Kapela Nocadeň si v závere roka pripravila pre svojich priaznivcov špeciálne prekvapenie. Siedmy štúdiový album Auróra, ktorý získal minulý rok českú cenu Anděl v kategórii Slovenský album a v tomto roku dostali Rasťo a Robo Kopinovci za jeho predaj Zlatú platňu, vychádza 14. decembra na prvom vinyle v diskografii košickej formácie.

Album Auróra (recenzia) vyšiel na CD nosiči a digitálnych platformách v októbri 2019. Pochádzajú z neho hity Svitanie, Architekti šťastia, Domino, titulná skladba Auróra aj aktuálny singel Labyrint, všetky doplnené o videoklipy, ktorým dominoval čiernobiely koncept. Už v čase vydania albumu Rasťo Kopina vedel, že ho budú chcieť vydať aj na LP platni.

"Kúzlu vinylov som prepadol ešte v detstve. Môj prvý kontakt s hudbou bol v podstate cez LP platne. Teraz si začínam plniť ďalší zo svojich snov, keďže by sme radi postupne vydali aj ďalšie naše albumy v tomto formáte, Auróra je teda prvý krok. Sám som zvedavý, s akým ohlasom sa to stretne a či mi fanúšikovia dovolia snívať ďalej," hovorí o svojich snoch spevák, textár a skladateľ Rasťo Kopina.


Vinyl vychádza v limitovanej edícií a prináša remastrovaný zvuk, o ktorý sa postaral zvukový inžinier Ecson Waldes z Biotech Studio v Prahe. Vo vnútri bookletu sa nachádzajú fotografie Jána Varcholu, a tiež sprievodný text hudobného experta Juraja Čurného.

"Prelom tisícročí do môjho profesného i osobného života priniesol aj Nocadeň - kapelu, ktorú sme u môjho vtedajšieho zamestnávateľa (BMG) pomáhali objaviť aj uviesť ju na slovenskú hudobnú scénu. S odstupom rokov pociťujem normálne chlapsko ješitné zadosťučinenie, že to bola dobrá investícia. Hudobná a aj ľudská. Auróra je z môjho pohľadu skvelým dôkazom, že dobrá kapela vie nahrať skvelé kompaktné dielo a takmer stvorené pre tento formát hudobného nosiča aj (takmer) 20 rokov po tom debutovom," uviedol Čurný.

Vydanie platne sa z pôvodne avizovaného októbrového termínu muselo presunúť na december, čo bolo spôsobené masívnym výpadkom vo výrobe. Z platne Auróra sa tak neplánovane stal tip na vianočný darček pre milovníkov hudby, ktorí vedia tento klasický formát oceniť.


Auróra je zlatá

Krátko pred vydaním Auróry vo formáte LP, odovzdalo vydavateľstvo Warner Music kapele Nocadeň Zlatú platňu za jeho predaj. Napriek tomu, že si Rasťo a Robo Kopinovci nemohli ocenenie prevziať na koncertom pódiu, tak ako v prípade Zlatej platne k predchádzajúcemu albumu Pozemskí astronauti, je pre nich dôležitou spätnou väzbou od fanúšikov.

"Som nesmierne rád, že nám naši fanúšikovia vyjadrujú podporujú tým, že si kupujú naše albumy. Trocha ma však mrzí, že sme toto ocenenie tentokrát prebrali z rúk poštového kuriéra a nemohli byť pri tom aj naši priaznivci. Táto doba prináša všakovaké inovatívne a nevšedné veci, veď aj ocenenie Anděl nám bolo odovzdané na hraničnom priechode," popisuje netradičné preberanie ocenenia Rasťo Kopina.


Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Katarína Orešanská

Súvisiaci interpreti: Nocadeň