Štyri vypredané haly, vyše 35-tisíc fanúšikov a nadšené hodnotenia kritikov, ktorí dokonca neváhali vytiahnuť prirovnanie k svetovej hviezde Coldplay. Hoci turné českej kapely Kryštof ešte ani poriadne nezačalo, už teraz patrí medzi udalosti roka u našich západných susedov. Nový album skupina začiatkom marca predstaví aj v Bratislave.

Havířovská kapela Kryštof je známa tým, že dokáže nahrať silné hity bez pachute popovej prvoplánovosti, no úspech, ktorý slávi s novým koncertným programom, je v rámci českej scény naozaj výnimočný. Po vydaní šiesteho albumu Inzerát, na ktorom hosťujú dve veľké pesničkárske hviezdy Tomáš Klus a Jaromír Nohavica, sa rozhodli pripraviť turné, ktoré bude mať len niekoľko zastávok, no s o to veľkolepejšou produkciou.

Štadiónová šou á la Coldplay

Príprava turné im trvala niekoľko mesiacov, no podľa úspechu predpredaja a prvých reakcií sa táto stratégia oplatila. Koncerty vo veľkokapacitných halách v Ostrave (15.2.), Brne (20.2.) a Prahe (22.2.) sú už dávno beznádejne vypredané, a tak sa skupina rozhodla pridať verejnú generálku v menšej hale v Opave, ktorá sa konala v stredu 13. februára. Práve na nej mali prvú možnosť vidieť veľkolepú šou aj českí kritici.

Spevák Richard Krajčo o turné hovorí, že cieľom kapely je ponúknuť divákom "najlepší koncert českej kapely, aký ste kedy videli". Podľa prvých ohlasov hudobníci veľké očakávania hudobníci naplnili a vyše 30-tisíc fanúšikov sa v troch najväčších českých mestách môže tešiť na štadiónovú produkciu svetovej úrovne. Práve tieto, ale aj mnohé ďalšie pozitívne slová skloňujú vo svojich článkoch Honza Vedral z iDnes.cz aj Honza Balušek z Musicserver.cz. Zhodne píšu o najprepracovanejšej šou v kariére skupiny, ktorá prináša nielen silné pesničky, ale aj zážitok. Nechýbajú LEDky s pôsobivou projekciou, konfety, či špeciálne pódium s troma mólami, ktoré napriek veľkej produkcii umožňujú blízky kontakt s publikom.

Obaja sa tiež zhodujú, že skladby z albumu Inzerát, ktorý kapela v Opave zahrala celý, v umne vystavanom programe fungujú rovnako dobre ako staré hity. A obaja novú šou skupiny Kryštof prirovnávajú ku koncertu britských Coldplay, ktorí patria v spojení hudby a nevšedných koncertných zážitkov k absolútnej svetovej špičke.

Na Slovensku v malom

Kryštof po zostávajúcej trojici vypredaných megakoncertov zavíta aj do Bratislavy, kde vo štvrtok 7. marca odohrá jediný slovenský koncert. Obrovská popularita a žiadanosť, ktorú kapela momentálne zažíva v Česku, však akoby na Slovensko zatiaľ nedorazila. Budeme sa tak musieť uspokojiť s klubovým koncertom v Ateliéri Babylon, do ktorého sa zmestí sotva 1000 ľudí.

Bude však zaujímavé zistiť, či aspoň niektoré prvky z veľkej a ospevovanej štadiónovej produkcie dokáže kapela priniesť do klubového prostredia. Obrovské LEDky, špeciálne svetlá, ani ohňostroje samozrejme čakať nemožno, no ak kapela pripravovala nový koncertný program s tým, aby bola každá pieseň zážitkom, určite dá ich živému prevedeniu pečať výnimočnosti aj "v malom".

Kým českí fanúšikovia, ktorým sa lístky na štadiónové koncerty neušli, majú hlavy v smútku, vstupenky na komornú bratislavskú klubovku sú stále v predaji. Ak však chcete vidieť Kryštof naživo, s kúpou lístkov nečakajte. Keď sa chýry o "najlepšom koncerte českej kapely" budú šíriť aj po ďalších vystúpeniach, možno už o pár dní bude neskoro.

Vstupenky:  Predpredaj.sk



Text: Hudba.sk
Foto: Facebook.com/skupinakrystof

Súvisiaci interpreti: Kryštof