Deväť rokov si museli fanúšikovia počkať na nový album Janka Ledeckého. Kolekcia dvanástich pesničiek s názvom Všichni dobří andělé je plná hostí, medzi ktorými nechýbajú Ivan Hlas, Peter Nagy, Jožo Ráž, Marta Jandová, Lucie Vondráčková, Petr Kolář a ďalší. V jednej piesni znie aj hlas Petra Muka.

Titulný singel nahrávky, ktorý nesie názov Všichni dobří andělé, je vlastne duetom s herečkou Ivanou Chýlkovou. "S Ivanou som se stretol pri spolupráci na absolventskom predstavení DAMU Pop festival. Doprevádzali sme so Žentourom muzikál Petra Poledňáka, v ktorom účinkovala celá tá slávna zostava - Roden, Chýlková, Holubová, Cibulková, Asterová. Hneď po premiére predstavenie zakázali, takže sa hralo poloilegálne len pre pozvaných, čo tomu dodávalo šmrnc. Každopádne, Ivana už vtedy spievala fantasticky," spomína Ledecký, ktorý neskôr obsadil Chýlkovú aj do muzikálu Galileo.

"V jednej scéne ma ako Galilea zhodila zo schodov. Od Ivany by som sa nechal hádzať aj desaťkrát denne. Veľmi sme si to užívali. Len sa stále sťažovala, že so mnou nemá žiadny milostný duet ako Sabina Laurinová. Tak som sa to po rokoch pokúsil napraviť. Všichni dobří andělé nie je síce lovesong, ale Ivana bola jasná voľba. Ten text dostane úplne inú váhu, keď ho interpretuje niekto, kto už má niečo za sebou," dodal spevák.


Album, ku ktorému vytvoril obal spevákov syn Jonáš, pokrstil koncertom v pražskom Hard Rock Cafe Janek Ledecký aj s niektorými hosťami. Každá skladba na albume má svoj príbeh a viažu sa k nej aj Ledeckého spomienky na dobu vzniku, ktoré popisuje aj v booklete. Napríklad o pesničke Za všechny z nás prezradil, že mala byť pôvodne a capella, iba s jeho navrstvenými hlasmi. Vydavateľ chcel, aby ju predĺžil, a tak nakoniec do štúdia prizval Ivana Hlasa a Honzu Kalouska.

"Od Ivana som sa učil, ako napísať český text, ktorý sa nebudem hanbiť spievať. A že mi to trvalo pár rokov. Honza ma naučil, ako hrať na gitaru pesničku 4+20 od CSN&Y. A hrám ju tak dodnes. Takže keď ma vyhecovali chlapci z vydavateľstva, aby som tú pôvodnú a capella verziu trochu rozšíril, vedel som úplne presne, s kým by som to chcel urobiť," objasnil spevák, ktorý na album zaradil aj pieseň Nikdy to nevzdám z muzikálu Galileo. V nej hosťujú hneď traja speváci - Petr Muk, Bohouš Josef a Petr Kolář.

O piesni z repertoáru Van Morrisona Někdy je smích, někdy je pláč, v ktorej s ním spieva Peter Nagy, zas prezradil, že vznikla veľmi ľahko. "Základy sme točili v Ostrave a spievalo sa v Bratislave. Pozval som Petra, nech si to príde vypočuť a keď sa mu to bude páčiť, tak sa pustíme do textovania. A že na to máme celý týždeň. Peter však vytiahol blok a pero, ostatní išli na obed a keď sa vrátili, tak sme to naspievali. Veľmi by som chcel, aby to ešte niekedy išlo tak ľahko a rýchlo. Ale ako sa spieva v tej pesničke, někdy je smích a někdy pláč," dodal spevák.

Skladby z nového albumu predstaví Janek Ledecký na svojom tradičnom Vianočnom turné v Čechách, ktoré je už niekoľko rokov po sebe pravidelne vypredané. Tento rok dostane aj podtitul Všichni dobří andělé. V každom meste totiž hudobník privíta ako hosťa jedného z účinkujících na novom albume a detský spevácky zbor z miesta vystúpenia.

Termíny turné Všichni dobří andělé:

28. 11. - Čelákovice
30. 11. - Benešov
2. 12. - Domažlice
4. 12. - Sokolov
9. 12. - Brno
10. 12. - Zlín
11. 12. - Ostrava
12. 12. - Přeštice
15. 12. - Červený kostelec
16. 12. - Praha
17. 12. - Praha
19. 12. - Litvínov
21. 12. - Vsetín
26. 12. - Děčín

Informácie pre Hudba.sk poskytol Rado Mešša z agenútry pro:messa.

Foto: Facebook.com/LedeckyJanek

Súvisiaci interpreti: Janek Ledecký