Mať v šoubiznise známejšieho súrodenca je nesporne plus, ktoré môže v snahe preraziť a dostať sa do povedomia ľudí mnohé veci uľahčiť. Byť sestrou jednej z najúspešnejších hudobníčok sveta je však zároveň obrovskou výzvou a vyžaduje si riadnu dávku talentu, zdravého sebavedomia, trpezlivosti i schopnosti čeliť sústavnému porovnávaniu.

Solange Knowles je meno, ktoré priaznivcom kvalitnej hudby netreba extra predstavovať. Okrem toho, že rovnako ako jej sestra je krásna, talentovaná, s vycibreným vkusom pre módu, má v sebe niečo, čo ju robí ľahko zapamätateľnou aj bez slávneho mena. Chuť experimentovať a kombinovať zdanlivo nekombinovateľné štýly neprejavuje iba v móde, ale aj v hudobnej tvorbe.

Už dávno nie je tá druhá

Solange odštartovala kariéru ako tanečníčka v sestrinej kapele Destiny's Child, no vo svojich tridsiatich rokoch má dnes za sebou už pomerne slušnú sólovú kariéru. Stihla nahrať dva albumy a najmä skvelý, umelecky nekompromisný minialum True EP (recenzia), ktorý predznamenal jej súčasný zvuk na pomedzí neo soulu a alternatívneho R&B s prvkami jazzu, gospelu, funku aj elektroniky. Je tiež známa ako tvár kozmetického gigantu Rimmel a popularitu si získala aj ako úspešná dídžejka.

Medzi ňou a slávnejšou sestrou je ale minimálne jeden zásadný rozdiel. Kým Mrs. Carter, ako si Beyoncé zvykne hovoriť, oslovuje svojou tvorbou masy a na svete ťažko nájsť človeka, ktorý nepozná aspoň jednu jej skladbu, Solange je orientovaná skôr na nekomerčné publikum. O svojom novom počine A Seat at the Table matka jedenásťročného syna Daniela Juleza Smitha Jr. dokonca tvrdí, že hoci ide o emotívnu spoveď a v nových skladbách odhalila podstatnú časť svojich citov, väzieb k rodine či hrdosti na černošské korene, album si zrejme zamiluje iba málokto. Ako veľmi sa však mýlila...


Úprimnou výpoveďou očarila fanúšikov aj kritikov

Umelkyňa album, ktorý vyšiel 30. septembra, aktuálne propaguje dvoma videoklipmi ku skladbám Cranes in the SkyDon't Touch My Hair. V oboch novinkách sa exotická kráska predstavila v početných modeloch šiat iba s minimalistickou choreografiou, pozornosť púta tiež zmyselnosťou, poriadnou dávkou sexepílu a originality. Aj vďaka tomu na profiloch Solange na sociálnych sieťach denne pribúdajú obdivné komentáre tých, ktorí si jej hudobné novinky už stihli vypočuť.  O réžiu oboch videí sa postarala samotná Solange spolu so svojím manželom Alanom Fergusonom.

Slovami chvály okrem fanúšikov nešetria ani kritici a na základe hodnotenia v recenziách mienkotvorných médií je jej novinka jedným najlepšie hodnotených albumov roka (na portáli Metacritic, ktorý priemeruje hodnotenia všetkých relevantných hudobných publikácií, má aktuálne skóre 90/100). Za všetky články o albume spomeňme napríklad magazín Rolling Stone, ktorý ho opisuje ako speváčkinu oslavu nezávislosti, vnútornej sily a hľadania identity, no nevyhýba sa ani témam bolesti či zničujúceho žiaľu.

The Guardian zas píše, že speváčka sa na treťom albume ukazuje v celkom novom šate - je vyspelejšia, viac sociálne uvedomelá a vidno, že na sebe tvrdo pracovala a podarilo sa jej emočne vyjadriť presne to, čo si zaumienila. "Album je zjavne poskladaný tak, aby bol počúvaný v celku - skladby prechádzajú plynule jedna k druhej, pomáhajú tomu aj medzihry s hovoreným slovom (interludes), ktoré album posúvajú naprieč rôznymi náladami... Je to album, ktorý sa poslucháčovi otvára a rozvíja svojím vlastným tempom, pričom každá skladba je plná takého množstva melodických ozdôbok, aké by ste u mnohých iných umelcoch našli na celých albumoch," napísal recenzent britského denníka.


Po prvý raz na vrchole Billboardu

Na album A Seat at the Table svojím talentom prispelo viacero zvučných mien. Na jeho finálnej verzii sa autorsky a producentsky popri samotnej speváčke podieľali aj Raphael Saadiq, Questlove (The Roots), Dave Andrew Sitek (TV on the Radio) či Timbaland a svojím talentom prispeli aj Dev-Hynes, Moses Sumney, Tweet či The-Dream. Nahrávka ponúka aj niekoľko spoluprác - spieva na ňom aj speváčkina dlhoročná kamarátka a bývalá členka Destiny's Child Kelly Rowland, či britský elektronicko-soulový hudobník Sampha, medzi hosťami sú aj raperi Lil Wayne a Q-Tip či speváčka Kelela, jedna z najzaujímavejších zástupkýň súčasného R&B.

Solange sa krátko po uvedení nahrávky na trh zaslúžene teší z enormného záujmu verejnosti - hneď v prvom týždni sa ho len v USA predalo vyše 72-tisíc kópií. Americkej speváčke sa vďaka tomu prvýkrát podarilo dostať na vrchol amerického albumového rebríčka Billboard 200. Pre 30-ročnú mladšiu sestru Beyoncé je to premiérový triumf, jej doterajším maximom bola deviata priečka s predchádzajúcim albumom Sol-Angel And The Hadley St. Dreams z roku 2008. Solange Knowles tak novinkou dáva jasne najavo, že hudbu robiť naozaj vie a aj bez mainstreamových ambícií či snáh prvoplánovo napodobniť štýl svojej slávnej sestry dokáže osloviť dostatočne veľké publikum.

Celý album môžete počúvať na Deezeri:



Pozrite si krátky dokument o jeho vzniku:


Autorka: Danka Šoporová
Foto: Facebook.com/solange

Súvisiaci interpreti: Solange