Pri príležitosti 19. výročia smrti jednej z najvýraznejších postáv v histórii rapu napísal predstaviteľ novej generácie Kendrick Lamar emotívny otvorený list. V ňom sa vyznal z inšpirácie, ktorou mu zosnulý raper bol. Text zároveň otvára webstránku 2Pac.com.

"Mal som osem rokov, keď som ťa prvýkrát zbadal. Nedokázal som opísať svoje vtedajšie pocity. Toľko rozdielnych emócií, bol som plný vzrušenia, šťastia a horlivosti. S odstupom 20 rokov viem presne pochopiť, čo ten pocit bol. INŠPIRÁCIA. Ľudia, ktorých si na tej malej križovatke oslovil, navždy zmenili životy. Povedal som si, že aj ja chcem byť jedného dňa hlasom ľudu. Kohokoľvek, kto vedel, že som hovoril nahlas aj pre teba, aby si to počul. Ďakujem. K.L.," cituje webstránka 2Pac.com slová Kendricka Lamara.

Interpret skladby Alright, ktorý v marci vydal svoj kritikmi vychvaľovaný aktuálny album To Pimp a Butterfly, chcel svoju ostatnú štúdiovku na znak úcty voči svojmu idolu nazvať Tu Pimp a Caterpillar (Tu P.A.C.). Na nahrávke mu napokon venoval priestor v jej záverečnom tracku s názvom Mortal Man. Tá je fiktívnym dialógom medzi oboma rapermi s použitím útržkov rozhovoru zosnulého rapera z roku 1994. 2Pac v ňom hovorí o vtedajšej generácii, no jeho slová v kontexte rozhovoru s Kendrickom vypovedajú aj o dnešnej situácii afroamerickej komunity.


Tupac Shakur vydal počas života štyri albumy - 2Pacalypse Now (1991), Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z. (1993), Me Against The World (1995) a spomínaný All Eyez on Me (1996). Ako herec sa predstavil v snímkach Cesta za láskou (1993), Nad košom (1994), Bullet (1996), Za bránami pekla (1997) a Gang policajtov (1997). 

Rapera 7. septembra 1996 postrelili v aute na križovatke v Las Vegas. Lekári mu dávali 50-percentnú šancu na prežitie. O šesť dní však vo veku 25 rokov zraneniam podľahol. Dva mesiace po smrti mu vyšla piata štúdiovka The Don Killuminati: The 7 Day Theory.  

Text: Hudba.sk (zdroj: Billboard.com, archív SITA)
Foto: Facebook.com/kendricklamar

Súvisiaci interpreti: 2Pac, Kendrick Lamar