Český hudobník Janek Ledecký dnes vydáva nový album Na konci duhy. Novinka obsahuje dvanásť piesní, ktoré 53-ročný interpret nahrával striedavo v anglickom Tetbury a v Prahe. Prvým singlom albumu bude nahrávka Já se vracím, ku ktorej Ledecký v súčasnosti dokončuje videoklip.

"Je to prvý album, na ktorom som robil s troma producentmi. Štyri veci som urobil v Anglicku, sedem ďalších s Honzou Ponocným a jednu so synom Jonášom. Každá z nich vyslovene chcela iný prístup. Tým, že sme to potom celé zmixovali v Anglicku, to dostalo jednotný tvar," priblížil Janek Ledecký. Zároveň priznal, že aj po rokoch skladá pesničky stále tak, ako keď pôsobil v kapele Žentour. "Väčšinou si sadnem ku klavíru alebo ku gitare a muzika je hotová za päť minút. Text však potom píšem aj dva dni a niekedy pokojne aj týždeň," povedal. 

Novinku Ledecký pokrstí už dnes večer (14.10.) v pražskom Hard Rock Café. Slovenské uvedenie do života naplánoval na 26. októbra v bratislavskom Gorila.sk Urban Space. Fanúšikovia budú môcť hudobníka vidieť aj na plánovanom Vianočnom turné. V rámci neho sa predstaví 29. novembra v Bratislave. Lístky si môžete zákupiť v sieti Predpredaj.sk.

Anglicko-české nahrávanie

Nápad na úplne nový album Ledecký dostal počas práce na albume duetov. Od myšlienky k realizácii nebolo veľmi ďaleko a album vznikol v relatívne krátkom čase. "Nosil som do vydavateľstva pesničky, ktoré som postupne skladal. Nakoniec sme zistili, že sa mnohé z nich na duety nehodia, ale hodili by sa na nový album. Keď sme mali prvé štyri, rovno mi objednali štúdio v Anglicku. Takže som to potom robil pekne pod tlakom, a tak to má byť. Ja sa tým albumom vraciam do tých deväťdesiatych, do stavu, keď som každý rok nahrával nový album. Asi mi robí dobre, keď ma tlačí čas," so smiechom objasňuje pesničkár.

Na jar ho s gitaristom Chinaski Frantom Táborským čakal v anglickom štúdiu producent Greg Haver. Spolu s ním a angickými hudobníkmi dodali skladbám silné a v duchu tej najlepšej pesničkárskej tradície veľmi vkusné aranžmány. Ako prvú nahrali skladbu Já se vracím, ktorá sa stala prvým singlom albumu. K nej sa práve teraz dokončuje aj videoklip.
 
Janek Ledecký sa novým albumom nesnaží reagovať na súčasné dianie, skôr mu ide o nadčasovosť a celkovo pozitívne vyznenie jeho hudby. "Aby som ja na albume riešil svetový mier, alebo dažďové pralesy, to odo mňa, myslím, naozaj nikto nečaká. Robím to tak, aby som sa pri tom čo najviac bavil, a verím, že sa rovnako budú baviť aj poslucháči," objasnil Janek Ledecký.


Informácie pre Hudba.sk poskytol Rado Mešša z Pro:Messa. Viac sa dozviete na facebookovej stránke Janka Ledeckého, na Twitteri alebo na jeho oficiálnej webstránke.

Foto: Tomáš Nosil

Súvisiaci interpreti: Janek Ledecký