Jej kariéra bola závratná, intenzívna a príliš rýchla. Amy Winehouse bola obrovský talent a ikonou svojej generácie. "Bola absolútny génius a neprekonateľná jazzová speváčka," povedal o Amy spevák Tony Bennett. Podarilo sa jej nahrať dva albumy Frank a Back To Black, pričom získala päť ocenení Grammy. Dnes by mala Amy Winehouse 35 rokov.

Amy Jade Winehouse sa narodila 14. septembra 1983 v Londýne do židovskej rodiny lekárničky a taxikára. Rodičia sa čoskoro rozviedli. Počúvala od detstva hudbu a rada spievala. Už ako desaťročná si s najlepšou kamarátkou zo školy založila amatérske rapové duo Sweet 'n' Sour, podľa vtedajšieho vzoru Salt-n-Pepa.

Budúca speváčka bola od detstva rebelkou a problémovým dieťaťom. V škole naschvál vyrušovala na hodinách a provokovala učiteľov.
 Ako dospievala ťahalo ju to k hudbe čoraz viac. Hudobne ju ovplyvnili hviezdy ako Carole King, Prince či Madonna.


Kľúč od každých dverí Back To Black

Profesionálne sa začala venovať spevu od svojich 16-tich rokov, kedy podpísala svoju prvú zmluvu s hudobným vydavateľstvom. Už vtedy sa ako mladá autorka podpísala pod všetky texty určené na debutový album Frank, ktorý vyšiel v roku 2003. O tri roky neskôr vydala druhý album s názvom Back To Black, z ktorého zarezonovala skladba Rehab. Pozitívne ohlasy na album sa dostavili závratne rýchlo. 
"Hovorila som, že so mnou budú problémy, vieš, nie som veľmi dobrá," spievala Amy Winehouse v songu You Know I'm No Good. Tie slová sa stali jej životným mottom.

Extravagantná speváčka rada provokovala aj svojím zovňajškom. Šik drdoly s výrazným líčením, čierno-bielymi šatami a červenými doplnkami sa snúbili s ležérnosťou a štylizovanou zanedbanosťou. Jej telo zdobili tetovania a v ruke jej nechýbala cigareta. Pozornosť na seba pútala aj veľkými prsnými implantátmi, ktoré jej spôsobovali nemalé zdravotné problémy. Amy sa stala múzou módneho návrhára Karla Lagerfelda, ktorý ju označil za novodobú Brigitte Bardot.


Drogy a škándaly miláčika kritiky

Kritika jej hlas porovnávala s americkou soulovou speváčkou čiernej pleti Macy Gray, na rozdiel od nej bola však spájaná aj so škandálmi a konfliktmi so zákonom. V roku 2007 sa vydala za svojho priateľa Blakea Fielder-Civila. Závratná sláva, drogy a problémový manžel spôsobovali rýchly pád speváčkinej kariéry. Manželstvo dvojice trvalo iba krátko. Po sobáši ho sprevádzali početné búrlivé spory až do rozvodu o dva roky neskôr.

      
Na Grammy Awards 2008 získala Amy Winehouse ako hudobný nováčik päť gramofónikov. Žiaľ, na odovzdávanie cien sa nemohla dostaviť. Americké úrady jej nevydali vízum, kvôli problémom s prevážaním marihuany. 
Dôsledky užívania drog nenechali na seba dlho čakať. Vychudnutá a zničená speváčka sa dostala na kliniku, ktorá lieči drogové závislosti, kde ju poslala rodina aj s jej hudobným tímom. 


Vzácny člen Klubu 27

V sobotu 23. júla 2011 našiel v londýnskom dome mŕtvu speváčku bodyguard. Príčinou jej úmrtia bola konzumácia veľkého množstva alkoholu. Amy Winehouse sa tak stala súčasťou zoznamu Klubu 27, alebo Forever 27 Club (Klub navždy 27), ako fanúšikovia označujú skupinu vplyvných rockových a bluesových hudobníkov, ktorých život sa skončil neočakávane vo veku 27 rokov. Na zozname sa vynímajú mená ako Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin a Jim Morrison. Bulvár neskôr konštatoval, že Amy kričala o pomoc svojimi piesňami, ale nik si jej bezmocnosť nevšímal.

Divadelnú hru o živote britskej speváčky Amy Winehouse, vrátane jej problémov s alkoholom, drogami a manželom, uviedlo v januári 2013 pod názvom Amy Dánske kráľovské divadlo v Kodani. Kniha s názvom Amy, moja dcéra sa dostala aj na pulty slovenských knižných obchodov v roku 2013. Autorom bol otec úspešnej dcéry Mitch Winehouse, ktorý sa v súčasnosti venuje práci pre Nadáciu Amy Winehouse.


Britskú soulovú a jazzovú interpretku si uctili v roku 2014. Jej sochou v životnej veľkosti slávnostne odhalili v milovanej štvrti Camden na severe Londýna. Na odhalenie bronzovej sochy, so živou červenou ružou vo vlasoch a s príveskom v tvare Dávidovej hviezdy, od umelca Scotta Eatona sa prišli pozrieť stovky speváčkiných obdivovateľov.

Dokumentárny film s názvom Amy v réžii Asifa Kapadiu vstúpil do kín v roku 2015. Snímka zobrazuje speváčku ako obyčajné dievča s obrovským talentom, ale aj ako obeť šoubiznisu manipulovanú manažérmi a prenasledovanú bulvárom. Hudba z filmu vyšla v októbri 2015 na soudtracku Amy.

Spievať s Tonnym Bennettom a zomrieť

Ešte v roku 2007 poskytla Amy rozhovor pre britský denník The Guardian. Na otázku: Z čoho máte v živote najväčší strach? odpovedala: "Zomrieť stará, alebo sa nestretnúť s Tonym Bennettom." 
So svojím idolom sa speváčka skutočne počas svojej kariéry stretla. Spoločný duet naspievali v londýnskom štúdiu Abbey Road v marci 2011. Stalo sa tak len pár mesiacov pred jej smrťou.

Znie to až neuveriteľne, ale práve tento duet bol jej poslednou nahrávkou. 
Videoklip Tonyho Bennetta Body and Soul, ktorý vznikol spolu s Amy Winehouse, sa v roku 2012 ocitol ako najlepší popový spevácky duet na zozname najdôležitejších kategórií 54. ročníka udeľovania Grammy.

"Niektorí ľudia si myslia, že hocikto môže spievať jazz, ale nemôže. Je to dar naučiť sa synkopovať, ale je to aj nadanie, s ktorým ste sa buď narodili alebo nie. A Amy sa s týmto nadaním narodila," vzdal hold speváčke Tony Bennett. Amy Winehouse odišla príliš skoro, no jej hudba tu zostala - stále rovnako krásna a bezpečne návyková.


Zdroj: TASR, doplnila Hudba.sk
Foto: Facebook.com/amywinehouse

Súvisiaci interpreti: Amy Winehouse