Anglický skladateľ Benjamin Britten zložil jedno z vrcholných diel klasickej hudby 20. storočia - operu Billy Budd - ešte v roku 1951. Vznikla na motívy knihy Hermana Melvilla. Príbeh o kapitánovi lode počas vojny s Napoleonom sa dočkal aj filmového spracovania. V roku 2018 uvidia operu diváci v Prahe. V hlavnej úlohe sa predstaví Slovák Štefan Margita.

Šesťdesiatjedenročný tenorista videl operu Billy Budd po prvýkrát v Paríži pred pätnástimi rokmi. Silný príbeh ho okamžite očaril. "Vedel som, že si v tej opere chcem niekedy zaspievať. Keď trochu zostarnem a vyzriem na postavu kapitána vojnovej lode, ktorý sa volá Vere," hovorí rodák z Košíc.

Na konci roka 2016 sa začalo pracovať na pražskom naštudovaní diela pod vedením režiséra Daniela Špinara v Národnom divadle. "Vedel som, že ma čaká nielen vysnívaná úloha, ktorú ako by mi Benjamin Britten ušil na mieru, ale aj obrovské množstvo práce," hovorí Štefan Margita. Denne cvičil svoje party hodinu až dve. "Bez ohľadu na to, či som bol doma v Prahe, v Turíne alebo v Paríži či na dovolenke v Španielsku. Kapitán Vere mi dal zabrať spevácky aj herecky," dodáva tenorista a manžel speváčky Hany Zagorovej.

Opera rozpráva silný príbeh o kapitánovi lode, ktorý stojí pred rozhodnutím, aký osud vybrať pre falošne obvineného mladého námorníka. Či uplatniť vojenský zákon v podobe trestu smrti za podnecovanie vzbury na vojnovej lodi počas ťaženia proti Napoleonovi, alebo mu udeliť milosť.

"Úloha je to o to náročnejšia, že spievame v angličtine. Divákom budú bežať české titulky, aby všetkému rozumeli. Moja postava musí urobiť rozhodnutie, ktoré ju bude sprevádzať po celý zvyšok života," uzatvára Štefan Margita.

Opera Billy Budd je zaradená do programu pražského Národného divadla 18., 20., 25. a 28. januára. Na jar sa na túto scénu vráti 25. a 27. apríla.

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Jan Adam.

Foto: PR