DNC alias Dunčo začal kariéru v Rádiu Ragtime, v ktorom sa dostal k remixom pre kapely ako Hex, Polemic, Free Faces alebo Puding Pani Elvisovej. Známy je aj projekt Bukóza BKZ Rockers, ktorého bol súčasťou. Vystupoval vždy naživo a neodmyslitelne k nemu patrila strieborná Yamaha RM1x, na ktorej vznikla aj vačšina jeho skladieb.

V roku 2000 sa stal súčasťou kolektívu Leporelo, začal viac hrávať, ale aj vydávať vlastné originálne tracky na značkách ako Sologroove, LFB (Label From Bratislava) či Seta Label. Postupne pribudli jeho nové aliasy DinylMarkus Niemczyk a v roku 2007 si dokonca zahral na festvaloch CO/POP v Kolíne alebo Sperm v Prahe.

V zozname jeho hudobných počinov však stále chýbal vlastný album. Ten prichádza teraz v roku 2020, volá sa Vintage Voltage a okrem digitálneho formátu vychádza aj na kazete. Zvuk väčšiny z 12 trackov na albume je typický DNC - jeho tvorbu, výrazne ovplyvnenú dubom, technom a breakbeatom, charakterizujú hypnotické syntetizátorové a basové linky, ktoré dávaju trackom atmosféru a energiu. Na albume však nájdete aj menej typický zvuk tvrdšieho techna.

Zaujímavosťou o vzniku albumu, ktorá u elektronických producentov nie je bežná, je, že všetky tracky sú nahraté naživo, bez dodatočného aranžu či mixu. O mastering sa postaral Miloš Fedor (The Losh Studio), Dunčov dlhoročný kolega z crew a zároveň zakladateľ labelu Leporelo, v ktorom album vychádza.



DNC na nahrávke pracoval počas relatívne dlhej odmlky, ktorú ukončil v roku 2019 vydaním tracku 37 Gauss na výberovke 10 Years Of Leporelo a následným ohlásením platne Vintage Voltage. Album je okrem Bandcampu a Beatportu od piatka 11. decembra dostupný aj v ďalších online shopoch a streamingových službách. Ešte pred Vianocami vyjde aj na klasickej audiokazete, ktorá bude obsahovať aj bonusovú 13. skladbu.

Slovenské vydavateľstvo Leporelo, ktoré minulý rok oslávilo už 10 rokov svojej existencie, dlhodobo vydáva hudbu jednoducho zaraditeľnú do škatuľky house/techno. V katalógu má mená ako Elektrabel, Inkwall, Kevi Anavi, Tomas Jirku, Damolh33,  Insect Elektrika, Name Does Not Matter a veľa ďalších.

Leporelo online:
Instagram: www.instagram.com/leporelolabel
Facebook: www.facebook.com/leporelolabel
Soundcloud: www.soundcloud.com/leporelo

Text: Leporelo / Hudba.sk edit
Foto: archív DNC