Jeden z najstarších slovenských festivalov Červeník si v sobotu večer (12.8.) pripísal do pomyselnej "historickej knihy" ďalšieho zahraničného účinkujúceho. Hviezdou druhého dňa 52. ročníka bola dvojčlenná formácia Milli Vanilli, dnes vystupujúca pod názvom Face meets Voice - A Milli Vanilli Experience.

Projekt sa snaží v pravdivejšej podobe oživiť slávnu éru mníchovskej skupiny Milli Vanilli z druhej polovice 80. rokov. Zostavu tvoria jeden z dvojice členov pôvodnej "fejkovej" pódiovej zostavy Fab Morvan a spevák John Davis, ktorého hlas znie z väčšiny pôvodných nahrávok. Tvár sa teda skutočne stretáva s hlasom. Keď na začiatku 90. rokov vyšlo najavo, že dvaja fešáci v skutočnosti na nahrávkach ani na pódiách nespievajú, znamenalo to pád, celosvetovú hanbu aj vrátenie ceny Grammy. Fab Morvan sa pokúšal vrátiť na scénu vo dvojici s Robom Pilatusom. Keď v roku 1998 zomrel náhle Pilatus, Fab sa pokúšal o sólovú dráhu, ale bezvýsledne.

Najnovší formát s Johnom Davisom vznikol v novembri 2014. Amfiteáter v Červeníku v sobotu reagoval hlavne na dva superhity I'm Gonna Miss You a Girl You Know It's True, zarezonovala aj skladba Blame It on the Rain a coververzia hitu Stand By Me, ktorý v roku 1961 nahral americký spevák Ben E. King. Skupina vystúpila na halfplayback, teda hudba bola reprodukovaná a spev naživo. "Na Slovensku sme druhýkrát, spievali sme už v Bratislave. Dnes večer boli ľudia skvelí, veľmi sme si naše vystúpenie užili," povedal John Davis pre TASR.

"Keď ľuďom dávame z pódia lásku a oni nám ju opätujú, je to povznášajúce. Potom dostáva vystúpenie vyšší level a emócie stúpajú," doplnil Fab Morvan. "S naším koncertom radi navštevujeme iné štáty, minulý týždeň sme koncertovali v Poľsku a mali sme výborný ohlas. Všade, kde cestujeme, to nie je len o kultúre, ale hlavne o všetkých dobrých ľuďoch, ktorí majú radi našu hudbu. Festivaly milujeme, pretože koncertovať vonku je čosi iné ako byť zatvorený vnútri, tu sa cítite uvoľnený. A dnes bolo aj počasie výborné," dodali na záver obaja interpreti.

Milli Vanilli na festivale Červeník 2017 Zdroj: Miloš Geschwandtner

Koncertom Milli Vanilli festival vrcholil, no skvelá atmosféra v Červeníku vládla už od prvého dňa. A to aj napriek neustálej piatkovej hrozbe búrok a dažďa. Dcéru Lenky Filipovej, účinkujúcu pod umeleckým menom Lenny, vystriedala punk'n'rollová stálica Slobodná Európa a tú zase Hans Bouwens, známejší pod pseudonymom George Baker, ktorý roztancoval všetkých prítomných svojím hitom Una Paloma Blanca. Fanúšikovia si následne prišli na svoje pri hitoch skupín Desmod a Inekafe a nič na tom nezmenil ani dážď, ktorý sa spustil na Červeník hodinu pred polnocou spoločne so začiatkom koncertu druhej menovanej kapely.

Sobotňajšie chladnejšie, ale krajšie počasie lákalo do areálu festivalu už od skorého popoludnia početnejšie publikum. Svojimi hitmi fanúšikov potešila skupina Nocadeň, ale aj ďalšia kapela Modus Memory, ktorá prekvapila všetkých prítomných. Skupinu založil jeden z bývalých členov Modusu Marián Greksa, ženskými vokálmi mu sekunduje Dagmar Rostandt, no v sobotu prekvapili v Červeníku špeciálnym hosťom, ktorým nebol nik iný ako Janko Lehotský. Prítomní sa tak nestačili diviť, že počujú jeden z najlegendárnejších hlasov slovenskej hudobnej scény, ktorý nesklamal ani svojimi povestnými príhovormi. "Všetkých vás tu v Červeníku pozdravujem, aj keď tu máme trošku vetry, povedal by som, že až orkánového smeru..." Z piesní samozrejme nechýbal Veľký sen mora, ale ani hity Dievčatá a Úsmev so špeciálnym prídavkom.

Horkýže Slíže odohrali svoj koncert až v neskorú nočnú hodinu, z dobrej atmosféry sa však nič nevytratilo. Práve naopak - zdalo sa, že pred nimi hrajúci DJ EKG pritiahol pred pódium ďalších fanúšikov a odohral aj podľa svojich slov "zimomriavkové" vystúpenie. Slíže tak mohli veľkolepo ukončiť festival, ktorý ani tento rok svojich priaznivcov nesklamal.

"Opäť sa ukázalo, že v Červeníku sa ľudia vedia baviť a pestrú dramaturgiu doslova vyžadujú - osobne sa veľmi teším, že nám až na ten piatkový dážď na záver vyšlo počasie a nikomu sa nič nestalo, veď všade navôkol nás zúrili búrky, takže sa už teraz teším na budúci rok v Červeníku," zhodnotil ďalší ročník obľúbenej akcie organizátor Dušan Drobný z Agentúry Topfest. Zároveň sa už teší na nasledujúci víkend, pretože na 18. a 19. augusta sa na motokárovej dráhe AMK v Trebaticiach uskutoční ďalší festival s názvom Hody Trebatice. Tento rok sa na ňom predstavia Wanastowi Vjecy, Xindl X, Inekafe, Hex, Polemic, Zoči Voči, Slobodná Európa, Konflikt, Smola a Hrušky, Modus Memory, King Shaolin a ďalší.

Zdroj: TASR (Milli Vanilli) + PR/Ján Kakaščík (zvyšok článku)
Foto: Miloš Geschwandtner

Súvisiaci interpreti: Milli Vanilli