Ak aj udelenie Nobelovej ceny za literatúru vo štvrtok na amerického pesničkára Boba Dylana zapôsobilo, večer to na pódiu počas koncertu v Las Vegas nedal najavo ani jediným slovom.

Od roku 1901, keď bola zriadená Nobelova cena, je Bob Dylan prvým hudobníkom, ktorý sa stal jej laureátom v kategórii literatúra. Svet sa o tom dozvedel vo štvrtok na pravé poludnie (GMT), no legendárny hudobník o niekoľko hodín neskôr počas plánovaného 90-minútového vystúpenia davu divákov nepovedal ani slovo o tom, že v ten deň dostal historickú cenu. A ako je uňho zvykom, nepovedal ani nič iné.

Namiesto toho zopakoval sériu piesní, ktoré zahral v piatok 7. októbra na hudobnom festivale Desert Trip v južnej Kalifornii (predstaví sa tam aj dnes v noci). Pokryl nimi obdobie 60. a 70. rokov 20. storočia a zaspieval kultové skladby ako Rainy Day Women #12 & 35 a Tangled Up in Blue, ale aj novšie piesne ako Make You Feel My Love z albumu Time Out Of Mind z roku 1997. Počas vystúpenia s päťčlennou skupinou sa nevenoval ničomu inému než hudbe, typickým chrapľavým hlasom spieval jednu skladbu za druhou, popri tom hral na klavíri, gitare a harmonike.

Prečítajte si tiež: Prečo dostal Bob Dylan nobelovku? Tu sú jeho najlepšie texty

Som váš klaun, načo sa mám teraz meniť?

Štvrtkový koncert sa uskutočnil v hudobnej sále Chelsea v hoteli s kasínom Cosmopolitan, ktorý pred svoj vchod na reklamný pútač umiesnil veľkú fotografiu umelca s textom: "Congratulations Bob Dylan, awarded the 2016 Nobel prize in literature".

Hoci zriedkakedy poskytuje rozhovory, očakávalo sa, že na koncerte sa k oceneniu vyjadrí. On však namiesto rozprávania stlmil medzi pesničkami svetlá. Nevšímal si ovácie publika, odkiaľ sa ozývali aj výkriky "Laureát Nobelovky!". Boli to zrejme prvé takéto pokriky na rockovom koncerte vôbec, napísala dnes tlačová agentúra DPA. Pri protest songu Blowin' in the Wind z roku 1962 sa k udeleniu Nobelovej ceny za jeho posolstvo v textoch vyjadril po svojom - skladbu odohral radostne, energicky a publikum pozostávajúce z 2000 ľudí ho pritom povzbudzovalo.

Tajomný umelec, ktorý miatol celé generácie odborníkov hľadajúcich v jeho textoch odkazy, si na záver koncertu požičal slová Franka Sinatru - pieseň Why Try To Change Me Now, ktorú prespieval na albume Shadows in the Night z roku 2015. V texte sa spieva: "Viete, že vás vždy budem milovať, kým nebude mesiac hore nohami. Nespomínate si? Som váš klaun, načo sa mám teraz meniť?" Nakoniec urobil maličké úklony a odkráčal z pódia.

Zdroj: TASR (text bol upravený a doplnený redakciou)
Foto: Sony Music

Súvisiaci interpreti: Bob Dylan