CZ-SK Big Band pod taktovkou Matúša Jakabčica patrí medzi jedinečné kapely svojho druhu na Slovensku, ktorej súćasťou sú aj hudobníci z Česka. Spolupracuje s rôznymi hosťami. V októbri sa predstaví publiku aj s maďarským trubkárom Adamom Gráfom na jazzových festivaloch v Prešove a Námestove.

Skupina sa po prvýkrát verejnosti predstavila v roku 2004 na festivale v Přerove. "Od riaditeľa festivalu pána Neulsa som dostal ponuku vystúpiť so svojimi autorskými kompozíciami, a preto som uviedol do života túto veľkú kapelu. Bola to veľká výzva ale i radosť," spomína Matúš. Počas svojej existencie hudobníci účinkovali na festivaloch ako aj samostatných koncertoch v Čechách, na Slovensku, v Srbsku a v Rakúsku. Spolupráca s rakúskym rozhlasom spolu s popredným rakúskym saxofonistom Harry Sokalom vyústila do niekoľkých nahrávok. Nahrávka koncertu v Radiokulturhause vyšla na albume Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band featuring Harry Sokal – Live a projekt predstavili i na Bratislavských jazzových dňoch.


Ťažiskom repertoáru big bandu sú skladby Matúša Jakabčica, ako aj jeho autorské aranžmány známych jazzových štandardov. Od roku 2010 je jeho program obohatený o skladby z projektu Blázni z Chelmu, na ktorom sa autorsky okrem neho podieľa aj Erik Rothenstein, ako aj o skladby ďalších autorov – členov orchestra. "Na koncertoch predstavíme aj nové skladby, ktorých autormi sú aj ďalší členovia orchestra. Je to zaujímavý program, kde sa kombinujú rôzne vplyvy a ukáže sa aj aranžérsky rukopis jednotlivých autorov," komentuje Matúš program .

Termíny koncertov:
19.10. Prešov – PKO Čierny orol, 18:00
20.10. Námestovo – Dom kultúry, 19:00

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Erik Rothenstein.