Kapela Družina je známa tým, že hrá slovenský folklór v novodobých úpravách. Tvorí však aj vlastné autorské piesne. Tou najnovšou je vianočná skladba Kúzelný čas, ktorá pripomína tradičné koledy. Autormi hudby sú členovia skupiny Martin Sabov a Miťa Almášiová, ktorá k nej napísala aj text.

"Pesnička je postavená na základe melódie vytvorenej skupinou Družina, ktorá znela v reklame jedného obchodného reťazca. Pôvodne to bol len reklamný spot, ale ten sa nám tak veľmi zapáčil, že z neho vznikla vianočná pieseň. Nie je to teda upravená stará koleda, ale naša vlastná autorská pieseň s vianočnou náladou a atmosférou," vraví líders skupiny Atila Béreš.

Word music kapela Družina je známa tým, že tradičné slovenské melódie hrá tak, aby boli blízke aj fanúšikom súčasnej populárnej hudby. Platí to však aj naopak - Kúzelný čas je totiž skladbou, ktorú môžu koledníci spievať spolu s tradičným vianočným repertoárom. Znejú v nej bicie nástroje, perkusie, akustická gitara a basgitara, no nechýbajú ani husle, zvonkohra, či ľudové nástroje ako pastierska píšťala alebo drumbľa. Ten správny cveng však piesni dodávajú speváčky Danka Kurtíková Ferienčiková a Miťa Almášiová. Druhá menovaná je zároveň autorkou textu a spoluautorkou hudby, pod ktorou je podpísaný aj bývalý gitarista Družiny Martin Sabov.


Novinkou nadväzujú na úspešný vianočný album

"Je to po mojej dlhšej odmlke prvá skladba, ktorú sme hneď nahrávali aj v štúdiu. Priznám sa, že som mala trochu aj trému, ale nakoniec sme to s Miťkou a s Atilom hravo zvládli. V štúdiu je s nimi vždy skvelá uvoľnená atmosféra a smiech. Aty je výborný kapelník, ktorý vie, kedy motivovať a ako človeka ďalej posunúť. Na druhej strane je však aj veľký profesionál a má rád veci urobené tip top," vysvetľuje Danka Kurtíková Ferienčiková, ktorá sa len nedávno vrátila do kapely po materskej dovolenke.

Novinka je pre Družinu už druhou autorskou vianočnou skladbou. Tá prvá vyšla minulý rok na úspešnom albume. "V roku 2015 sme nahrali vianočné CD, kde sa nachádza dvanásť ľudových kolied v našej úprave a jedna autorská vianočná pieseň. Album má názov Vianočné a predával sa minulé sviatky. Predaj bol tak úspešný, že už za prvý mesiac album získal platinu za 4000 predaných kusov. Veríme, že aj tieto sviatky bude naše CD počúvať veľa poslucháčov," dodáva Aty Béreš.

Družina Vianoce miluje a už sa na ne stihla naladiť spoločným posedením pri punči. Teraz si jej členovia plánujú sviatky vychutnať v rodinnom kruhu a oddýchnuť si, pretože do nového roka majú mnoho plánov. "Už teraz sa teším na ďalšiu sezónu, keďže pripravujeme a skúšame nové veci, ktoré ešte fanúšikovia nepočuli na koncertoch. Je to makačka, ale po niekoľkých rokoch treba osviežiť repertoár niečím novým a zaujímavým, čo nás opäť posunie ďalej. Do roka 2017 ideme s jasnými víziami - cvičiť, nahrávať a robiť nové veci,"uzatvára s úsmevom Danka Kurtíková Ferienčiková.

Družina má nový vianočný singel Kúzelný čas Zdroj: Peter Rusko

Družinu založili v roku 2000 slovenskí muzikanti z rôznych žánrových "svetov" - folkloristi, jazzmani a rockeri. Úpravami slovenských ľudových piesní si vytvorili štýl, ktorý nazvali ethnobeat. Rok 2016 bol pre Družinu veľmi turbulentný, pretože prešla viacerými zmenami. Na miesto gitaristu nastúpil skvelý Adam Mičinec, na poste bubeníka sa vystriedalo viac muzikantov a na konci roka v kapele zakotvil Marek Škamla.

Jadro skupiny zostáva nezmenené - okrem dvojice speváčok a kapelníka Atyho Béreša (basgitara) sú členmi zostavy aj Janko Šimiak (píštaly, fujara) a Marek Konček (husle). V roku 2017 Družina pripravuje výberové CD, na ktorom prinesie to najlepšie za 15 rokov existencie skupiny s novým zvukom a energiou.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Viac sa o Družine dozviete na oficiálnej stránke www.facebook.com/druzina.sk.

Foto: Peter Rusko

Súvisiaci interpreti: Družina