Nitriansky festival FLAAM oslávi svoje šieste narodeniny vo veľkom štýle. Prvýkrát sa bude konať dva dni a okrem toho najlepšieho z česko-slovenskej scény sa v intímnom priestore nitrianskeho Hideparku predstaví niekoľko kvalitných zahraničných headlinerov.

Už tento víkend, 16. a 17. augusta, prídu do Nitry hviezda britskej elektronickej scény Iglooghost, americký pesničkár Low Roar, španielska alternatívna ikona Seward, česká Mucha či zástupcovia slovenskej nezávislej hudby Katarzia, Katarína Máliková, Luvver alebo Bad Karma Boy. Po polnoci až do brieždenia bude zas festival patriť lokálnej elektronickej scéne.

"FLAAM je podľa nás nekompromisnou voľbou pre všetkých, ktorí majú radi dobrú hudbu, ale nemajú radi veľké davy," hovorí šéfdramaturg festivalu Marián Tesák. Program festivalu, ktorého kapacita je striktne obmedzená na 1000 návštevníkov, je stavaný tak, aby sa tí najvytrvalejší mohli baviť prakticky nepretržite. V oba festivalové dni na ňom budú obe koncertné pódiá patriť hlavne kapelám, po jednej v noci sa však program presunie na menšie pódium umiestnené medzi stromami, na ktorom bude až do rána hrať súčasná elektronika a techno.

Okrem v súčasnosti vychyteného producenta Iglooghosta, sa predstaví dídžejská a producentská špička z Česka a Slovenska. Kombináciu živých bicích a elektroniky predvedú čoraz známejší 1flfsoap, v sobotu po Iglooghostovi festival roztancuje FVLCRVM a experimentálne techno predvedie Jonatán Pastirčák alias Pjoni so svojím projektom Isama Zing, ktorý zaujal napríklad aj na festivale Eurosonic v Holandsku. Až do brieždenia sa zas FLAAMom bude ozývať rovný bít - v piatok večer sa predstavia techno dídžejky Eva Porating a Ariana, v sobotu zas Still Sparkling a Nada El.


Na svoje si však prídu aj fanúšikovia gitár a zasnenej atmosféry. V sobotu v noci sa o ňo postará americký pesničkár Ryan Karazija a jeho projekt Low Roar. Talentovaný multiinštrumentalista, ktorého debutový album má na Youtube viac než 9 miliónov prehratí, predstaví svoju intímnu sólo show len s gitarou a klavírom. "Ak máte radi Bon Iver či Bena Howarda, Low Roar vás dostane tiež," hovorí Tesák.


Veľkým úlovkom organizátorov je tiež kultová španielska kapela Seward. Barcelonská štvorica je známa strhujúco nepredvídateľnými koncertmi a tiež tým, že bojuje proti všetkým pravidlám hudobného priemyslu - nenájdete ju na Facebooku či Instagrame a na Spotify má zverejnené len úryvky zo svojej tvorby.

"Seward je živelná spúšť, ktorú musíte prežiť na vlastnej koži. Ja som ich videl už trikrát a mám pocit, že ma neomrzia nikdy," hovorí ďalší z organizátorov, Martin Zaujec. Slovenských fanúšikov Seward "odrovnali" pred pár rokmi na festivale Pohoda, kde sa pre veľký úspech predstavili dva ročníky po sebe. Pri svojej druhej návšteve navyše odohrali aj špeciálny koncert v bratislavskom Urban House, pričom každé z týchto vystúpení bolo úplne iné a jedinečné. Inak tomu nebude ani v sobotu večer v Nitre.


Ďalším výrazným zahraničným menom tohtoročného FLAAMu je nemecko-americká štvorica Fenster, ktorej energická tvorba pripomína indie hviezdy ako Mac DeMarco či Ariel Pink. Estetika 80. rokov minulého storočia ovládne nitriansky Hidepark v piatok po zotmení. Ďalšími zahraničnými chuťovkami v programe sú rumunské tanečné duo Karpov not Kasparov a chorvátsky milovník synťákov ManMachine, ktorých organizátori objavili na showcase festivaloch v Ľubľane a Budapešti.


Zvyšok programu tvoria umelci zo slovenskej a českej nezávislej scény. Svoju nitriansku premiéru tu bude mať projekt Antigona dvojice Katarzia & Pjoni, nová sólová tvorba talentovanej Kataríny Málikovej či výrazné české kapely - punková Mucha a neo-souloví The High Corporation. Z Česka príde aj kapela Market, ktorú organizátori považujú za čierneho koňa line-upu.


Túra po prehýrenej noci aj diskusia o Novembri '89


Dva dni na FLAAM festivale však nebudú patriť len hudbe. Organizátori chystajú aj pestrý sprievodný program ako divadelné predstavenie, filmové premietania, workshopy, alebo rôzne športové aktivity, ktoré majú návštevníkom pomôcť prekonať "ranné ťažkosti".

"
V sobotu cez deň chceme ľudí po dlhej noci rozhýbať. Ráno začneme behom, jógou a budeme pokračovať futbalovým turnajom jeden na jedného. Celé to zavŕšime cyklojazdou po Nitre a turistickým výstupom na Zobor, v ktorého finiši bude účastníkov čakať akustický koncert priamo pri výhľade na Nitru," dopĺňa Tesák.

Okrem toho si plánujú hneď v piatok pripomenúť aj 30. výročie Nežnej revolúcie. "Vždy ma zaujímalo, ako prebiehala revolúcia v krajských mestách - mimo Prahy a Bratislavy. Ako organizátori protestov komunikovali s organizátormi v Bratislave? Ako ich vnímala miestna štátna bezpečnosť? Ako to celé, preboha, robili bez Facebooku?" pýta sa Tesák a dodáva, že práve o tom bude diskusia o Nežnej revolúcii na FLAAMe, na ktorú prijali pozvanie viaceré tváre Novembra '89 z Nitry.

FLAAM festival sa bude konať 16. a 17. augusta v outdoorovom kultúrnom centre Hidepark v Nitre. Organizátori hlásia, že v predaji je už len posledných 300 kusov lístkov za 25 eur. Všetky podrobnosti vrátane kompletného programu nájdete na oficiálnom webe www.flaam.sk. Viac informácií okrem webu nájdete aj na sociálnych sieťach, nezabudnite preto sledovať FLAAM aj na Facebooku či Instagrame. FLAAM festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Marián Tesák. Tlačovú správu sme upravili.