Virtuóznych bratov a ich švagra pozná už celý svet. Príbeh Janoska Ensemble sa podobá na hudobné cesty našich najúspešnejších operných spevákov, akými sú Edita Gruberová, Pavol Bršlík či Adriana Kučerová, ktorí dostávajú tie najprestížnejšie angažmány v zahraničí. Sú prvými Slovákmi, ktorým bola už za ich debutový album udelená zlatá platňa.

Hudobné zoskupenie Janoska Ensemble je síce svetové, no založili ho rodáci zo Slovenska, bratia  Ondrej, František a Roman Jánoškovci spolu so švagrom Júliusom Darvasom pred piatimi rokmi vo Viedni. Dnes sú celosvetovo uznávaní, hrajú prevažne v zahraničí a ak zavítajú na Slovensko, o ich koncerty je vždy veľký záujem.

Všetci začínali ako sólisti, no neskôr sa rozhodli spojiť svoje sily a talent s cieľom vytvoriť niečo nové a výnimočné. Takto vznikol ich jedinečný hudobný žáner, ktorý publikum a hudobní kritici  vo svete nazývajú "Janoska style". Práve kombinovaním hudobných štýlov, virtuozity a dokonalej improvizácie sa približujú všetkým vekovým generáciám a sú vzorom nielen mladým začínajúcim hudobníkom, ktorí často navštevujú ich koncerty, pokoncertné stretnutia či workshopy. 

Za debutový album Janoska Style (2016) im bola po spočítaní všetkých predaných nosičov počas šestnástich mesiacov udelená Zlatá platňa. Stalo sa tak na galavečeri filmovej hudby Hollowood in Vienna. Zlatú platňu zoskupeniu odovzdali zástupcovia vydavateľstva Deutsche Grammophon, v ktorom ich debut vyšiel.

Janoska Ensemble precestoval takmer celý svet. Aktuálne má formácia za sebou turné v Ázii, pätnásť koncertov v Amerike a veľké plány pred sebou. Začiatkom budúceho roka plánujú nahrávať svoj druhý album. Precestovali skoro celý svet, najnovšie majú za sebou koncertné turné v Ázii, 15 koncertov v Amerike a ďalšie veľké koncertné, ale aj tvorivé plány pred sebou. Začiatkom budúceho roka ich čaká nahrávanie druhého albumu.


"Janoska Ensemble predstavujú spojenie vycibreného hudobného prejavu so svetovou klasikou, filmovou hudbou, ale aj s džezom či populárnou hudbou. Z ich vystúpení sála vášeň a potešenie, vďaka čomu si získali fanúšikov po celom svete," uvádza sa v propagačných materiáloch.

Hoci Jánoškovci v prostredí Bratislavy vyrastali, koncertovať sem prišli s už vybudovaným imidžom, bohatými koncertnými skúsenosťami a svojim vlastným hudobným štýlom. Ocenili ho návštevníci podujatia Viva Musica! v roku 2014.



Redakciu Hudba.sk informovala Barbora Drahovská, PR manažérka festivalu Viva Musica!

Foto: PR