Divadelným predstavením Smrť Antigony a prvým premietaním filmu Nežná odštartoval v utorok v Košiciach festival Výročie nežnej k 30. výročiu novembrových udalostí v roku 1989. Podujatie potrvá do 17. novembra a Tabačka si pre svojich návštevníkov pripravila bohatý program vrátane koncertu kultovej kapely Bez ladu a skladu.

Hlavná časť festivalu odštartuje v piatok 15. novembra koncertom rapera z česko-slovenského pohraničia, známeho pod pseudonymom Čavalenky. Tento výnimočný zjav na slovenskej hip-hopovej scéne má za sebou desiatky klubových vystúpení ale aj veľký koncert na tohtoročnej Pohode.

Označenie raper z ulice v jeho prípade nie je len póza, v skladbách ako Chlapci na ulici, Príbeh drog či Návod mu uveríte každé slovo. Nemusí sa na nič hrať, všetko je položené na reálnych základoch. Originálny prejav, skvelý flow, výborné oldschoolové, no sviežo znejúce podklady a mimoriadne autentické texty mu v krátkom čase priniesli uznanie známych raperov a viacerých domácich i českých médií.


V sobotu (16.11.) do Tabačky zavíta jedna z najvýznamnejších slovenských alternatívnych kapiel Bez ladu a skladu. Od roku 1997 síce nemožno hovoriť o aktívnej činnosti skupiny, raz za čas však odohrá pár koncertov na rôznych podujatiach, najmä pri špeciálnych príležitostiach, akou 30 rokov od Nežnej revolúcie nepochybne je. ​​V deň výročia skupina okolo Michala Kaščáka vystúpi na Koncerte pre všímavých v Bratislave, v predvečer 17. novembra však aj v Tabačke zaznejú kultové a nadčasové skladby ako Udavač, Píšte všetci modrým perom či Anča kráča, auto fičí.


Ak ste v utorok nestihli film Nežná, napraviť to môžete v piatok i v sobotu. Aj tieto festivalové dni totiž otvorí práve jeho premietanie so vstupom zdarma. Dokument je spomienkou na magické a turbulentné obdobie revolúcie ako ho opisujú samotní protagonisti.

Festival zakončí v nedeľu 17. novembra program multižánrového kultúrneho festivalu Matrioshka, ktorý reflektuje absurditu totalitného režimu v Československu. Organizátorom festivalu je o.z. ​Azimut,​ ktorého cieľom je prelomiť bariéru mlčanlivosti a nezáujmu a obnoviť diskusiu o totalitných režimoch a diktatúrach. V Tabačke sa uskutoční jeho záverečné "mecheche" s koncertom kapely Korben Dallas a vystúpením drum&bassovej dídžejky B-complex.

Víkendový program festivalu Výročie nežnej v Tabačke:

15. 11. (20:00) - premietanie filmu Nežná
15. 11. (21:00) - koncert Čavalenky

16. 11. (20:00) - premietanie filmu Nežná
16. 11. (20:30) - koncert Bez ladu a skladu

17. 11. (17:00) - Matrioshka Mecheche - koncerty Korben Dallas a B-complex, trh neziskoviek, diskusia

Podrobnosti o festivale nájdete na stránkach www.tabacka.sk a www.facebook.com/tabackafanpage.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Tabačky Barbara Denciová. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Ctibor Bachratý

Súvisiaci interpreti: Bez ladu a skladu