Americká speváčka Lana Del Rey odštartovala rok 2021 s potešujúcimi správami. Najprv prezradila, kedy sa dostane na trh jej nový album, následne zverejnila tracklist a obal a najnovšie aj druhú ukážku v podobe skladby Chemtrails Over The Country Club, ktorú predstavila spolu s videoklipom.

Novinka má typickú estetiku speváčkiných videí, napriek tomu prekvapí a divákovi kvôli extrémne rýchlemu strihu takmer nedáva šancu žmurknúť, aby neprišiel o žiadny záber. Rýchly sled obrazov pôsobí až chaoticky, no vo výsledku pridáva na krehkej naliehavosti novinky.

Lanu Del Rey v ňom môžete vidieť v retro oblečení za volantom starého červeného kabrioletu Mercedes na nekonečnej ceste lemovanej kalifornskými stromami a oceánom. Nevynechala ani radovánky s priateľmi pri bazéne, maľovanie v štýlovom interiéri či originálne doplnky, ako napríklad sieťkované rúško, ktoré síce neplní účel, no vyzerá efektne. Letnú, bezstarostnú náladu v polovici náhle prerušia temné scény, v ktorých sa 35-ročná interpretka objaví so svorkou "vlčích žien" tancujúcich okolo horiaceho Mercedesu.


O réžiu klipu sa postaralo duo BRTHR, za ktorým stoja Alex Lee a Kyle Wightman. Ich talent predtým využili napríklad aj Foster The People, The Weeknd, Miley Cyrus alebo Travis Scott.

Aj samotná skladba zapadá do doterajšej tvorby rodenej Newyorčanky, ktorej hlas dominuje nad jemným klavírom a bicími. "Som na úteku spolu s tebou, moja láska. Nič nie je zlé, rozjímame o Bohu," spieva v refréne a neskôr dodáva, že je stále tou "zvláštnou a divokou" ženou. "Je to krásne, normálnosť sa nado mnou usadila, nie som však znudená alebo nešťastná," priznáva.

Prvé televízne vystúpenie po deviatich rokoch

Chemtrails Over The Country Club nie je len názov čerstvo zverejneného singla, ale aj jej pripravovaného siedmeho štúdiového albumu dvojnásobnej držiteľky BRIT Awards. S písaním skladieb aj celkovou produkciou jej pomáhal Jack Antonoff, ktorý sa podieľal aj na predchádzajúcom počine Norman Fucking Rockwell! (2019). Rovnako ruku k dielu pridal aj jej stály spolupracovník Rick Nowels.

Ponúkne jedenásť piesní, z ktorých predtým zverejnila aj singel Let Me Love You Like A Woman, ktorý v decembri predstavila naživo v televíznej šou The Tonight Show Starring Jimmy Fallon. Bolo to jej prvé vystúpenie v americkej televízii po dlhých deviatich rokoch.


Album vyjde 19. marca a bude ho uzatvárať coververzia piesne For Free, ktorá pôvodne vyšla na nahrávke kanadskej folkovej legendy Joni Mitchell Ladies of the Canyon z roku 1970.

Speváčka na obal vybrala čiernobielu fotografiu, na ktorej pózuje so svojimi kamarátkami. Záber pochádza z najnovšieho klipu a ako Lana poznamenala, takto vyzerá jej život. "Sme úžasný mix všetkého - niektorí viac ako ostatní, čo je viditeľné a oslavujem to vo všetkom, čo robím," vyjadrila sa s tým, že "vždy bola extrémne inkluzívna aj bez toho, aby sa o to snažila". Narážala tým pravdepodobne na fakt, že na fotografii nie sú len belošky.

Trumpa sa nezastala, narcizmus podľa nej ohrozuje celý svet 

Interpretka v uplynulých dňoch zaujala verejnosť aj vyjadreniami na účet Donalda Trumpa. V rozhovore s Annie Mac pre BBC uviedla, že dosluhujúci americký prezident nechcel podnietiť vzburu a násilné obsadenie Kapitolu jeho podporovateľmi. Neskôr však objasnila, že si politika nezastáva.

"Keď niekto má taký hlboký nedostatok empatie, nemusí vedieť, že je zlý človek," povedala. "Skutočne sme potrebovali reflexiu najväčšieho problému nášho sveta, ktorým nie je klimatická kríza, ale sociopatia a narcizmus. Platí to najmä v Amerike. Zabije to celý svet. Nie je to kapitalizmus, ale narcizmus," vyhlásila.

Tracklist albumu Chemtrails Over The Country Club:

1. White Dress
2. Chemtrails Over The Country Club
3. Tulsa Jesus Freak
4. Let Me Love You Like a Woman
5. Wild at Heart
6. Dark But Just a Game
7. Not All Who Wander Are Lost
8. Yosemite
9. Breaking Up Slowly
10. Dance Till We Die
11. For Free

Autor: Lukáš Dedík
Foto: BRTHR

Súvisiaci interpreti: Lana Del Rey