"No Woman, No Cry", spieval legendárny Bob Marley. Dnes už niet dôvodu na slzy a smútok - ženy majú popredné miesto aj v menšinovom žánri, akým je jazz. Dokazuje to aj Mikulášsky Jazzový Festival, ktorý dáva priestor talentovaným speváčkam, aranžérkam, producentkám, inštrumentalistkám či skladateľkám a ich originálnym projektom.

Ženy v jazze to nemali vždy ľahké. Od tridsiatych rokov minulého storočia trpeli džezmenky často diskrimináciou a ich cesta k presadeniu sa bývala nesmierne tŕnistá. Pojednáva o tom aj dokument Judy Chaikin The Girls In The Band z roku 2011. Našťastie je v súčasnosti pozícia žien v hudbe výrazne lepšia a v podstate celkom slobodná (hoci vo všeobecnosti je rovnosť žien a mužov a rovnosť príležitostí témou dodnes).

S radosťou na svetovej jazzovej scéne môžeme sledovať nespočetné množstvo silných a výnimočných projektov, za ktorými sú práve ženy - hudobníčky, sólistky, bandlíderky. Téme women in jazz sa vo svojich článkoch venuje hudobníčka a jazzová publicistka Lenka Molčányová, z festivalov im venujú pozornosť napríklad Bratislavské džezáky, nový piešťanský festival Jazzdivas a aj Mikulášsky Jazzový Festival.

Z jeho histórie ich možno spomenúť celý rad, ako napríklad Kinga Glyk, Aga Zaryan, Dorota Nvotová, Hanka G, Ida Kelarová, Dáša Libiaková, Katarzia, Barbora Botošová, Sisa Fehér, Katarína Koščová, Jana Gavačová, Kristína Mihaľová, Sisa Michalidesová, Silvia Josifoska, Lucia Lužinská a množstvo ďalších (viac, či menej jazzových), ku ktorým v minulom roku pribudli Iva Bittová, Anna Maria Jopek, ale aj mladá Tamara Kramár.

Tento rok je v programe letného Mikulášskeho Jazzového Festivalu, ktorý sa uskutoční od 29. do 31. júla v Liptovskom Mikuláši, hneď niekoľko výrazných líderiek projektov. Vstupenky na festival sú už v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Frontmanka kapely Lenka Gálisová Quartet je nielen speváčka a pedagogička, ale venuje sa aj herectvu. Je súčasťou skupiny Close Harmony Friends a speváčkou v bigbande Swingless Jazz Esemble. Formácia Lenka Gálisová Quartet je jej vlastný projekt a hoci je na jazzovej scéne pomerne krátko, stihli už nazbierať niekoľko úspechov. V roku 2021 získali na 34. ročníku prehliadky Nové tváre slovenského jazzu cenu Objav roka. Zo súťaže Jazz Start Up si zase odniesli cenu za najpresvedčivejší výkon Live Performance, vďaka ktorému im patrí práve otvárací koncert na Mikulášskom Jazzovom Festivale.


Speváčka Júlia Kozáková patrí už niekoľko rokov k najpozoruhodnejším slovenským umelkyniam s veľkou charizmou a originálnym prejavom. Pôsobí v rôznych world music a jazzových zoskupeniach a v súčasnosti dokončuje štúdium hudby na SOAS University of London. Vďaka dlhoročnej spolupráci s Idou Kelarovou, si ako členka detského zboru Čhavorenge vytvorila silný vzťah k rómskej kultúre. Výsledkom je jej debutový album Manuša, ktorý je venovaný rómskej tradičnej hudbe a tiež jej otcovi.

Júlia originálne interpretuje rómske piesne a citlivo tiež vníma tému rasizmu a predsudkov v spoločnosti. Júliine projekty Velvet Case, Manuša, O Gadže Bašaven a SOLE, v ktorých participuje, alebo ich vedie, sú každý iný, jedinečný. Práve so SOLE predstavia tradičné piesne z rôznych kútov sveta aj na nadchádzajúcom letnom Mikulášskom Jazzovom Festivale.



Na Mikulášskom Jazzovom Festivale povedie Júlia aj workshop s názvom Inšpiruj sa session. V rámci neho účastníkom porozpráva o svojej (nielen) hudobnej ceste a skúsenostiach, ktorých už stihla získať naozaj veľa. Vstup na workshop je bezplatný, je však potrebná registrácia na info@mjf.sk.

