Kapela, ktorá minulý rok ovládla udeľovanie cien Radio_Head Awards, a jeden z najvýraznejších mužských hlasov, aké sa za posledné desaťročie objavili na slovenskej scéne. Toto spojenie prináša nový singel kapely Fallgrapp, ktorá je duetom speváčky Nory Ibsenovej s lídrom skupiny Korben Dallas Jurajom Benetinom.

Pieseň sa volá Dym a okrem dvojice krásne ladiacich hlasov poslucháča vtiahne vkusne naaranžovanou kombináciou elektronických beatov a perkusií, syntezátorových melódií, či vokálnych samplov. Nechýbajú ani sláčiky, ktoré sú poznávacím znamením skupiny, nikdy však neznejú len pre efekt. Práve naopak, aj v novinke sú neodmysliteľnou súčasťou kompozície a práve vďaka nim skladba vygraduje tak pôsobivo, akoby išlo o soundtrack z dielne hollywoodskeho skladateľa. Celé to však trvá akosi príliš krátko, a tak si pesničku po doznení máte chuť pustiť ešte raz.

Novinka potvrdzuje, že Fallgrapp na čele s Jurešom Líškom prešli od svojho oceňovaného debutu Rieka veľký kus cesty. Na jej tvorbe sa hudobne okrem členov kapely podieľal aj skladateľ Matúš Široký a textárka a speváčka Dagmar Mišíková. Mimochodom, spojenie kapely s Jurajom Benetinom možno niektorých prekvapí, no nemalo by. Pred dvoma rokmi sa stretli na jednom pódiu v bratislavskom Ateliéri Babylon a bol to večer, ktorý ukázal, že hoci ich hudba je rozdielna, dokážu svojich fanúšikov spojiť a zaujať. Spolupráca v štúdiu tak bola ďalším logickým krokom.


Nový album aj kompilácia ako pocta Jurajovi Kušnierikovi

Skladba Dym je predzvesťou pripravovaného albumu s názvom V hmle, ktorý by mal vyjsť na začiatku roka 2017.
 Zároveň je však aj súčasťou pripravovanej kompilácie s názvom Ostrov hudby. Ide o výber tvorby od umelcov z nezávislých vydavateľstiev Gergaz, Deadred, Slnko Records a Ajlavmjuzik, ktorý vyjde na novovzniknutej značke LALA Slovak Music Export.

Názov kompilácie je zároveň parafrázou na knihu Juraja Kušnierika - Hudba Ostrova. "Aj týmto sme chceli vzdať úctu k práci a odkazu Juraja Kušnierika," hovoria zástupcovia labelov. V histórii slovenskej hudobnej scény sa ešte nestalo, aby sa vydavateľstvá takto spojili pre spoločný cieľ. Tým je podľa vydavateľov vzájomná pomoc a propagácia slovenskej hudby doma aj v zahraničí. Kompilácia obsahuje 23 skladieb a vyjde v digitálnej podobe. Veľká časť skladieb je úplne nových alebo doteraz nevydaných.


Juraj Jureš Líška založil projekt Fallgrapp v roku 2012. O rok neskôr sa vyprofilovala šesťčlenná koncertná zostava, ktorá sa neskôr rozrástla o ďalších dvoch členov. Na koncertoch spájajú elektroniku s husľovým triom, perkusiami, elektronickými bicími, gitarou a vokálom. Na Radio_Head Awards za rok 2014 získali ceny v kategóriách: Album roka, Singel roka, Debut roka a Elektronická nahrávka roka.

Novinky kapely môžete sledovať na Facebooku, jej tvorbu nájdete na Bandcampe značky Gergaz aj na streamingových službách.

Text: Patrik Marflák (nad videom) + tlačová správa vydavateľstva Gergaz
Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Fallgrapp