Koncert amerického basgitaristu Stanleyho Clarkea v Bratislave bude mať nostalgickú hodnotu. Po troch dekádach sa so žijúcou hudobnou legendou na jednom pódiu vystrieda špička slovenského jazzu Juraj Griglák. Dvojica si spolu prvýkrát zajamovala pred bratislavským publikom v roku 1985.

Pódium v bratislavskom Istropolise bude 7. marca okrem štvornásobného držiteľa ocenenia Grammy Stanleyho Clarkea patriť aj Jurajovi Griglákovi. Jazzman, ktorý je vďaka svojmu talentu považovaný za jedného z najlepších inštrumentalistov na Slovensku, vystupoval so slávnym americkým hudobníkom ešte vo svojich začiatkoch. V roku 1985 spolu na pódiu Bratislavských jazzových dní predviedli improvizačnú exhibíciu.

Záznam z vystúpenia už takmer dva roky koluje po internete a bez povšimnutia ho nenechali ani zahraničné médiá. Fanúšikovia zmesi jazzu, funku a rocku tak môžu vďaka cyklu koncertov City Sounds of Bratislava dúfať, že sa energické vystúpenie tejto dvojice na jar zopakuje.


Juraj Griglák po absolvovaní štúdia na Konzervatóriu v Bratislave vyštudoval aj tamojšiu Vysokú školu muzických umení, kde sa venoval kontrabasu. Následne získal profesionálne angažmány v Tanečnom orchestri Československého rozhlasu a Tanečnom orchestri Československej televízie. Do pozornosti širokej verejnosti sa dostal aj vďaka svojej účasti v skupine Stop Time pod vedením Matúša Jakabčica. Vystupoval aj so skupinami ASH Band a The Quartet.

S viac než 80 nahrávkami vo svojom portfóliu patrí Griglák medzi vyhľadávaných štúdiových hudobníkov. Svoj prvý autorský album Bass Friends nahral v roku 2000, pričom sa na ňom podieľal aj špeciálny hosť z New Yorku Ron Affif. CD si získalo uznanie prestížnych zahraničných médií ako Bass Player či Bassics. Ďalší počin Time to Fly nasledoval až v roku 2014. Kolekciou, na ktorej je počuť aj Poogieho Bella a Patchesa Stewarta, si vyslúžil ocenenie Esprit za najlepší jazzový album roka. Uznanie získal aj vďaka cene Ladislava Martoníka, ktorú mu udelila Slovenská jazzová asociácia v roku 1994.


Juraj Griglák s kapelou a Stanley Clarke, basgitarový fenomén zo Spojených štátov amerických, sú zárukou koncertného zážitku, ktorý by si jazzoví fajnšmekri 7. marca rozhodne nemali nechať ujsť.


Redakciu Hudba.sk informoval Matej Šálek, organizátor a PR manažér cyklu koncertov City Sounds of Bratislava. Viac sa dozviete na stránkach www.facebook.com/csbratislavawww.citysounds.sk a na Facebook stránke koncertu.

Foto: Anna Raitl

Súvisiaci interpreti: Juraj Griglák, Stanley Clarke