zlínskych filmových ateliérov v roku 1944. Zo zachovanej nekompletnej pozitívnej kópie boli v roku 1945 vyrobené dva double negatívy, v roku 1983 bol nahraný nový záznam pôvodnej hudby a do filmu bol zaradený pôvodný úvod so zábermi Prahy. Práve táto inovovaná verzia, označovaná ako Zem spieva 1983, bude v rámci festivalu Viva Musica! uvedená so živým sprievodom Orchestra a zboru Viva Musica! pod taktovkou Martina Leginusa.

Viva Musica! festival 2017 ponúka počas celého leta celkovo 150 koncertov, 141 z nich je bezplatných. Festival aj tento rok pokračuje s projektom Hudba v sade (všade). V Sade Janka Kráľa sú štyri koncertné pódia, na ktorých sa počas komorných open-air koncertov predstaví vyše tridsiatka sólistov a súborov. Klasická hudba však znie aj v iných otvorených priestranstvách mesta vďaka projektu Viva Ulica!.

Zdroj: TASR
Foto: PR Viva Musica!