Najnovší album November, ale aj staršie hudobné kompozície predstavia na piatich domácich aj zahraničných koncertoch hudobníci z formácie Altar Quartet. Jazzová špička zoskupená okolo hudobníkov Nikolaja Nikitina a Ľuboša Šrámeka sa predstaví v troch slovenských mestách, ale aj v Budapešti a vo Viedni.

Kritikou oceňovaný album November vyšiel na jar tohto roku, už tradične pod hlavičkou vydavateľstva Real Music House. Podľa dvojice hudobníkov je nahrávka reflexiou ich minuloročného novembrového pobytu v New Yorku, ktorí slovenskí hudobníci vnímajú ako prelomový vo svojej kariére. Na jej výslednej podobe sa podieľala pestrá škála prizvaných hudobníkov mladšej i strednej generácie z piatich krajín sveta. Hrajú v troch rôznych zostavách, no vždy v kvartete, čím projekt s podtitulom Altar Quartets plynulo nadväzuje na svojich predchodcov Altar a Altar Double Quintet. Jadrom projektu Altar však vždy zostávajú saxofonista Nikolaj Nikitin a klavirista Ľuboš Šrámek.

Na albume ich tentokrát dopĺňajú zámorskí muzikanti zvučných mien. Patrí medzi nich aj Johnathan Blake, fenomenálny bubeník patriaci medzi svetovú jazzovú špičku. Jeho portfólio pozostáva zo spoluprác s vynikajúcimi hudobníkmi ako Avishai Cohen, Tom Harrell, Chris Potter, či Donny McCaslin. Rytmickú sekciu tvorí americký kontrabasista so slovenskými koreňmi Drew Gress, ktorý v súčasnej dobe spolupracuje s Ravi Coltraneom, či invenčným klaviristom Fredom Herschom. Európske rytmiky zastupuje na albume kontrabasista Nenad Vasilić, pričom na bicích sa striedajú Dušan Novakov a Klemens Marktl. Hosťom zostavy je aj trubkár Kornél Fekete-Kovács, patriaci k európskej špičke. 

Talentovaný maďarský hráč sa predstaví aj v rámci koncertnej zostavy na pripravovanom turné Altar Quartetu. Jeho súčasťou budú aj slovenskému publiku dobre známi kontrabasista Štefan Pišta Bartuš a rakúsky bubeník Klemens Marktl. Jazzoví fanúšikovia sa však môžu tešiť aj na maďarského bubeníka bubeníka Lászloa Czíziho. Zoskupenie vystúpi v hudobných kluboch v Budapešti, Banskej Štiavnici, Viedni, Piešťanoch a Bratislave.

Altar Quartet Tour:

16. 9. - Budapešť, Opus Jazz Club, Budapešť
17. 9. - Banská Štiavnica, Art Cafe
23. 9. - Viedeň, ZWE 
24. 9. - Piešťany, La Musica
25. 9. - Bratislava, .klub pod lampou - vstupenky

Hudobný koncept projektu Altar vychádza z jazzovej tradície akustického kvinteta, ovplyvneného zvukom moderny, aký reprezentujú Tom Harrell, Kenny Wheeler či Second Great Quintet legendárneho Milesa Davisa. Altar Quintet sa však hlási aj k tradícii európskej komponovanej hudby 20. storočia.

Nikolaj Nikitin patrí medzi najvýraznejšie osobnosti slovenského jazzu. Ako saxofonista, skladateľ a producent má na konte viac než desať albumov, vrátane spolupráce so zvučnými menami ako Miroslav Vitouš, či Tom Harrell. Ľuboš Šrámek je klavirista, producent a skladateľ. Je držiteľom prestížneho domáceho hudobného ocenenia Radio_Head Awards v kategórii Jazzová hudba za rok 2015.

Hlavným partnerom koncertného turné zoskupenia Altar Quintet a jeho hostí je Fond na podporu umenia.


Redakciu Hudba.sk informoval Robert Pospiš z vydavateľstva Real Music House. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Dorota Holubová