World music, jazz, blues, pop, soul, funk či ethno jazz. Multižánrová slovenská hudba rôznych nálad, rytmov a farieb bude v najbližších dňoch znieť z ďalších piatich kluboch naprieč Slovenskom. Dnešným dňom zároveň štartuje posledný týždeň hudobného maratónu, ktorý od 4. decembra ponúkol už 10 online koncertov s 20 vystúpeniami špičkových domácich umelcov.

Koncerty v rámci iniciatívy Ja som kultúra / Priestor pre živú kultúru môžete sledovať každý večer o 20:00 až do 18. decembra v premiére na oficiálnych stránkach platformy www.jasomkultura.sk a facebook.com/jasomkultura, ako aj na Facebook stránkach širokého zoznamu partnerov, ktorého súčasťou je aj fanpage Hudba.sk. Videá z jednotlivých večerov si tiež môžete kedykoľvek pozrieť v archíve na webe iniciatívy, na Youtube alebo na Facebooku.

Podporu tomuto projektu, no najmä slovenským klubom a vystupujúcim umelcom, môžete vyjadriť počas celého trvania projektu a aj po jeho skončení (do konca decembra) kúpou symbolickej vstupenky na ktorýkoľvek koncert. Kompletný zoznam už odvysielaných aj pripravovaných koncertov nájdete na stránke Predpredaj.sk, kde si môžete pri každom koncerte zvoliť z troch cenových hladín vášho finančného príspevku pre slovenskú kultúru.

Kultúra žije aj v Kremnici, Banskej Bystrici, Zvolene či Leviciach

Už dnes večer (14.12.) projekt pokračuje v krásnych priestoroch kremnickej Akropoly. Predstaví sa tu kapela Bashavel, ktorá s pomocou cimbalu, klavíra, bicích, kontrabasu a huslí vytvára z ľudových piesní a motívov pestré hudobné svety pohybujúce sa na pomedzí viacerých žánrov. Zostavu tvoria poprední slovenskí muzikanti, známi napríklad z medzinárodne úspešného Pacora Tria a ďalších projektov - Marcel Comendant (cimbal), Stanislav Palúch (husle), Klaudius Kováč (klavír, klávesy), Róbert Ragan (kontrabas) a Peter Solárik (bicie). 


V malebnom banskom meste zahrá so svojou kapelou aj temperamentná huslistka a primáška, vnučka legendárneho virtuóza Jána Berkyho Mrenicu, Barbora Botošová, ktorá len nedávno vydala svoj debutový album s názvom Colors of my Soul. Venuje sa najmä žánrom world music a ethno jazz, pričom jej tvorbu charakterizuje rôznorodosť hudobných fúzií, fantázia, emócie, vášeň a spájanie rôznych národných a folklórnych prvkov, rytmov a farieb.


V utorok 15. decembra bude v klube U Francúza v Banskej Bystrici znieť jazz a jeho rôzne presahy. Na úvod vystúpi mladá dáma, ktorá obľubuje experimentovanie a hranie sa s elektronikou. Zuzana Mikulcová spája slovenské texty, svoje vlastné výpovede, s prvkami popu, soulu a elektronickej hudby. Má za sebou dva úspešné albumy Slová (2015) a Dievča (2018) a momentálne pracuje na treťom. Ako naznačuje už jeho názov Fúzie opäť pôjde o miešanie rôznych hudobných štýlov, a tentokrát i hostí. Ako prvú ochutnávku zverejnila v novembri spoluprácu s českým spevákom Danom Bártom pod názvom Kráľovstvo.


Počas večera vystúpi aj Peter Lipa Band. Jednu z najvýznamnejších osobností slovenskej jazzovej scény netreba veľmi predstavovať. Peter Lipa, pevne zakorenený v jazze a blues, si vytvoril vlastný osobitý vokálny prejav, no rovnako veľký dôraz kladie aj na texty, na ktorých spolupracuje s najlepšími slovenskými textármi. V jeho repertoári nájdeme tradicionály, štandardy z oblasti swingu a moderného jazzu, ale aj množstvo originálnych autorských skladieb, z ktorých viaceré prelomili pomyselnú bariéru a napriek spevákovej príslušnosti k menšinovému žánru sa stali hitmi.


