V bratislavskom kine Lumiere uviedli vo štvrtok večer v premiére koncertný film Dežo Ursiny 70. Pred projekciou sa návštevníkom osobne prihovorili tvorcovia snímky Maroš Šlapeta, Matej Beneš a Jakub Ursiny. Okrem nich sa v kine medzi prítomnými objavili aj ďalší členovia tvorivého tímu filmu a niekoľko osobností, ktoré v ňom účinkujú.

Film, ktorý vznikol v spolupráci s RTVS, prináša 62-minútový záznam z koncertu venovaného nedožitým 70. narodeninám slovenskej hudobnej legendy, ktorý sa uskutočnil začiatkom októbra minulého roka. Na koncerte sa predstavili Dorota Nvotová, Kamil Mikulčík, Sisa Fehérová, Tomáš Sloboda, Vladislav Šarišský, Marián Slávka, Filip Hittrich, Valér Miko, Peter Bulík, Vlado Nosáľ a Lenka Molčányiová, ktorí interpretovali skladby Deža Ursinyho ako Let’s make a summer (1965), Apple tree in winter (1973), Tisíc izieb (1986), Svitá (1981), Tvár v zrkadle (1990), Modrý vrch (1981) či Príbeh (1994).

Prečítajte si: Narodeniny Deža Ursinyho prišli do vypredaného MMC osláviť všetky generácie

Plagát filmu Dežo Ursiny 70 Zdroj: Kino Lumière

Ursiny má svojich ľudí

"Veľmi sa teším, že sa nám podarilo to, čo sa nám podarilo a že dnes začína kinodistribúcia filmovej podoby záznamu koncertu k 70. narodeninám Deža Ursinyho. Tvorba Deža Ursinyho je súčasťou nášho národného kultúrneho dedičstva, a preto sa treba o ňu starať. A Jakub Ursiny sa o to snaží. Ako jeden z prejavov jeho snahy bol zorganizovaný minulý rok v októbri aj tento koncert. Nebol to obyčajný koncert, bol to koncert, na ktorom sa podarilo to, že pesničky Deža Ursinyho vzali do rúk mladí talentovaní hudobníci a dokázali ich interpretovať podľa mňa veľmi neopakovateľným spôsobom. Preto si myslím, že je veľmi dôležité, že sa nám podarilo to uchovať a vytvoriť tento záznam," uviedol režisér filmu Maroš Šlapeta, ktorý v závere svojej úvodnej reči zo srdca poďakoval všetkým spolupracovníkom a umelcom za účasť na filme.

"Je to super, že je to zaznamenané. S prispením Moyzesovho kvarteta vznikol parádny program, zbehlo sa to veľmi rýchlo a vôbec sme netušili, že to takto vypáli. Niekedy to vypáli, niekedy nie a teraz to vypálilo, dúfam, dobre," povedal Jakub Ursiny. Súčasťou štvrtkového večera bol i krst DVD k filmu, ktoré do života uviedli Ursinyho dvorní textári Ivan Štrpka a Ján Štrasser.


"Nič iné nepoviem, iba že tých sedemdesiatok je teraz dosť. Sú koncerty, na ktorých sú tí oslávenci, ktorí majú sedemdesiatku, účastní a dokonca na nich aj hrajú a nám len zostáva v srdci žiaľ a veľmi nás mrzí, že Dežo sa tej sedemdesiatky nedožil. Ale cez to vyžarovanie z plátna sa to k nemu možno dostane," poznamenal Štrasser.

"Dežove narodeniny sú tu zase. Vždycky to tak bolo aj je, že od začiatku októbra až do Vianoc sa oslavovali Dežove narodeniny, takže to spadá do tohto obdobia. A myslím si, že Dežo nemusí byť prítomný vždy, lebo, ako sa ukazuje, už niekoľko rokov tu má svojich ľudí. Má svojich ľudí a tí zaňho niekedy dokonca aj hrajú a spievajú a hrajú a spievajú aj za seba a to je tu zachytené. Fajn, vďaka Marošovi Šlapetovi a celému tímu, ktorí sa na to podujali," dodal Štrpka.


Zdroj: SITA
Foto: Marko Erd

Súvisiaci interpreti: Dežo Ursiny