Beata Hlavenková, klaviristka, skladateľka, speváčka, aranžérka a producentka, je právom označovaná za jednu z najvýraznějších súčasných hudobníčok s originálnym nadžánrovým autorským rukopisom. Beata má vo svojej tvorbe odvahu experimentovať, hľadať nekonvenčné harmónie a aranžmány. Jej žánrová sloboda sa opiera o hlboké zázemie jazzovej, modernej klasickej hudby, pop music aj pesničkárstvo. Vo všetkých jej projektoch sa prelína s jasne rozpoznateľnou sústredenou a citlivou interpretáciou.

Jej albumy boli ocenené prestížnymi hudobnými cenami, komponuje hudbu pre film (Zátopek) a divadlo a tiež aranžuje piesne pre symfonické orchestre. A ako o nej napísal hudobný publicista Tomáš S. Polívka, v strede toho všetkého je "iskrivá muzika, ktorá len tak nezhasne". Na festivale spolu s Kapelou Snů predstavia album s poetickým názvom Sně.


V roku 2008 sa iránsko-kanadská speváčka, skladateľka a multiinštrumentalistka Golnar Shahyar usadila vo Viedni, kde začala študovať spev a gitaru a kde sa pomerne rýchlo preslávila. Dnes je známa ako jedna z najuznávanejších vokálnych umelkýň súčasnej európskej a improvizovanej hudby, ako skladateľka a producentka vlastnej hudby a tiež ako spolupracovníčka na tanečných a divadelných projektoch.

Jej hudba vytvára krajinu emócií a rozprávania, inšpirovanú tradíciou a predsa celkom osobitú. Mnohé z jej piesní nesú bremeno tragédie: vojny, represií a osobných problémov, ktoré všetci zdieľame... no napriek tomu jej hudba nie je vôbec negatívna. Je láskavá a otvorená, na javisku aj v živote, a dokonca aj tie najtemnejšie príbehy sú podávané so skrytým pocitom uvoľnenia. V sobotňajšom lineupe Mikulášskeho Jazzového Festivalu jej právom patrí headlinerský slot s triom Golnar & Mahan.


Nikol Bóková je nepochybne jedným z najväčších hudobných prísľubov, nielen na českej hudobnej scéne. Popri suverénnej interpretácii klasickej hudby s repertoárom siahajúcim od baroka až po modernú klasiku je tiež autorkou vlastnej, jedinečnej hudby. Vychádza z dlhoročného majstrovstva klasickej klavíristky a kombinuje prvky jazzu, vážnej hudby, popu a minimalizmu.

Pravidelne vystupuje s poprednými českými orchestrami, koncertuje po Európe, prednáša recitály na hudobných festivaloch a venuje sa tiež nahrávaniu klasických skladieb pre Český rozhlas. Nikol je usilovnou a vytrvalou autorkou s mimoriadnym kompozičným talentom. Počas štyroch rokov nahrala a vydala štyri albumy (najnovší Elements v júni tohto roku), ktoré sa stretli s veľkým ohlasom u kritikov a získali tiež rôzne ocenenia. Vo formácii Nikol Bóková Quartet na festivale poslucháčom ponúkne prelet nad svojou doterajšou tvorbou.


"Nesmierne radi dávame na našom festivale priestor ženským džezmenkám, nakoľko jazz obohacujú emóciou, šarmom a jemnosťou, ale prinášajú doň aj osobitú energiu. Myslím, že tohtoročný program sa naozaj vydaril. Kiež by sme v ňom mali ešte viac priestoru na všetky tie krásne nové projekty, ktoré neustále vznikajú," uzatvára Ján Novotný, riaditeľ Mikulášskeho Jazzového Festivalu.

Festival sa uskutoční od 29. do 31. júla v Liptovskom Mikuláši. Celý program 18. ročníka letného Mikulášskeho Jazzového Festivalu nájdete na www.mjf.sk. Predpredaj permanentiek a jednodňových lístkov je v sieti Predpredaj.sk. Držitelia ŤZP a ISIC preukazu majú nárok na 50% zľavu z plnej ceny permanentky. Každý, kto si kúpi permanentku v predpredaji (do 28. júla 2022) automaticky vstupuje do zlosovania o balíček hodný najpravovernejšieho fanúšika festivalu - kompletný set alubumov od vystupujúcich kapiel a partnerských vydavateľstiev, pivný režim na celý festival, festivalové tričko s podpisom Tonyho Lakatosa a ďalšie ceny.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Martin Budaj.