Zdravie je veľmi krehká vec. Svoje o tom vedia aj členovia mladej rockovej formácie The Paranoid, pre ktorých sa psychiatria stala nečakane na pár dni domovom. Kapela by najradšej o tejto situácii mlčala, ale to neplatí pre prednostu psychiatrického oddelenia v Prešove, Dr. Jaroslava Vaľka a jeho kolegu Henricha Mihaľova.

"Členov skupiny The Paranoid sme u nás hospitalizovali na dva dni. Stalo sa tak niekoľko hodín pred ich koncertom v Prešove. Našťastie, chlapci boli veľmi ústretoví a nekládli žiaden odpor. O manieroch sa taktiež hovoriť nedá. Jedinou ich podmienkou bolo, aby vyzerali dobre," prezradil Jaroslav Vaľko alias Jaris - známy režisér hudobných videoklipov. Fanúšikovia si teda môžu vydýchnuť: nešlo o skutočnú, ale o zinscenovanú hospitalizáciu. Skupina The Paranoid totiž do Prešova prišla nakrútiť svoj videoklip k novej skladbe Neviem ti povedať nie, ktorej dej sa odohráva práve na provizórnom psychiatrickom oddelení.

Text novinky napísal frontman skupiny Igor Belaj, ktorý spoločne s gitaristom Romanom Birkušom zložil aj hudbu. "Je to jeden z tých textov, ktoré vychádzajú zo mňa okamžite ako položím pero na papier. Sám som bol prekvapený, ako rýchlo som ho napísal. Priznám sa, že pohár vína a inšpirácia z prežitých okamihov mi to trochu uľahčili. Inšpiroval som sa mojím životom a situáciami, ktoré sa mi stali. Myslím, že väčšina z nás, ak nie všetci, poznajú osobu, ktorej nevedia povedať nie," približuje Igor tvorivý proces.

Pôvodne sa mal videoklip nakrúcať na skutočnom psychiatrickom oddelení, ale prešovská nemocnica to nakoniec nepovolila. "Museli sme preto nájsť iný, podobne vyzerajúci priestor. To sa nám našťastie podarilo. Zaujímavosťou je, že v budove, v ktorej sme točili, bola kedysi fašistická väznica a neskôr v nej sídlilo aj SDKÚ a HZDS," prezradil režisér Jaris. "Tie miestnosti vyzerali veľmi vierohodne. Úplne ako psychiatria. Cítili sme sa tam ako ryby vo vode," dodal Belaj. Vo videoklipe okrem skupiny The Paranoid a komparzistov, ktorí hrajú pacientov psychiatrického oddelenia, účinkuje aj mladá študentka herectva Júlia Palková, ktorú si do videoklipu vybrali samotní členovia kapely.

Nová skladba Neviem ti povedať nie je prvou ochutnávkou z pripravovaného tretieho radového albumu The Paranoid. Ten skupina, ktorej ďalšími členmi sú Patrik Sýkora (basgitara) a Miloš Zaujec (bicie), momentálne nahráva v štúdiu Mateja Turcera. Vyjsť by mal na jar vo vydavateľstve Universal Music.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Marek Kučera z vydavateľstva Universal Music.

Foto: Jaris & Heňo

Súvisiaci interpreti: The Paranoid