Formácia Ľudová hudba Stana Baláža prichádza s vianočnou koledou Daj Boh Ščesce, v ktorej sa spojilo viac ako sto interpretov z vybraných folklórnych kolektívov a tiež sólistov zo všetkých regiónov ležiacich na území Prešovského kraja.

K vianočnej novinke zverejnili muzikanti zasnežený videoklip zachytávajúci vianočné tradície a atmosféru najkrajších sviatkov v roku. Jeho jedinečnosť spočíva v zapojení vyše 100 interpretov. Popri sebe tak spoločne účinkujú Šarišania, Zemplínčania, Spišiaci, Rusíni a Gorali. Nájdeme v ňom príslušníkov troch generácií od tých najmenších až po nositeľov tradícií. Aj vďaka tomu sa pod videoklipom na Youtube množia nadšené a dojaté reakcie a má už takmer 30-tisíc prehratí.

"Videoklip je posolstvom nádeje i dobrej zvesti. Je úprimnou výpoveďou ľudí milujúcich folklór a dôkazom živej tradície ukrytej v každom z nás. Nezabúdajme na to, čo nás spája nielen v tento čas sviatočný - čas vianočný," odkazujú folkloristi svojim priaznivcom. Unikátne dielo podporil svojou účasťou aj známy rusínsky spevák Štefan Štec, ktorý sa síce narodil v Košiciach, no jeho detstvo je spojené s rusínskou obcou Habura v Hornom Zemplíne.


Ľudová hudba Stana Baláža vznikla v roku 2008 s ambíciou propagovať a podporovať ľudovú hudbu horného Šariša. Členmi zoskupenia sú okrem primáša Stana Baláža aj kontráš Jozef Franek, akordeonista Michal Germuška, kontrabasista Štefan Mačejovský a cimbalista Peter Germuška.

V roku 2012 sa stabilnou súčasťou koncertných vystúpení stalo tiež ženské spevácke trio Krasotky v zložení: Slavomíra Knutová, Valéria Balážová a Monika Balážová, ktoré môžete vidieť a počuť aj v klipe Daj Boh Ščesce. Účinkujú v ňom aj členovia FS Magura, FSk Raslavičan, FSk Jána Lazoríka z Krivian, FSk Zamutovčan, Labirsky beťare, ŽFSS Poľana z Jarabiny, Spevácka skupina Šafolka zo Smižian, MSS Šambriňci, rodina Kocáková, Martina Ťasková Kanošová, Viktor Ťasko, Anna Poráčová s vnukmi Ľubkom a Adamkom Šebejom, Mária Mačošková, Michal Smetanka, Dominika Novotná, Štefan ŠtecLadislav Kišeľák, Ľubomír Šimčík a Jozef Hrušovský ktorý je tiež autorom hudobného spracovania.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Stanislav Baláž. Správu sme upravili a doplnili.