Vo veku 65 rokov zomrel britský hudobník Keith Levene, zakladajúci člen skupín The Clash a Public Image Ltd (PiL). Podľa spravodajskej stanice BBC News Levene skonal v piatok na rakovinové ochorenie. Jeho blízky priateľ, spisovateľ Adam Hammond, vyhlásil, že "Keith patril bezpochyby k jedným z najinovatívnejších, najodvážnejších a najvplyvnejších gitaristov všetkých čias".

Keith Levene založil The Clash v polovici 70. rokov spolu s Mickom Jonesom, ale formáciu opustil ešte predtým, ako sa stala úspešnou. Napriek tomu v nej zohral kľúčovú úlohu, keďže to bol práve on, kto priviedol do skupiny speváka Joea Strummera. The Clash sa neskôr preslávili ako priekopníci punk rocku a mali tiež výrazný vplyv na zrod new wave a post-punku.

Po odchode z The Clash sa Levene pridal k skupine Public Image Ltd, ktorá bola projektom Johna Lydona, niekdajšieho frontmana formácie Sex Pistols. PiL sa stala jednou z najvplyvnejších post-punkových kapiel, ktorej zvuk pomáhal formovať práve Keith Levene. Okrem iného je aj spoluautorom najväčšieho hitu PiL This Is Not a Love Song z roku 1983, no v čase jeho vydania už spolupráca medzi ním a ostatnými členmi kapely nebola ideálna.

S PiL sa rozišiel pre nezhody o podobe štvrtého albumu, ktorý napokon kapela nahrala nanovo bez neho a vydala ho pod názvom This Is What You Want... This Is What You Get (1984). Levene v tom istom roku cez svoje vlastné vydavateľstvo vydal v USA nahrávku s pôvodnými verziami skladieb, ktorú aj sám propagoval. 
V roku 1985 sa presťahoval do Los Angeles a počas svojej neskoršej kariéry spolupracoval s Red Hot Chili Peppers a viacerými hip-hopovými skupinami. Vydal tiež päť sólových albumov. Krátko pred smrťou dokončil knihu o Public Image Ltd, napísanú spoločne s Adamom Hammondom.


Text: TASR + Hudba.sk