V stredu 16. decembra bude dejiskom ďalšieho dvojkoncertu klub Wake Up vo Zvolene. Ako prvá sa predstaví domáca bluesová legenda, kapela ZVA 12-28 Band, ktorá toto leto oslávila 30 rokov od svojho vzniku a prvého koncertu. Aktuálnu zostavu tvorí stabilný tím okolo zakladateľa, lídra, originálneho autora skladieb, gitaristu a speváka Norberta Červenáka. Po celý čas existencie kapely sa mu o basový kontrapunkt stará brat Laco Červenák a viac ako pätnásť rokov mu rytmicky kryje chrbát hráč na bicie nástroje Peter Krško. Pre rok 2020 si skupina pripravila špeciálny koncertný program obohatený o dychovú skeciu. 


Mix rómskej hudby z celého sveta so sebou prinesie multižánrový huslista Ján Berky Mrenica ml. Jeho nový projekt Gypsy Jazz SK ponúkne výnimočných slovenských muzikantov s programom nabitým emóciami a a virtuozitou, ktorú v sebe obnáša rómske hudobné dedičstvo. Kapela sa v novom štýle prezentuje hudbou inšpirovanou legendárnym Djangom Reinhartom.


Štvrtok, 17. decembra, bude v levickom Reviczky klube najmä v znamení mladých talentov. Slovenská speváčka Anabela Mollová miluje soul, funk, pop a gospel. Spevu sa venuje od útleho detstva a momentálne je členkou známeho acapella zoskupenia Fragile, spieva v kapele, ktorá doprevádza TV reláciu Milujem Slovensko, má vlastnú kapelu, a tvorí aj duo s talentovaným gitaristom a spevákom, Markusom Danielom.

V rámci toho istého bloku zaspieva aj Anita Soul, ktorá si v posledných rokoch pripísala na konto spolupráce so zahraničnými umelcami, ako sú popredný jazzový bubeník a skladateľ Chris Dave alebo raper Guillotine Mack. Anita je doma v žánroch jazz, soul a predovšetkým R&B. Spolupracuje so špičkovými slovenskými hudobníkmi najmä z jazzovej scény. Obe dámy budú v tento večer doprevádzať talentovaný 9-ročný fenomén Áron Hodek na basgitare, Eugen Vizváry za klavírom a hostiteľ Martin Valihora na bicích. 


Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý patria momentálne medzi najvýraznejšie mladé osobnosti slovenskej hudobnej scény. Na Slovensku predskakovali pred svetovými hviezdami ako Stanley Clarke, Dianne Reeves či Candy Dulfer. Minulý rok vyhrali súťaž mladých talentov Bratislavských jazzových dní a súťaž Jazz Start Up 2019. Koncertovali v Paríži, Bruseli a na známom jazzovom festivale v Lyone. Boli nominovaní v ankete Rádia_FM - Radio_Head Awards v kategórii Objav roka 2019, kde získali ocenenie Nadácie Advance Investments. V júli vydali debutový album Sleepin' With The Lights On pod pseudonymami Kristin Lash & Jakob Grey. V novembri získali ocenenie Nadácie Tatra banky v kategórii mladý tvorca za skladbu I Wish.


Program záverečného večera bude prekvapením

Koncerty v rámci iniciatívy Ja som kultúra / Priestor pre živú kultúru vyvrcholia, v piatok 18. decembra v bratislavskom Majestic Music Clube. V rámci večera vystúpi viacero kapiel a program bude prekvapením.

Dobrovoľné vstupné si môžete zakúpiť až do konca decembra na Predpredaj.sk. Svoju obľúbenú kapelu, klub alebo samotný projekt môžete podporiť aj priamo počas koncertov prostredníctvom QR kódu s transparentným účtom. Uvidíte ho na svojich obrazovkách počas každého z online koncertov. 

Celý program a všetky informácie nájdete na www.jasomkultura.sk.

Redakciu Hudba.sk za organizátorov informovala Saša Pastorková. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Michal Zahornacký