Obľúbená skupina Hex sa tento rok rozhodla fanúšikov prekvapiť. Ide na turné s kapelou Družina, ktorá hrá slovenský folklór v štýle world music / etno. Chalani už začali spolu nacvičovať a zatiaľ si spoluprácu nevedia vynachváliť. Okrem toho ponúkajú návštevníkom svojich koncertov možnosť vyhrať gitaru.

"Pre nás to bolo, je a bude jedno obrovské dobrodružstvo. Ideme spojiť zdanlivo nespojiteľné. To je na tom to vzrušujúce! Najskôr sme sa len spoznávali, ale keď sme sa na konci prvej skúšky rozchádzali domov, mali sme úsmev na tvárach. Spojenie výborne zafungovalo a už sa nevieme dočkať koncertov," spokojne konštatuje Tomáš "Yxo" Dohňanský.

Nezabudnuteľný etno-folklór

Okrem neho sa aj Peter "Ďuďo" Dudák, Martin "Fefe" Žúži a Tibor "Tybyke" Szabados spojili s kapelou Družina, ktorá hrá moderne spracovaný slovenský folklór v štýle world music a etno. "Spolupráca je fantastická. Chalani z Hexu sú ostrieľaní profíci. Spojenie týchto dvoch skupín spestrilo ich pesničky natoľko, že podľa mňa stojí za to pokračovať v spolupráci aj na budúci rok a to nahraním nového CD," potvrdzuje líder Družiny Aty Béreš. Na jesennom koncertnom turné zaznejú hity Hexu v celkom inej, jedinečnej podobe. Členovia sľubujú, že etno-folklórny šat bude nezabudnuteľný.

"Keďže na väčšine playlistu bude Družina hosťovať, naše piesne nadobudnú iný charakter. Zásadne sme prekopali aranžmány pár piesní. Družina má, samozrejme, nástroje, ktoré Hex doteraz využíval málo alebo vôbec nie. Husle, píšťalky a dievčenské vokály dodávajú našim songom celkom iný zvuk," prezrádza Tybyke. "Vokalistky prinášajú ženský element. Píšťalkár Družiny Jano Šimiak zas najviac reprezentuje folklórny svet. Znie to s ním, akoby naše piesne boli pôvodne ľudové. A ich huslista Marek Konček je šikovný inštrumentalista. Určite si vo viacerých piesňach strihne aj sólo," dopĺňa Ďuďo.


Kapela si pre fanúšikov pripravila aj prekvapenie v podobe súťaže. V nej môžete vyhrať akustickú gitaru – Ďuďovu španielku. Stačí, ak si kúpite vstupenku na niektorý z koncertov prostredníctvom siete predpredaj.sk. "Chceme aj takto odmeniť našich fanúšikov, ktorí nás majú radi a celé roky nás podporujú. Ku gitare ešte pripojíme 2 LP platne, 2 CD-čka a knižku Všetko najlepšie 2013 – 1992. Výherca získa i dve tričká, nálepky, podpiskarty a ďalšie drobnosti," vraví Fefe.

Výnimočné turné štartuje Hex s Družinou už o mesiac. Obe skupiny sa už teraz tešia, ako sa po koncertoch budú s fanúšikmi fotiť, rozprávať, či podpisovať albumy. "Hexáci" sľubujú, že na turné bude k dispozícii aj výberový album a množstvo tričiek, odznakov a iných predmetov s ich logom.

Všetko najlepšie Acoustic Tour 2015:

12. november - Spišská Nová Ves, Kino Mier 
19. november - Bratislava, Stará Tržnica 
23. november - Žilina, Mestské divadlo 
25. november - Trenčín, Piano Club 
3. december - Košice, Spoločenský pavilón 
10. december - Banská Bystrica, Aula Slovenskej zdravotníckej univerzity 

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Informácie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z Propaganda House.

Foto: Ľubomír Bafoart Drahoš

Súvisiaci interpreti: Družina, Hex