Hovoria vám niečo mená Macklemore a Ryan Lewis? Pesnička Thrift Shop? Je možné, že skôr či neskôr bude aj na Slovensku hraná v takých rotáciách, že sa jej nevyhnete. V USA je štvrtý týždeň po sebe na čele singlového rebríčka Billboard Hot 100, na Youtube má vyše 100 miliónov prehratí a predalo sa z nej už viac než 3,1 milióna digitálnych kópií.

Raper Macklemore a producent Ryan Lewis vydali minulý rok spoločný album The Heist. Sami ho nahrali, produkovali aj uviedli na trh a propagovali bez podpory veľkých vydavateľstiev - na vlastnej značke Macklemore. Napriek tomu sa z neho v októbri za prvý týždeň predalo úctyhodných 78-tisíc kópií, čo stačilo na druhé miesto v albumovom rebríčku Billboard 200. Za zmienku stojí, že viac než 80% kópií sa predalo digitálne, na iTunes bol album po pár hodinách od vydania jednoznačnou jednotkou.

Úspech pomerne neznámej dvojice ukazuje, akým silným médiom je dnes internet. Takýto úspech je pri nahrávke vydanej na nezávislej značke stále dosť zriedkavý, aj keď po úlete menom Gangnam Style je v hudbe už možné asi všetko. Macklemore má za sebou roky tvrdej práce, počas ktorej si vybudoval svoj vlastný štýl a vďaka internetu aj obrovskú fanúšikovskú základňu nielen vo svojej krajine. S albumom, ktorý má aj veľmi pozitívne hodnotenia kritikov, boduje najmä v Austrálii a na Novom Zélande, kde krátko po jeho vydaní dobyl rebríčky predajnosti a získal zlaté platne.

Kopírujeme americké hity

Ešte väčší úspech ako album má skladba Thrift Shop, ktorá je až piatym singlom z nahrávky, no pre dvojicu je to mimoriadne šťastná a vhodne načasovaná voľba. Začiatok roka býva totiž menej nabitý novinkami veľkých mien, a tak vzniká priestor na presadenie sa nováčikov a objavov. Singel je v súčasnosti jedným z najväčších hitov v USA a chýba už len krôčik, aby s ním duo dobylo celý "západný" svet. Úspech na najväčšom hudobnom trhu v globalizovanom svete totiž znamená takmer automaticky úspech aj v ďalších krajinách.

Na Slovensku je singel v rebríčku hranosti IFPI evidovaný tri týždne. Odštartoval na 82. mieste, no momentálne mu patrí už 41. priečka a dá sa očakávať, že pôjde ešte vyššie. Slovenské komerčné rádiá sú totiž známe "kopírovaním" amerických mainstreamových playlistov a rebríčkov predajnosti - takmer každá skladba, ktorá je hitom v USA (pokiaľ nejde o country), sa v priebehu niekoľkých týždňov stane hitom aj u nás.

O nakupovaní v sekáčoch aj o nenávisti voči gejom

Úspech singla spočíva v instantnej chytľavosti podmazu s vysamplovanou trúbkou, ktorá sa opakuje do nemoty a trochu pripomína tanečné hity electroswingovej hviezdy Parov Stelar Band. Okrem nákazlivého sampla sa v piesni zdanlivo nič zaujímavé nedeje, no pri pozornom posluchu je jasné, že ide o špičkovú produkciu. Kritici oceňujú aj text, ktorý je rovnako ľahký ako hudobný podklad - hovorí o záľube interpreta v nakupovaní handier v second handoch. Problémom je, že skladba rýchlo omrzí, takže ak sa slovenské rádiá rozhodnú rotovať ju vo svojom obvyklom štýle "minimálne päťkrát denne", máme tu vážneho adepta na najotravnejšiu pieseň roka.

Ak ale máte radi alternatívny hip-hop, vedzte, že album The Heist obsahuje viacero menej "tupučkých" skladieb s kvalitnými textami, napríklad pieseň Same Love, ktorá je reakciou na všeobecný homofóbny postoj hip-hopovej komunity voči gejom. Aj keď Thrift Shop pravdepodobne znenávidíte, Macklemore nie je žiadnou rýchlokvaskou. Spôsob, akým sa dokázal presadiť bez podpory veľkých vydavateľstiev, je obdivuhodný a vo svete hudby má zrejme väčšie šance na dlhodobo úspešnú kariéru ako juhokórejská senzácia PSY.



Autor: Patrik Marflák
Foto: Macklemore.com

Súvisiaci interpreti: Macklemore & Ryan Lewis